Xρηματιστήριο Αθηνών: Στο τέλος οι πωλητές βγήκαν μπροστά

Xρηματιστήριο Αθηνών: Στο τέλος οι πωλητές βγήκαν μπροστά

Συνεδρίαση ανατροπής, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας για τον ΓΔΧΑ, που μπορεί να ξεκίνησε τις συναλλαγές με θετικό βηματισμό και αξιοσημείωτα κέρδη, όμως η λήξη της συνεδρίασης τον βρήκε με αρνητικό πρόσημο και κοντά στα χαμηλά ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανατροπή που πέτυχαν οι πωλητές, συνέβη παρά τα θετικά πρόσημα των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ αισθητά χαμηλότερα κινήθηκε η συναλλακτική δραστηριότητα, παρά τις σημαντικές βοήθειες από τα «πακέτα».

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και τις διεθνείς αγορές, που συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις και στο ελληνικό χρηματιστήριο, δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά για τους κυριότερους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες, με την προσοχή των επενδυτών πάντα επικεντρωμένη στην Wall Street, καθώς την προηγούμενη Παρασκευή ο Dow Jones συμπλήρωσε την όγδοη διαδοχική εβδομάδα με απώλειες, σημειώνοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Απρίλιο του 1932, σύμφωνα με τη FactSet, ενώ S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν την έβδομη σερί εβδομάδα με απώλειες.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα έκρουσε η Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας πως «τα crypto δεν βασίζονται σε τίποτα και χρειάζεται να τεθούν υπό αυστηρή επόπτευση, ώστε ο κόσμος να αποθαρρυνθεί να επενδύσει σε αυτά και να μην ρισκάρει να χάσει τις αποταμιεύσεις μιας ζωής».

Σε άλλη της δήλωση, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων εκτός αρνητικού εδάφους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα μπορούσε να το αυξήσει περαιτέρω, εάν δει τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται στο 2%».

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να χρειαστεί να υποβαθμίσει περαιτέρω τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, αλλά δεν αναμένει παγκόσμια ύφεση», σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια Kristalina Georgieva.

Όλα τα παραπάνω, συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως και τα πλέον επίσημα χείλη, υιοθετούν μία πιο συντηρητική άποψη για την φετινή πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και κατ' επέκταση και των χρηματιστηριακών αγορών.

Εν τω μεταξύ, τη διατήρηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2023 και την απενεργοποίησή του από το 2024, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας το εαρινό πακέτο ευρωπαϊκού εξαμήνου, συνιστώντας συνετή δημοσιονομική πολιτική για τις χώρες με υψηλό χρέος, ενώ άναψε το “πράσινο φως” για την αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Ερχόμενοι στο ελληνικό χρηματιστήριο και σύμφωνα με την επιφυλακτική σχολή σκέψης, που υιοθετούν όλο και περισσότεροι αναλυτές, «είναι αυξημένες οι πιθανότητες τα υψηλά των αγορών για το 2022, να έχουν ήδη σημειωθεί και σε αυτή την περίπτωση η εγχώρια αγορά, που προς το παρόν δείχνει να υπεραποδίδει, είναι ζητούμενο το πόσες αντοχές μπορεί να έχει ακόμα, σε ένα τέτοιο περιβάλλον».

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι ξένοι οίκοι, βλέπουν καθοδικούς κινδύνους για τα κέρδη των εισηγμένων και έχουν αρχίσει να προσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους στα νέα δεδομένα που δημιουργούν πόλεμος, επιτόκια, αποδόσεις ομολόγων (που κάνουν να δείχνουν χαμηλότερες οι μερισματικές αποδόσεις), πληθωρισμός, τιμές ενέργειας και πρώτων υλών και υψηλότερα λειτουργικά κόστη γενικότερα.

Εβδομάδα τραπεζών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή που ξεκίνησε, καθώς Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα ανακοινώνουν μεγέθη α’ τριμήνου και πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις διαδοχικά στις 25, 26 και 27 Μαΐου αντίστοιχα.  Κατά τα λοιπά αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε σήμερα η Premia και αναμένεται η ΕΛΧΑ, ενώ ακολουθούν Ε-Νet (24/5), Quest (25/5), ΔΕΗ και Aegean (26/5).

Σε ότι αφορά αναθεωρήσεις δεικτών, στις 26 Μαΐου θα ανακοινωθούν οι εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες FTSE.

«Τα οικονομικά δεδομένα βασικών μακροοικονομικών δεικτών παραμένουν στο επίκεντρο, με τους επενδυτές να αναμένουν τα νέα από τα πρακτικά της FED (25/5), το οριστικό ΑΕΠ του α’ τριμήνου σε Αμερική (26/5) αλλά και Γερμανία (25/5). Ειδικά στις ΗΠΑ, το α’ τρίμηνο αναμένεται να βγει αρνητικό κατά 1,4% σε ετήσια βάση, με βάση την προκαταρκτική ανακοίνωση και αυτό θα βάλει πλέον την πιθανότητα ύφεσης στο τραπέζι, καθώς δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικά νούμερα, θα σημάνουν και την είσοδο της Οικονομίας σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Προς το παρόν οι Αγορές έχουν προεξοφλήσει ένα μέρος από αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο η ροή νέων δεν έχει δείξει κάποια πρόοδο που να αναιρεί, ή να μεταβάλει προς το καλύτερο αυτή την εκτίμηση» όπως τονίζει η Beta Sec.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ, «στο εσωτερικό η κινητικότητα συνεχίζεται, με την φημολογία των εξαγορών να συντηρεί το ενδιαφέρον, ή να λειτουργεί ανασταλτικά στις πιέσεις. Παράλληλα διάφορα εγχειρήματα που αφορούν την διαχείριση ακινήτων είτε ως κατασκευαστές, είτε ως ΑΕΕΑΠ, φαίνεται να παίρνουν το δρόμο για εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Αν και το χρηματιστηριακό κλίμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό, ενδεχομένως η δυναμική αυτή της αγοράς και του ενδιαφέροντος που υπάρχει, να υποστηρίξει τις προσπάθειες, οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο έγκρισης από τις εποπτικές αρχές».

«Η αγορά χρόνου συνίσταται στο ότι πλέον το κομβικό σημείο αλλαγής τάσης έχει μετατοπιστεί προς τις 885 μονάδες, ενώ η κάλυψη του καθοδικού ‘κενού’ (864 - 858) ως εκκρεμότητα, μπορεί να εξομαλύνει κάπως την πτωτική δυναμική. Από τα μέσα Απριλίου πάντως, παρατηρείται η επανάληψη ενός μοτίβου καθοδικού ζιγκ ζαγκ, το οποίο έχει θέσει σε αμφισβήτηση όλες τις ανοδικές αντιδράσεις που έχουν προηγηθεί.  Αν υποθέσουμε ότι η αγορά βρίσκεται σε συσσώρευση από τις αρχές Μαΐου, τότε το βασικό ζητούμενο είναι να μην πληρωθούν τιμές κάτω από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας. Τότε θα μπορέσουμε να μιλάμε για βελτίωση των τεχνικών προϋποθέσεων και μια αντίδραση με πιο αξιόλογες ανοδικές προδιαγραφές», όπως τονίζει η Beta.

«Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ βρίσκεται στο μέσο του εκτιμώμενου εύρους διακύμανσης της περιόδου, ήτοι μεταξύ των 830 και 900 μονάδων. Εντός της εβδομάδας θα έχουμε και τα αποτελέσματα Α΄ τριμήνου των υπολοίπων Τραπεζών Alpha Bank (Πέμπτη), Eurobank (Τετάρτη) και Εθνική (Παρασκευή). Αυξάνονται οι πιθανότητες ανοδικών αντιδράσεων, αλλά στα πλαίσια αυξημένης μεταβλητότητας και με τα πτωτικά ρίσκα να παραμένουν, αυτές θα είναι το πιθανότερο βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα», όπως επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

«Όλα δείχνουν ότι η εγχώρια αγορά περιμένει νέα από εισηγμένες, ενώ συνεχίζει να υπάρχει οργασμός συζητήσεων και νέων επενδύσεων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων πάντως, οι χρηματαγορές θα μπουν σε μία φάση πλάγιας συσσώρευσης, μιας και τα δεδομένα, σε καμία περίπτωση, δεν συνηγορούν για νέα υψηλά. Σίγουρα η Ελλάδα μπορεί να κάνει την διαφορά, παρόλα αυτά θα πρέπει να το αποδεικνύει μέρα με την μέρα», τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΓΔΧΑ κινήθηκε σήμερα μεταξύ 871,95 (+1,38%) και 857,62 μονάδων (-0,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 859,79 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,03%

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τραπεζικός δείκτης, κινούμενος μεταξύ 576,81 (+2,39%) και 558,47 μονάδων (-0,86%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 560,83 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,44%.

Ο τζίρος στα 81,5 εκατ., όμως αν από αυτά αφαιρεθούν τα 20,1 εκατ. που αφορούσαν “πακέτα”, η καθαρή αξία συναλλαγών περιορίζεται στα 61,4 εκατ. που δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ποσόν, για μία αγορά που θέλει να διεκδικήσει υψηλότερα επίπεδα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΕΥΡΩΒ (+1,17%), ΤΕΝΕΡΓ (+5,04%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,02%) και ΑΔΜΗΕ (+1,40%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΛΦΑ (-1,57%), ΠΕΙΡ (-4,08%), ΑΡΑΙΓ (-1,17%), ΕΕΕ (-1,38%) και ΟΛΠ (-2,35%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που και σήμερα δεν “ήταν η μέρα τους”, μπόρεσαν να ξεχωρίσουν θετικά, συνδυάζοντας αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, οι ΑΒΑΞ (+4,13%), ΞΥΛΚ (+3,90%), ΟΤΟΕΛ (+1,42%) και ΕΠΣΙΛ (+1,40%). Η έλλειψη διάθεσης κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα, επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών (40) – πτωτικών (69) μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Alpha Trust Ανδρομέδα Α.Ε.Ε.Χ. ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσης 2021, 0,2557254147 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό).