Xρηματιστήριο Αθηνών: Στα σημεία επικράτησαν οι αγοραστές με χαμηλό τζίρο

Xρηματιστήριο Αθηνών: Στα σημεία επικράτησαν οι αγοραστές με χαμηλό τζίρο

Η Fed ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίασή της αύριο Τετάρτη και οι διεθνείς αγορές τηρούν στάση αναμονής, διαμορφώνοντας αποτιμήσεις που ενσωματώνουν μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές θα παραμείνουν σε επιφυλακή και αυτή την εβδομάδα, καθώς προσπαθούν να εκτιμήσουν,  το πόσο θα βλάψει ένα ισχυρό δολάριο τα οικονομικά αποτελέσματα των γιγάντων του τεχνολογικού κλάδου.

Την ίδια ώρα,  «η Fed θα πρέπει να κάνει στροφή από την πολιτική αύξησης των επιτοκίων και να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το 2023. Μία ομαλή προσγείωση από τη Fed είναι εξαιρετικά απίθανη», τονίζουν οι αναλυτές της BlackRock.

Σίγουρα το πιο πολυσυζητημένο θέμα για τους traders, μετά τα επιτόκια, παραμένει η κατάσταση των εταιρικών κερδών, για την οποία η επικρατούσα αβεβαιότητα προκαλεί έντονη νευρικότητα - μεταβλητότητα στις τιμές των μετοχών.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις ξένων διαχειριστών, «η παγκόσμια εικόνα του μακροοικονομικού πεδίου περιλαμβάνει, τα καινούργια εργαλεία της ΕΚΤ, για να αντιμετωπίσει παλαιά προβλήματα της ευρωζώνης και την νομισματική σύσφιξη σχεδόν παντού, πλην Ιαπωνίας, την ώρα που κατεβάζει ταχύτητα η ανάπτυξη παγκοσμίως».

Απόλυτα ενδεικτική της επικρατούσας κατάστασης, η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ που, μεταξύ άλλων, ανέφερε, «συνολικά 75 κεντρικές τράπεζες, περίπου οι τρεις στις τέσσερις από αυτές που παρακολουθεί το Ταμείο, έχουν αυξήσει τα επιτόκιά τους από τον Ιούλιο του 2021, κατά μέσο όρο 3,8 φορές. Η μέση αύξηση των επιτοκίων στις αναπτυγμένες οικονομίες ήταν 1,7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ για τις αναπτυσσόμενες ήταν σχεδόν διπλάσια (3 μονάδες). Μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η Ιαπωνία είναι η μόνη από τις μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες που δεν έχει προχωρήσει σε περιοριστική νομισματική πολιτική».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η παγκόσμια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2022 θα επιβραδυνθεί στο 3,2%, έναντι πρόβλεψης 3,6% τον Απρίλιο. Το Ταμείο μείωσε την πρόβλεψή και για την ανάπτυξη το 2023 από 3,6% τον Απρίλιο, σε 2,9% σήμερα.

Το ΔΝΤ αναμένει ο ρυθμός πληθωρισμού του 2022, στις προηγμένες οικονομίες, να φθάσει στο 6,6%, από 5,7% που προέβλεπε τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να φθάσει στο 9,5% το 2022, έναντι πρόβλεψης 8,7% τον Απρίλιο.

Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τις πρόσφατες προβλέψεις του για ανάπτυξη 2,3% το 2022 και για αναιμικό 1,0% το 2023 στις ΗΠΑ, ενώ μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας το 2022 από 4,4%, σε 3,3%, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης για το 2022 από 2,8%, σε 2,6%.

Εν τω μεταξύ, “οι υπουργοί έφθασαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης αερίου, εν όψει του επικείμενου χειμώνα”, ανακοίνωσε η τσέχικη προεδρία του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που συνεδρίαζαν στις Βρυξέλλες.

