Public Issue: «Προδοσία» για το 35% η συμφωνία των Πρεσπών

Public Issue: «Προδοσία» για το 35% η συμφωνία των Πρεσπών

Εντείνεται το αρνητικό κλίμα σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς το 35% των Ελλήνων θεωρεί την παραχώρηση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» προδοσία, ενώ μόλις το 7% συμφωνεί με το χαρακτηρισμό «δίκαιη λύση».

Παράλληλα, σύμφωνα με το «Βαρόμετρο» της Public Issue, το 21% χαρακτηρίζει τη συμφωνία «αναγκαίο κακό» ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινείται το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι πρόκειται για «έντιμο συμβιβασμό» (15%).

Συνολικά, όπως φαίνεται στη δημοσκόπηση, σχεδόν τα 2/3 (64%) των πολιτών τάσσονται σίγουρα κατά της συμφωνίας, ενώ ιδιαίτερα μειοψηφικό είναι το ποσοστό που τάσσεται υπέρ, αφού αγγίζει μόλις το 26%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που καλύπτει την αρνητική γνώμη σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, καθώς το 65% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για το πρόσωπό του, έναντι μόνον του 30% που διάκειται θετικά.

Συγκριτικά, παρατηρείται ότι φιλικότερη είναι η στάση του κόσμου απέναντι στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, αφού το 42% έχει αρνητική γνώμη και το 40% θετική, ποσοστά που είναι σαφώς ευνοϊκότερα από εκείνα του εγχώριου υπουργού Εξωτερικών. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χαμηλή αποδοχή που παρουσιάζει στις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Κρήτης το ποσοστό υποστήριξης της συμφωνίας, καθώς κάτω από 20%, με χαμηλότερο στην περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης (12%) και στην Κρήτη (13%) και υψηλότερο στις περιφέρειες του Ιονίου (32%) και του Βορείου Αιγαίου (29%), όπου, ιστορικά, η Αριστερά καταγράφει ισχυρή παρουσία.

Τέλος, ένα εξίσου υψηλό ποσοστό των πολιτών υποστηρίζει ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις, αφού το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που η πλειοψηφία (51%) των ψηφοφόρων του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος έχει την άποψη ότι θα ωφελήσει τη Νέα Δημοκρατία.