Γερμανικός τύπος: Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη μόνη της

Σάββατο 09 Ιουνίου 2018, 10:12
-A +A
Γερμανικός τύπος: Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη μόνη της

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη μόνη της» η εφημερίδα Saarbrücker Zeitung επισημαίνει ότι το Ταμείο θα αποχωρήσει πιθανότατα από το τρέχον και όπως φαίνεται τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, παρά την υπόσχεση της γερμανίδας Καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα η Χριστιανική Ένωση δεν προτίθεται να επιμείνει στην οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ εάν το τίμημα είναι πολύ υψηλό, δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της CDU/CSU για θέματα προϋπολογισμού, Εκχαρντ Ρέμπεργκ.

«Το ΔΝΤ θέλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση όλων των δανείων που έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, πρόκειται για περίπου 10 δισ. ευρώ. Μελλοντικά θα τα επωμιστεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ESM. Συνολικά οι απαιτήσεις του ΔΝΤ όσον αφορά τις ελαφρύνσεις του χρέους ανέρχονται σε τριψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων. Εάν επικρατήσει η γραμμή του ΔΝΤ, τότε φτάνουμε στο σημείο που εγώ λέω: μπορούμε και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς το ΔΝΤ», τόνισε ο κ. Ρέμπεργκ.

«Η απόφαση για την τελευταία συμμετοχή του ΔΝΤ με 1,6 δισ. ευρώ δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστικά. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Διαφαίνεται όμως ήδη ότι το ΔΝΤ θα διαδραματίζει πλέον στην Ελλάδα απλώς συμβουλευτικό ρόλο. Η απόφαση αποχώρησης του Ταμείου έχει ουσιαστικά ληφθεί», αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι στην Saarbrücker Zeitung.

Ο Ρέμπεργκ επισημαίνει ότι η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016 αποτελεί τη βάση για πιθανή ελάφρυνση του χρέους. «Εκεί παρουσιάζονται πιθανά βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Επί αυτής της βάσης διαπραγματεύονται στην παρούσα φάση οι εμπλεκόμενες πλευρές. Το εύρος της ελάφρυνσης πρέπει να είναι περιορισμένο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ευχάριστη οικονομική κατάσταση. Με πλεονάσματα σε δυο διαδοχικές χρονιές τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα», τόνισε.

Τέλος, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως οι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΔΝΤ έχουν επικεντρωθεί στις κινήσεις της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα