«Αδειάζουν» τα χαρτοφυλάκια από ομόλογα για να αγοράσουν μετοχές

«Αδειάζουν» τα χαρτοφυλάκια από ομόλογα για να αγοράσουν μετοχές

Ποιος θα το φανταζόταν μόλις πριν από ένα μήνα, ότι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του US Treasury, θα έφτανε το 0,938%, προσεγγίζοντας το «ταβάνι» του 1%;

Ποιος θα το φανταζόταν ότι τα επιτόκια των δεκαετών Treasury Inflation Protected Securities (TIPS), θα έφταναν στο 1,82%, την υψηλότερη τιμή από τον Μάιο του 2019; 

Ουδείς. Και όμως, εκ του αποτελέσματος, καταγράφεται μια πρωτοφανής ρευστοποίηση ομολόγων του US Treasury (US Treasury Bills, με διάρκεια από 4 εβδομάδες έως 1 έτος, US Treasury Notes που είναι από 2ετή ως 10ετή και US Treasury Bonds που είναι 30ετή) και μεταφορά των αντίστοιχων κεφαλαίων στις χρηματιστηριακές αγορές. Διότι η άνοδος των αποδόσεων αυτό ακριβώς δείχνει. Βιαστικούς πωλητές, που τρέχουν να προλάβουν τον καλπασμό των χρηματιστηριακών ταύρων

Οι μακροπρόθεσμοι και συντηρητικοί επενδυτές στις ΗΠΑ, που δεν είχαν πεισθεί ούτε για την αναμενόμενη ανάπτυξη, αλλά ούτε και για την πορεία του πληθωρισμού, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, παρέμεναν ικανοποιημένοι με τις χαμηλές αποδόσεις τους, που ήταν αποτέλεσμα της αποστροφής τους προς το ρίσκο.

Τα πράγματα φαίνεται πως άλλαξαν ξαφνικά, μετά την ανακοίνωση για τα θετικά νέα που αφορούν τα εμβόλια του Covid-19, για τα δεδομένα της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής και για τις εκτιμήσεις των πωλήσεων λιανικού εμπορίου της περιόδου των εορτών του Thanksgiving στις ΗΠΑ.

Ως αποτέλεσμα, η νέα δυναμική που διαμορφώθηκε οδήγησε τους συντηρητικούς επενδυτές των ομολόγων και του παραδείσου της ασφάλειας, να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους και να στραφούν στις χρηματιστηριακές αγορές αναλαμβάνοντας μεγαλύτερα ρίσκα. Ρίσκα που ήταν ασφαλώς υψηλότερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, όταν δεν υπήρχαν τόσο θετικά στοιχεία για την πορεία των εμβολίων και η οικονομική ανάκαμψη έμοιαζε σαν μακρινό σενάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του “The Institute of International Finance”, καταγράφηκαν μετακινήσεις κεφαλαίων στις αγορές των μετοχών, ύψους $76,5 δισ. Οι εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές και στις χώρες της ΕΕ, είχαν ανέλθει τον περασμένο Οκτώβριο στα $23,5 δισ. Οι επενδυτές διακρίνουν ευκαιρίες στα υπερπιεσμένα χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αναδυομένων αγορών και προβαίνουν σε μια ανοικτή μετακύλιση των θέσεων τους, από τα λεγόμενα core bonds, δηλαδή τα σκληρά ομόλογα, στα risk assets, δηλαδή στις επενδύσεις που ενέχουν ρίσκο.

Είναι δεδομένο, ότι όλο και περισσότεροι αναλυτές επιβιβάζονται στα τελευταία βαγόνια της παρατεταμένης ανόδου, καθώς είναι διάχυτη η αίσθηση, ότι θα υπάρξει συνέχεια στην ανοδική πορεία των μετοχών. Σε μία από τις τελευταίες της εκθέσεις, η Barclays αναφέρει ότι οι επενδυτές παρακολουθώντας τις ισχυρές αντιστάσεις που επέδειξαν οι οικονομίες απέναντι στην πανδημία, μαζί με την ταχύτερη επιστροφή στην ανάκαμψη, ανακαλύπτουν «σίγουρες ευκαιρίες» στις αγορές μετοχών, αδιαφορώντας για την ασφάλεια που προσφέρουν οι τίτλοι σταθερού εισοδήματος.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.