Άκυρη η ανάκαμψη σχήματος V για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Άκυρη η ανάκαμψη σχήματος V για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Ο Sars-CoV-19 από ότι φαίνεται δεν θα δώσει στις οικονομίες το πολυπόθητο παράθυρο ευκαιρίας του δεύτερου τριμήνου προκειμένου να «κλείσουν» τρύπες μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου επιδημικού κύματος.

Τις τελευταίες μέρες είχαμε ειδήσεις για  αυξημένα κρούσματα πέραν των χωρών που διανύουν την πρώτη φάση του επιδημικού κύματος και  για αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, για πολλές  βαλκανικές χώρες, αλλά  και για το  Πεκίνο στο οποίο παρουσιάστηκε νέος γύρος κρουσμάτων σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές του. Η άμεση κινητοποίηση των Αρχών είχε σαν αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η  είσοδος τουριστών, ενώ σε απομόνωση τέθηκαν 11 συνοικίες  που συνδέονται με κρούσματα στην αγορά του Πεκίνου.

Λίγο πολύ έχουμε κατανοήσει όλοι μας ότι στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις δυτικές οικονομίες, το lockdown που επιβλήθη κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας δύσκολα θα επαναληφθεί, εκτός και αν η επιδημία πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Παρότι οι οικονομίες δύσκολα θα ξανακατεβάσουν ρολά, το γεγονός  ότι η νόσος Covid-19 με την  πρώτη χαλάρωση δείχνει εκ νέου τα δόντια της, δεν θα μας επιτρέψει  να επιστρέψουμε 100% στις παλιές καταναλωτικές μας συνήθειες.

Όμως όσο δεν επιστρέφουμε στις παλιές μας καταναλωτικές συνήθειες, δεν επιστρέφει και η βιομηχανία στα πρότερα επίπεδα παραγωγής, με το ίδιο να ισχύει και για τις υπηρεσίες και επακόλουθα για  το ΑΕΠ κ.ο.κ

Δείτε για παράδειγμα τα στοιχεία που έρχονται από την Κίνα, η οποία ήταν η πρώτη που εξήλθε του lockdown και επανεκκίνησε την οικονομία της. 
Η βιομηχανική παραγωγή σημειώνει αύξηση μόλις 4,4% σε ετήσια βάση, έναντι προβλέψεων για αύξηση 50%.
Οι πωλήσεις λιανικής έχουν μειωθεί κατά 2,8% ετησίως, έναντι προβλέψεων για μείωση 2,3%.
Οι επενδύσεις σε ακίνητα έχουν πτώση 0,3% για το 2020, ενώ και επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία γνωρίζουν μείωση της τάξης του 6,3%.


Εν ολίγοις, το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι  το ΑΕΠ της Κίνας και για το β’ εξάμηνο να κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ως εκ τούτου, τα σενάρια για  ανάκαμψη τύπου V τουλάχιστον για την Κίνα μας έχουν ήδη αποχαιρετήσει. 

Αν μελετήσει κανείς  τα παρακάτω διαγράμματα θα δει ότι αυτής της  άποψης είναι προφανώς και η αγορά.


*Αποποίηση Ευθύνης:  Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.