ΓΔ: 898,00 0,45 (0,05 %)

Τζίρος: 55,46 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,00 0,45 (0,05 %)

Τζίρος: 55,46 εκατ. €   RT

Α. Φάουτσι: Στο 95% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και Moderna

Α. Φάουτσι: Στο 95% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και Moderna

«Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna είναι 94 έως 95%» ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος στις ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ διαβεβαίωσε ότι δεν ανησυχεί για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων.

Στο ερώτημα για το αν ανησυχεί για παρενέργειες ο επιδημιολόγος-σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η ανησυχία μου είναι ελάχιστη. Και ο λόγος που το λέω αυτό είναι ότι οι δοκιμές που έγιναν στις ΗΠΑ με το M-RNA της Pfizer και της Moderna έδειξαν πως είχαν 94 έως 95% αποτελεσματικότητα και η αντιδραστικότητα είναι ελάχιστη»

Σημείωσε ακόμα ότι «μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, υπάρχει κάποιος πόνος στο χέρι που διαρκεί περίπου 24 ώρες. Υπάρχει μεγαλύτερη αντιδραστικότητα στη δεύτερη δόση. Εμφανίζεται μετά από 21 μέρες για της Pfizer και 28 για της Moderna. Μετά την χορήγηση της δεύτερη δόσης, υπάρχουν συμπτώματα κούρασης, πόνοι, ρίγη και ίσως λίγος πυρετός. Αυτό διαρκεί για τους περισσότερους περίπου 24 ώρες. Σε κάποιους μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο, αλλά στην πλειοψηφία τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μετά από 24 ώρες».

Για τα εμβόλια Sputnik ή το κινέζικο εμβόλιο, ο Φάουτσι δήλωσε πως «τα δεδομένα που γνωρίζω για το Sputnik είναι αρκετά καλά. Δεν έχω αρκετή πληροφόρηση όσον αφορά το κινέζικο γιατί έχουν δυο ή τρία διαφορετικά εμβόλια. Οπότε δεν έχω παρακολουθήσει στενά την αποτελεσματικότητά τους, όμως τα δεδομένα του ρωσικού μοιάζουν αρκετά καλά.

Στο ερώτημα  αν ένας εμβολιασμένος Αμερικανός σας ρωτήσει αν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, τι θα του πείτε, απάντησε: 

«Ξέρετε, θα εξαρτιόταν από το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα. Θέλω να πω αν το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα μειωθεί αρκετά και ο Έλληνας εμβολιαστεί, ώστε να περιοριστούν οι εξάρσεις της μόλυνσης, νομίζω ότι σταδιακά τα ταξίδια θα ήταν επιτρεπτά και προτεινόμενα. Επειδή όλοι θέλουν να επανέλθουν στο φυσιολογικό και πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, πιστεύουν ότι ένα από τα πιο όμορφα μέρη να ταξιδέψει κανείς είναι η Ελλάδα. Πιστεύω λοιπόν ότι οι άνθρωποι θα ήθελαν να το κάνουν αυτό».