ACI Europe: Δραματική η πτώση του όγκου επιβατών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια λόγω πανδημίας

ACI Europe: Δραματική η πτώση του όγκου επιβατών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια λόγω πανδημίας

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Airports Council International, δραματική είναι η πτώση του όγκου επιβατών στα αεροδρόμια της Ευρώπης λόγω της πανδημίας. Στοιχεία που συμπεριλαμβάνουν την κίνηση και τον Νοέμβριο δείχνουν μείωση 81% στο δίκτυο των ευρωπαϊκών αεροδρομίων, που μεταφράζεται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο επιβάτες μέχρι τος 15 Νοεμβρίου που αποφεύγουν τα αεροπορικά ταξίδια.

«Πρόκειται για αριθμό που αν στοιχιζόταν με απόσταση 1,5 μέτρων θα τύλιγε την περιφέρεια της γης κατά 56 φορές», αναφέρει σε έκθεση του το ACI. Tα αεροδρόμια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελβετία και τη Βρετανία βλέπουν μείωση στον όγκο επιβατών 86% κατά μέσο όρο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Τα αεροδρόμια προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με την επιταχυνόμενη πτωτική τάση ενώ οι αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν να μειώνουν τις πτήσεις τους μετά τα τελευταία lockdown σε πολλές χώρες. Κατά συνέπεια αναμένεται νέα καθίζηση στον όγκο των επιβατών όπως αυτή που παρατηρήθηκε το δεύτερο τρίμηνο, τότε που ο όγκος επιβατών μειώθηκε κατά 96%», σημειώνει ο διευθυντής του οργανισμού ACI Europe Olivier Jankovec.

Συγκριτικά πιο ανθεκτικά στην κρίση δείχνουν τα αεροδρόμια στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου η μείωση φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί στο 59%, όπως αυτά της Τουρκίας και της Ρωσίας λόγω της καλύτερης δυναμικής στις αερομεταφορές στο εσωτερικό.

Η κατάσταση έχει φέρει τα πάνω κάτω στα 10 τοπ αεροδρόμια της Ευρώπης. Τον Σεπτέμβριο αυτό με τη μεγαλύτερη κίνηση ήταν το αεροδρόμιο της Antalya στην Τουρκία (πτώση 53% με 2,5 εκατ. Επιβάτες) με το Sheremetyovo της Μόσχας να ακολουθεί (μείωση 53,5%) και τρίτο σε κίνηση αυτό του Istanbul (μείωση 71%).

Ο αερολιμένας Heathrow του Λονδίνου, που παραδοσιακά είχε τη μεγαλύτερη κίνηση, κατατάσσεται στη 10η θέση με το Charles de Gaulle στο Παρίσι να προηγείται στην όγδοη θέση και το Schiphol του Άμστερνταμ στην ένατη θέση.