7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Αβραμόπουλος για ελληνογαλλική συμφωνία: Ορθά χαρακτηρίστικε ιστορική

Αβραμόπουλος για ελληνογαλλική συμφωνία: Ορθά χαρακτηρίστικε ιστορική

«Ορθά χαρακτηρίστικε ιστορική η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Συγκεκριμένα τόνισε πως είναι ιστορική «Όχι μονάχα για τις διμερείς σχέσεις, αλλά είναι μία περιφερειακή συνεργασία που συγχρόνως ανοίγει και ένα δρόμο για την Ευρώπη να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο». Παράλληλα τόνισε πως αυτή η ελληνογαλλική συμφωνία είναι και κάτω από την ομπρέλα, αν θέλετε, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποσύρονται σταδιακά από τη Μεσόγειο, αλλά ευνοούν και ενθαρρύνουν τέτοιες περιφερειακές συνεργασίες, που ενισχύουν αυτήν την πτέρυγα και του ίδιου του ΝΑΤΟ.

Εκτίμησε επίσης πως σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις «εκείνο που μπορεί να συμβεί, είναι σε κάποια στιγμή να ανέβει ο υδράργυρος και να έχουμε ένα επεισόδιο, το οποίο μπορεί να κλιμακωθεί». Αλλά συμπλήρωσε πως «ευχόμαστε να μην συμβεί κάτι τέτοιο».

Ο πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ πρόσθεσε πως για την αποκλιμάκωση «ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος με την Ελλάδα και αυτό δεν έχει από τη δικιά μας πλευρά αλλάξει. Θυμίζω ότι την παραμονή της σύναψης της συμφωνίας με τη Γαλλία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε ένα ακόμη μήνυμα, λέγοντάς τους, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν είναι μια επιθετική κίνηση σ΄ εσάς. Είναι μια δικιά μας πρωτοβουλία που έχει να κάνει με την Ευρώπη, με τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Μην το θεωρείτε ότι είναι επιθετική. Βλέπετε όμως, ότι στην Τουρκία έτσι το βλέπουν».

Τόνισε δε πως «η Ελλάδα έχει μια πάρα πολύ ξεκάθαρη θέση. Θέλετε να συζητήσουμε; Έχουμε δύο θέματα. Την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, και εκεί υπάρχουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας είπε ότι η Ελλάδα δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Ε, είναι για να χαμογελάς με αυτό που ακούστηκε! Διότι ακριβώς η Ελλάδα είναι που προτείνει μια συνεννόηση με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου». Τέλος, ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι σε πολύ ισχυρή θέση, τόσο στις σχέσεις της μέσα στο ΝΑΤΟ, αλλά και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».