Στο κείμενο υιοθετείται και η ελληνική πρόταση για παρέκκλιση από τον κανόνα, «σε περίπτωση που έχουν υπερβεί τους στόχους πλήρωσης αποθήκευσης αερίου, εάν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο ως πρώτη ύλη για κρίσιμες βιομηχανίες, ή εάν η κατανάλωση αερίου τους έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 8% το περασμένο έτος, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας».

Συνεχίζεται η υποχώρηση των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους κρατικού τίτλου να υποχωρεί χαμηλότερα του 3%. Ερχόμενοι στο συναλλακτικά απονευρωμένο ελληνικό χρηματιστήριο, η σημερινή ήταν μία συνεδρίαση που ο γενικός δείκτης δεν βαρέθηκε να αλλάζει πρόσημο, παρά το στενό εύρος κίνησης που δεν ξεπέρασε τις έξι μονάδες και μοιραία το ενδιαφέρον περιορίστηκε στις κινήσεις επιμέρους μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 τρέχοντος έχουμε δημοσίευση αποτελεσμάτων από TITC και Μυτιληναίο και στις 29 Ιουλίου από Eurobank, Εθνική και Μοτοδυναμική. Την ίδια μέρα κόβει την επιστροφή κεφαλαίου ο ΟΠΑΠ, 0,90 ευρώ ανά μετοχή.

«Για τον ΓΔΧΑ, μεσοπρόθεσμα η τάση παραμένει πτωτική με πιθανό ανοδικό όριο την περιοχή των 860 μονάδων. Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην συνεδρίαση της FED αύριο το βράδυ, όπου αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 75μβ. Σημειώνουμε ότι οι εκτιμήσεις, στην παρούσα φάση, συγκλίνουν ότι το βασικό επιτόκιο στις ΗΠΑ θα φτάσει την περιοχή του 3,5%. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν περιμένουμε ουσιαστική διαφοροποίηση σήμερα, ίσως και αύριο» αναφέρει η Leon Depolas Sec.

«Η εικόνα στο Χ.Α. οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι επενδυτές στέκουν υπομονετικά να περιμένουν κάποιον καταλύτη, που θα δώσει ρυθμό. Προς ώρας, αυτός φαίνεται να έρχεται από τη Fed και τη νομισματική πολιτική, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη στο πολιτικό δράμα στην Ιταλία. Πάντως, το επικίνδυνο σημείο φαίνεται να είναι στις 810 μονάδες, που ιδανικά ο ΓΔΧΑ δεν θα ήθελε να χάσει, ώστε να ελπίζει για τη συνέχεια», σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο ΔΤΡ κινούμενος μεταξύ 500,85 (+1,25%) και 491,23 (-0,69%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 494,81 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,03%%.

Η ίδια συμπεριφορά και από τον ΓΔΧΑ που κινήθηκε μεταξύ 831,10 (+0,27%) και 825,95 (-0,35%)  και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 829,26 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,04%.

Ο τζίρος στα 35 εκατ., από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΛΦΑ (+2,30%), ΑΡΑΙΓ (+2,89%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+5,18%), ΚΟΥΕΣ (+1,12%), ΛΑΜΔΑ (+2,98%) και ΣΑΡ (+1,98%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΤΕ (-2,87%), ΔΕΗ (-1,42%), ΕΛΠΕ (-1,46%) και ΜΟΗ (-1,72%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μπόρεσαν να σημειώσουν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές οι ΦΡΙΓΟ (+5,26%), ΙΝΚΑΤ (+4%), ΒΙΟΣΚ (+1,74%) και CENER (+1,27%).

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση των 51.081.030 (ΚΟ) μετοχών της Lavipharm, ονομαστικής αξίας εκάστης 1,00 ευρώ και διεγράφησαν από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 17.027.010 νέες (ΚΟ) μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης 0,30 ευρώ στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της εταιρείας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με τελική νέα ονομαστική αξία εκάστης 0,30 ευρώ, μετά και την αύξηση και μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής 1,1600 ευρώ ορίστηκε η 1/8/2022.