Υποχώρηση για τους ευρωπαϊκούς δείκτες υπό τον φόβο εμπορικών «εχθροπραξιών»

Υποχώρηση για τους ευρωπαϊκούς δείκτες υπό τον φόβο εμπορικών «εχθροπραξιών»

Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να δείχνουν επιφυλακτικοί λίγο πριν τη σύνοδο κορυφή των G7, υπό το φόβο της διαμάχης για το παγκόσμιο εμπόριο μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,21% στις 385,12 μονάδες με σχεδόν όλους του κλάδους του στο «κόκκινο».

Στα επιμέρους ταμπλό, ο DAX στο Βερολίνο σημείωσε απώλειες 0,35% στις 12.776 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κινήθηκε στις 5.450 μονάδες ελαφρά ανοδικά κατά 0,03%, ενώ πτωτική πορεία ακολούθησε και ο βρετανικός FTSE 100 στο Λονδίνο, με απώλειες 0,30% στις 7.681.

Σε εταιρικό επίπεδο, η μετοχή της επενδυτικής Standard Life Aberdeen υποχώρησε κατά 3,6% έπειτα από την είδηση ότι η  Lloyds Banking πούλησε το μερίδιό της στην εταιρεία, ενώ η Deutsche Bank έχασε επίσης 0,68% στον απόηχο των νέων δημοσιευμάτων περί συγχώνευσής της με την Commerzbank.

Στα νέα της ημέρας που θα απασχολήσουν τους επενδυτές, οι ηγέτες της ομάδας των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου (G7) ξεκινούν σήμερα στον Καναδά την ετήσια σύνοδο κορυφής η οποία αναμένεται να διεξαχθεί σε τεταμένο κλίμα λόγω των δασμών που επέβαλε πρόσφατα στους συμμάχους του ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τις πολυμερείς συμφωνίες και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα έλθουμε αντιμέτωποι με αντιπαραθέσεις» ιδίως σε ό,τι αφορά «το διεθνές εμπόριο, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτικές ανάπτυξης» είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.