Αλ. Τσίπρας: Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Αλ. Τσίπρας: Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Νεολόγος» των Πατρών, υποστηρίζοντας ότι «με την οικονομική πολιτική του κ. Μητσοτάκη οδηγούμαστε σε de facto επαναφορά των μνημονιακών συνθηκών», «τσουνάμι λουκέτων και απολύσεων».

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η μόνη απάντηση είναι άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος και ρευστότητα, όσο ακόμα υπάρχει η ρήτρα διαφυγής από την Ευρώπη. Ειδικότερα, προτείνει: η επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να γίνει μη επιστρεπτέα, ώστε να υπάρχει χρήμα στην αγορά. Το ιδιωτικό χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών πρέπει να ρυθμιστεί, με διαγραφή μάλιστα μεγάλου μέρους της βασικής οφειλής. Οι ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να συνεχίσουν να καλύπτονται από το κράτος και μετά την άρση του lockdown, ώστε να διατηρηθούν θέσεις και σχέσεις εργασίας και να αποτραπεί κύμα απολύσεων από επιχειρήσεις που δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν. «Ειδάλλως, μετά την παύση των αναστολών εργασίας το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό» λέει υποστηρίζοντας ότι υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα, όμως «δεν υπάρχει η πολιτική βούληση του κ. Μητσοτάκη».

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει ότι «μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, η Νέα Δημοκρατία μας φέρνει ξανά στο χείλος της καταστροφής» και στο ερώτημα για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σχολιάζει ότι «είναι ίδιον της Δεξιάς να προσπαθεί να αποδρά από τις ευθύνες της όταν τα κάνει μπάχαλο», για να απαντήσει: «Επομένως, δε μπορώ να αποκλείσω τίποτα». Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι είναι «σαφής και καταγεγραμμένη η εκθετική αύξηση της δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα ζητήματα της πανδημίας και την οικονομία», πως όταν βγούμε από τον κλοιό της υγειονομική ανασφάλειας θα φανεί η «παταγώδης αποτυχία της» και πως «όσο κυβερνά προκαλεί μόνο αβεβαιότητα, απόγνωση και πόνο», για να δηλώσει βέβαιος ότι «η επιλογή μιας πολιτικής αλλαγής σε προοδευτική κατεύθυνση, θα είναι πλειοψηφική».

Ελληνοτουρκικά

   Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «η κυβέρνηση κινείται απέναντι στην πιο επιθετική Τουρκία της τελευταίας 25ετίας, χωρίς στρατηγική χωρίς αρχή, μέση και τέλος», επαναλαμβάνοντας την κριτική του στους χειρισμούς της κυβέρνησης, τους οποίους ανέπτυξε και στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή.

   Σχολιάζει ότι «δυστυχώς, κυρίως λόγω αυτής της έλλειψης στρατηγικής, οι συνθήκες υπό τις οποίες επανεκκινούνται οι διερευνητικές είναι αρνητικές για τη χώρα μας». Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «στηρίζουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Η κυβέρνηση πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για δήθεν 'γκρίζες ζώνες' ή 'αποστρατιωτικοποιμένα νησιά' ή πιέσεις τρίτων για ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία μας». «Κυρίως», τονίζει, «πρέπει να είναι απολύτως σαφείς οι κόκκινες γραμμές μας και δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα - ως αξιωματική αντιπολίτευση - εικόνα, ποιες είναι αυτές».