11η Σεπτεμβρίου: 21 χρόνια από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

11η Σεπτεμβρίου: 21 χρόνια από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

Σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια διαδραματίστηκε ένα από τα πιο σημαντικά και καθοριστικά γεγονότα του 21ου αιώνα. Iσλαμιστές τρομοκράτες κατέλαβαν τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη, τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν στους Δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο Πεντάγωνο και στην Ουάσινγκτον, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο.

Στις επιθέσεις υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους 3.000 άνθρωποι, 24 παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ πάνω από 25.000 τραυματίστηκαν, με τις συνολικές υλικές ζημιές να ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Shutterstock

Τις συντονισμένες επιθέσεις στη Νέα Υόρκη, που υπήρξε η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί έως τώρα και που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη, πραγματοποίησαν ισλαμιστές τρομοκράτες υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Αλ Κάιντα και τον αρχηγό της, τον Οσάμα μπιν Λάντεν, με σκοπό να πλήξουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους, τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενο τον πολυεκατομμυριούχο Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγό του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. Στις 13 Δεκεμβρίου 2001 η αμερικανική κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα μια ηχογράφηση με την οποία ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

«Οι βομβαρδισμοί σηματοδότησαν μια νέα τρομοκρατική πρόκληση, της οποίας η οργή και η κακία δεν είχαν κανένα όριο, ανέφερε η ίδια έκθεση». Ο Ραμζί Αχμέντ Γιουσέφ, ο Σουνίτης εξτρεμιστής που ήταν ο εγκέφαλος της επίθεσης, δήλωσε αργότερα ότι ήλπιζε να σκοτώσει 250.000 ανθρώπους.