Αδ. Γεωργιάδης: Ενθαρρύνω τις τράπεζες να δίνουν γρήγορα δάνεια στις επιχειρήσεις

Αδ. Γεωργιάδης: Ενθαρρύνω τις τράπεζες να δίνουν γρήγορα δάνεια στις επιχειρήσεις

Κάλεσμα προς τις τράπεζες να μην εξαντλούν την αυστηρότητα τους στους πελάτες τους, να δίνουν γρήγορα δάνεια με ευέλικτο τρόπο και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας την ανάγκη για ρευστότητα που υπάρχει στην ελληνική οικονομία.

«Σέβομαι απόλυτα την ανεξάρτητη λειτουργία των τραπεζών. Και ασφαλώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι τράπεζες οφείλουν να έχουν τραπεζικά κριτήρια τα οποία θα προστατεύσουν τους καταθέτες και θα προστατεύσουν και τους μετόχους τους. Όμως αυτή τη στιγμή θέλω να ενθαρρύνω όλα τα τραπεζικά στελέχη και όλες τις διοικήσεις των τραπεζών να μην εξαντλούν σήμερα την αυστηρότητά τους ή τη γραφειοκρατία τους πάνω σε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία», δήλωσε.

Και κάλεσε τις τράπεζες «να μην εξαντλούν σήμερα το τυπικό γράμμα του νόμου και της αυστηρότητας αλλά με ευέλικτο τρόπο, εκεί που φυσικά γίνεται, να δίνουν γρήγορα τα δάνεια γιατί η οικονομία μας έχει άμεση ανάγκη παροχής ρευστότητας στο δυνατόν ταχύτερο διάστημα ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις τους και να υλοποιήσουν όλα τα επενδυτικά σχέδια τα οποία τους ενθαρρύνουμε τώρα να κάνουν ταχύτερα παρά ποτέ».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως η ύφεση το 2020 είναι αναπόφευκτη ωστόσο τόνισε πως στόχος είναι να μειωθεί το εύρος της. 

Επίσης, σημείωσε πως η κυβέρνηση επιδιώκει να μην μείνει καμία επιχείρηση πίσω. «Στόχος μας είναι να βρούμε λύσεις και για την τελευταία επιχείρηση που θέλει πράγματι να δώσει τη μάχη και που είναι έτοιμη μαζί με εμάς να δώσουμε έναν κοινό αγώνα για να μείνει η Ελλάδα όρθια σε αυτό το δύσκολο 2020».

Σύμφωνα με τον υπουργό, στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η μόχλευση ρευστότητας 2 δισ. ευρώ μέσω του τραπεζικού συστήματος, ενώ δρομολογείται και σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων για αναπτυξιακά και άλλα έργα. «Στις 26 Μαΐου λήγει η δεκαπενθήμερη προθεσμία της δημόσιας πρόσκλησης προς τις τράπεζες, έτσι ώστε να μπούμε στην τελική ευθεία, μέχρι τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, για να ξεκινήσει το μεγάλο εγγυοδοτικό μας εργαλείο ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο με τη συνολική μόχλευση ρευστότητας μέσω τραπεζικού συστήματος φτάνει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, με εγγυημένο το 80% του χαρτοφυλακίου δανείων μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση δημιουργεί ένα Παρατηρητήριο Ρευστότητας το οποίο θα παρακολουθεί την πορεία που το τραπεζικό σύστημα παρέχει αυτά τα δάνεια σε επιχειρήσεις της χώρας, την ταχύτητα και το σε ποιες επιχειρήσεις πηγαίνουν τα χρήματα αυτά και εφόσον τα έχουν πράγματι ανάγκη για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.