Ανασύρονται από το αρχείο οι μηνύσεις  Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου

Ανασύρονται από το αρχείο οι μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου

Δεκτό έγινε το αίτημα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Αγγελή για ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημήτρη Αβραμόπουλου σχετικά με την υπόθεση Novartis αλλά μόνο ως προς το σκέλος των εισαγγελέων Διαφθοράς. Σημειώνεται πως για τα πολιτικά πρόσωπα π οι σχετικοί φάκελοι έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή από τον Μάιο του 2018 χωρίς όμως να έχει προχωρήσει η διαδικασία.

Επί της ουσίας πάντως η έρευνα περιορίζεται στους εισαγγελείς Διαφθοράς, ενώ ο κ. Αγγελής είχε ζητήσει να υπάρξει διερεύνηση επί του συνόλου του περιεχομένου των μηνύσεων δηλώνοντας πως έχουν προκύψει νέα στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό η  Ξένη Δημητρίου ανέσυρε τις μηνύσεις από το αρχείο και με παραγγελία της προς την αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασιλική Θεοδώρου ζητά να διερευνηθούν οι καταγγελίες των τριών πολιτικών.

Σημειώνεται πως ο κ. Αγγελής ζητώντας την ανάσυρση των φακέλλων προσκόμισε 10 έγγραφα για τα οποία η εισαγγλεία του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι  ήταν στα χέρια του αντιεισαγγελέα από τον περασμένο Νοέμβριο - Δεκέμβριο. Ως εκ τούτου θεωρεί ότι ο κ. Αγγελής έρχεται «όψιμα» στις 19 και 20 Ιουνίου του 2019 να ζητήσει βάση αυτών την ανάσυρση των επίμαχων μηνύσεων από το αρχείο.

Επίσης αναφέρεται ότι 4 από τα εν λόγω έγγραφα που ήταν χρεωμένα στον κ. Αγγελή, δεν έχουν επιστραφεί τα πρωτότυπά τους στην Εισαγγελία, ενώ άλλα 5 δεν έχουν πρωτόκολλο.

Η κ. Θεοδώρου θα διερευνήσει μόνο το σκέλος που αφορά τυχόν διάπραξη αξιόποινων πράξεων, όπως παράβαση καθήκοντος από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους  επίκουρούς της Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.

Παράλληλα πρέπει να αναφερθεί ότι το σκέλος του αιτήματος του κ. Αγγελή για κλήση προς τους τρείς πολιτικούς να καταθέσουν αλλά και να ληφθούν μέτρα με δικαστικές ενέργειες για την αποκάλυψη του «Ρασπούτιν» δεν εντάσσεται στην έρευνα που διετάχθη.

Τέλος σημειώνεται ότι κατά το σκέλος που η μήνυση του κ. Σαμαρά στρεφόταν κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η δικογραφία έχει διαβιβαστεί από τον Μάιο του 2018 στη Βουλή για τις δικές της ενέργειες, αλλά παραμένει στο συρταρι.