Αισιοδοξία στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Ιταλία

Αισιοδοξία στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Ιταλία

Αισιοδοξία κυριαρχεί στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά των συνεχιζόμενων ανησυχιών για το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς οι επενδυτές είδαν με «καλό» μάτι τις εξελίξεις στην Ιταλία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,32%, με τις μετοχές να οδηγούν τα κέρδη. Συγκεκριμένα, οι επενδυτές εστιάζουν στις ιταλικές τράπεζες, δεδομένης της διαβεβαίωσης της κυβέρνησης ότι το έλλειμμα του 2019 δεν θα παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Η Mediobanca ενισχύεται σχεδόν κατά 7%, η Banco Bpm κατά 5% και η Intesa Sanpaolo σημειώνει άνοδο σχεδόν 5%.

 

Οι αγορές παγκοσμίως ωστόσο εστιάζουν και στις εμπορικές ανησυχίες, καθώς ο αμερικάνος πρόεδρος Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπλέον δασμοί ύψους 267 δισ. δολαρίων κατά της Κίνας. Ακόμη, η αμερικάνικη κυβέρνηση ολοκληρώνει τις διαδικασίες για επιβολή δασμών έως και 25% σε κινεζικά αγαθά που θα φτάσουν τα 200 δισ. δολάρια. Ο Τραμπ πρότεινε επίσης η Apple να μεταφέρει την παραγωγή της στις ΗΠΑ για να μην πληγεί από τους δασμούς κατά της της Κίνας.

Οι επενδυτές επεξεργάζονται επίσης τις εξελίξεις στη Σουηδία, όπου οι εκλογές οδήγησαν σε πολιτικό αδιέξοδο. Στις χθεσινές εκλογές κανένας από τους συνασπισμούς κομμάτων δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 349 εδρών.

Η κυβερνώσα κεντροαριστερή συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και αριστερών κομμάτων απέσπασε ποσοστό 40,6% έναντι 40,1% για την κεντροδεξιά συμμαχία της αντιπολίτευσης. Η διαφορά των δύο παρατάξεων είναι μόλις περίπου 30.000 ψήφοι, ενώ απομένουν να ενσωματωθούν λιγότερες από 50 από τις συνολικά 6.004 εκλογικές περιφέρειες, με καταμετρημένο το 99,8% των ψήφων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται οριακά με τις μετοχές του κλάδους των αυτοκινήτων να υποχωρούν αισθητά, καθώς ο τομέας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις εμπορικές εντάσεις. Οι μετοχές της Fiat υποχωρούν κατά 1,3%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX ενισχύεται 0,30% στις 11.993 μονάδες και ο γαλλικός CAC κερδίζει 0,39% στις 5.272 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE ενισχύεται 0,22% στις 7.294 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 2,19%, ο ισπανικός IBEX 35 0,97% και ο πορτογαλικός PSI 20 0,57%.

Οι μετοχές της Richemont ενισχύονται κατά 1,8% μετά την ανακοίνωση της επιχείρησης πολυτελών ειδών ότι ο Jerome Lambert θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.