Αφγανιστάν: Πέντε στρατιώτες νεκροί μετά από επίθεση Ταλιμπάν σε στρατιωτική βάση

Αφγανιστάν: Πέντε στρατιώτες νεκροί μετά από επίθεση Ταλιμπάν σε στρατιωτική βάση

Τουλάχιστον πέντε Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε επίθεση των Ταλιμπάν εναντίον βάσης τους στο βόρειο Αφγανιστάν, έγινε γνωστό σήμερα από τις αρχές, παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή μια συμφωνία μερικής εκεχειρίας.

«Δυστυχώς πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν», ανακοίνωσε το αφγανικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι οι Ταλιμπάν επίσης έχασαν έναν μαχητή τους στην επίθεση αυτή η οποία σημειώθηκε στην Σόρα Χακ της επαρχίας Κουντούζ, όπου είναι συχνά τα αιματηρά επεισόδια.

Η επίθεση εξαπολύθηκε την ώρα που το Αφγανιστάν αναμένει την έναρξη «του περιορισμού της βίας», όπως έχουν ανακοινώσει οι Αμερικάνοι και οι Ταλιμπάν οι οποίοι κήρυξαν από κοινού μερική εκεχειρία από τις 14 Φεβρουαρίου και για επτά ημέρες.

Οι όροι της συμφωνίας, που συνήφθη μεταξύ Ταλιμπάν και Αμερικανών όμως αφορά και τον αφγανικό στρατό, δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι. Σκοπός είναι να οδηγήσει στην υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και ανταρτών και στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Αυτή η συμφωνία πρόκειται επίσης να ανοίξει τον δρόμο για το επόμενο βήμα των διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά μεταξύ των Ταλιμπάν και της Καμπούλ, με απώτερο σκοπό μια ολοκληρωμένη ειρηνευτική συμφωνία,

Μέλος της αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν στη Ντόχα δήλωσε σήμερα σε τοπικό πρακτορείο ειδήσεων ότι οι συζητήσεις με την Ουάσινγκτον ήταν «πετυχημένες», κάνοντας λόγο για συμφωνία που θα ανακοινωθεί πριν το τέλος του μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

AP PHOTO