Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ο Κουφοντίνας - Ετοιμάζονται και οι άλλοι της 17Ν

Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ο Κουφοντίνας - Ετοιμάζονται και οι άλλοι της 17Ν

Αίτημα για υφ' όρoν απόλυση υπέβαλλε ο Δημήτρης Κουφοντίνας εν όψει της συμπλήρωσεις19 χρόνων φυλάκισις τον Σεπτέμβριο. Ο αρχιεκτελεστής της 17Ν σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα που ψήφισε το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται να καταθέσει το σχετικό αίτημα το οποίο όμως θα κριθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί αν πληροί τις προϋποθέσεις. Ανάλογο δικαίωμα αποκτούν και τα υπόλοιπα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που βρίσκονται ακόμη στη φυλακή πλην του Χριστόδουλου Ξηρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega ο «Λουκάς» της 17 Ν κατέθεσε το σχετικό αίτημα, όπως αναμενόταν και όπως είχε αναφερθεί και από τους δικηγόρους του κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας που πραγματοποίησε με αίτημα την μεταφορά σε φυλακή της αρεσκείας του. Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια της απεργίας πείνας πραγματοποιήθηκαν πορείες συμπαράστασης και υπήρξαν κινητοποιήσεις στις οποίες μάλιστα συμμετείχε και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσχημα την εφαρμογή του κράτους δικαίου.

Μάλιστα και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν θέσει το θέμα ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση που δεν υπέκυψε στον εκβιασμό του Δημήτρη Κουφοντίνα και ακολούθησε τη διαδικασία που προβλέπεται παρά τις πιέσεις που επιχειρήθηκαν να ασκηθούν και στο πολιτικό πεδίο με αναφορές σε λογικές “εκδίκησης” από την πλευρά του κράτους.

Ο Δηήτρης Κουφοντίνας έχοντας συπληρώσει 19 χρόνια στη φυλακή δικαιούται να καταθέσει το σχετικό αίτημα. Η πρόβλεψη του Ποινικού Κώδικα όπως αυτός ψηφίστηκε το 2019 λίγες ημέρες πριν κλείσει η Βουλή για να πραγματοποιηθούν οι εκλογές (περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις όπως αυτή που έριξε στα μαλακά τα μέλη της Χρυσής Αυγής) του δίδει αυτό το δικαίωμα. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από δικαστικούς που θα εξετάσουν αν οι όροι που τίθενται για να αποφυλακιστεί τηρούνται. Για παράδειγμα, αν υπάρχει μεταμέλεια κάτι που σημειωτέον ο αρχιεκτελεστής της 17Ν δεν έχει δείξει υποστηρίζοντας ακόμη και σήμερα ότι είναι “πολιτικός κρατούμενος”

Εκτός του Δημήτρη Κουφοντίνα δικαίωμα κατάθεσης αιτήματος έχουν και οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Σάββας Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος. Ο Χριστόδουλος Ξηρός μετά την απόδραση του και την εκ νέου σύλληψη σύμφωνα με πληροφορίες έχει χάσει τη δυνατότητα που του δίνει ο νόμος, τουλάχιστον στην παρούσα φάση

Αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν έχουν προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες θεωρείται βέβαιο ότι θα κινηθούν ανάλογα και με βάση τη λογική του Δημήτρη Κουφοντίνα. Πάντως ο χρόνος που θα κριθεί το αίτημα προκαλεί προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές.

Αποφυλακίζεται ο ισοβίτης της 17Ν, Ηρ. Κωστάρης

Αποφυλακίζεται μετά από 19 χρόνια κράτησης και υπό όρους ο Ηρακλής Κωστάρης, ο "Χάρης" ή "Τάκης" της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία, ο ίδιος και ο Δημήτρης Κουφοντίνας ήταν οι δράστες της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη.

Ο Κωστάρης είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2002 στην Πρέβεζα, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του και για τη συμμετοχή του στη 17 Νοέμβρη είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και 23 χρόνια.