Α. Φάουτσι: Αναμένουμε εξίσου καλά αποτελέσματα και από το εμβόλιο της Moderna

Α. Φάουτσι: Αναμένουμε εξίσου καλά αποτελέσματα και από το εμβόλιο της Moderna

Την εκτίμηση ότι το εμβόλιο έναντι του νέου κορονοϊού που αναπτύσσουν από κοινού Pfizer και BioNTech θα έχει "τεράστιο αντίκτυπο" στη μάχη κατά της πανδημίας, εξέφρασε ο Άντονι Φάουτσι επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, πάνω από 90%, "είναι απλώς εξαιρετική", πρόσθεσε ο Δρ. Φάουτσι τη Δευτέρα σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει η Moderna ενδέχεται να έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με το εμβόλιο της Pfizer, επειδή βασίζεται στην τεχνολογία mRNA.

Ο Δρ. Φάουτσι, έχει κατά καιρούς αναφέρει ότι ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 50-60%, δεδομένης της έντασης της πανδημίας, θα είναι αποδεκτό.

Ενημερώνοντας το Κογκρέσο για την πρόοδο των ερευνών που διεξάγονται από τους επιστήμονες προ μηνός, ο Φάουτσι τόνισε ότι "υπάρχει ελπίδα" για περισσότερα από ένα εμβόλια, τα οποία αναμένεται να εγκριθούν μέχρι το τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021. Πρόσθεσε όμως ότι η διάθεση στην κοινότητα θα πάρει περισσότερο διάστημα, ίσως από το "δεύτερο τρίμηνο του 2021".

O Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Στέφαν Μπάνσελ δήλωσε προ ημερών ότι ενδεχομένως να υποβληθεί αίτημα επείγουσας έγκρισης προς την ομοσπονδιακή αρχή (FDA) στις αρχές Δεκεμβρίου.