Ά. Μέρκελ: Ελλάδα και Ισπανία θα παίρνουν πίσω τους πρόσφυγες που φτάνουν στη Γερμανία

Ά. Μέρκελ: Ελλάδα και Ισπανία θα παίρνουν πίσω τους πρόσφυγες που φτάνουν στη Γερμανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Ισπανία θα δέχονται πίσω τους πρόσφυγες που θα βρεθούν σε γερμανικό έδαφος, σε αντίθεση με την Ιταλία που δεν δέχτηκε κάτι τέτοιο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Άγγελα Μέρκελ σε δηλώσεις τόνισε ότι η συμφωνία που επετεύχθη για το προσφυγικό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και προς την καθιέρωση ενός κοινού, ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Σε ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι η Γερμανία κατέληξε σε διμερείς συμφωνίες με Ελλάδα και Ισπανία ώστε να δέχονται πρόσφυγες που φτάνουν στη Γερμανία, αφού έχουν αρχικά φτάσει στις δύο χώρες, ωστόσο δεν υπήρξε ανάλογη συμφωνία με την Ιταλία.

Η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε εξάλλου ότι θα ενημερώσει αναλυτικά τον επικεφαλής Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος απειλούσε με απόσυρση του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Η ίδια σημείωσε, ακόμη, ότι η Γερμανία θα αποδεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει τις υποθέσεις οικογενειακής επανένωσης στην Ελλάδα και την Ισπανία, με σκοπό να εγγυηθεί την οικογενειακή ενότητα.

Η Α. Μέρκελ είπε ότι μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά και πράγματι αναγνώρισε ότι πρέπει και αξίζουν να λάβουν μεγαλύτερη βοήθεια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας θα πρέπει να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά από την ελληνική πλευρά, όσον αφορά το νομικό κομμάτι της.

Εξάλλου, σχετικά με τα «ελεγχόμενα κέντρα» που συμφωνήθηκε ότι θα δημιουργηθούν σε κράτη- μέλη, μόνο σε εθελοντική βάση, η Α. Μέρκελ είπε πως ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία δεν θα είναι μεταξύ αυτών. 

Για τις περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης, σε τρίτες χώρες, η Α. Μέρκελ τόνισε ότι είναι μια σημαντική πρόταση, ωστόσο, παρατήρησε ότι δεν μπορούμε να το συζητάμε χωρίς να υπάρξει πρώτα συνεννόηση με τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες της Βορείου Αφρικής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