Xρηματιστήριο Αθηνών: Καθηλωμένο κάτω από τις 865 μονάδες

Xρηματιστήριο Αθηνών: Καθηλωμένο κάτω από τις 865 μονάδες

Στα ύψη εκτοξεύθηκε σήμερα σε όλες τις αγορές του πλανήτη η μεταβλητότητα λόγω του υψηλότερου των εκτιμήσεων πληθωρισμού που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο.

Οι αγορές μετοχών είχαν σημαντική άνοδο μέχρι την ανακοίνωση των στοιχείων, αλλά γύρισαν σε απώλειες μετά την ανακοίνωση, για να ανακάμψουν με περισσότερη δύναμη στη συνέχεια.

Μία δυνατή αντίδραση μετά τις απώλειες του προηγούμενου διαστήματος, προσπάθησε να δώσει και το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (8,3% τον Απρίλιο με τους αναλυτές να περιμένουν 8,1%),  έφερε και πάλι πωλητές δίνοντάς τους την ευκαιρία να αυξήσουν ξανά την εγχώρια μεταβλητότητα. Μάλιστα προς το κλείσιμο αν και οι ξένες αγορές βρίσκονταν ξανά σε υψηλά ημέρας ο Γ.Δ. προσπαθούσε αγκομαχώντας να ξεπεράσει τις 865 μονάδες. Στις τελικές δημοπρασίες οι πιέσεις τον οδήγησαν στις 862,66 μονάδες με άνοδο μόλις 0,21%.

Ο τραπεζικός δείκτης ήταν αυτός που κρατούσε την αγορά χαμηλότερα, αφού οι πιέσεις σε Εθνική και Alpha Bank ήταν αξιόλογες. Ο δείκτης στο κλείσιμο κατέγραψε απώλειες 1,02% επιβαρύνοντας τη συνολική εικόνα. Σημειώνεται πως ο τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε 11 πτωτικές συνεδριάσεις.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ήπια άνοδο και σταδιακά βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης να καταγράφει υψηλό ημέρας στις 877 μονάδες με άνοδο 1,91%. Γύρισε χαμηλότερα στη συνέχεια και έγραψε χαμηλό ημέρας κάτω από τις 860 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υψηλή και διαμορφώθηκε στα 86,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων πάνω από 7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Εκτός του πληθωρισμού οι ανησυχίες για την επάρκεια ενέργειας κορυφώθηκαν, καθώς η ροή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μειώθηκε, με το Κίεβο να επικαλείται λόγους «ανωτέρας βίας». Στο εσωτερικό η πλούσια αυριανή ατζέντα ειδικά σε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, έφερε τοποθετήσεις από τους επενδυτές σε επιλεγμένες μετοχές.

Σημειώνεται πως αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου οι εταιρείες ΕΛΠΕ, Τιτάν, Coca Cola, Τράπεζα Πειραιώς και ΟΤΕ. Αύριο το βράδυ ο MSCI θα δημοσιεύσει την αναδιάρθρωση των δεικτών με την αγορά να περιμένει εδώ και καιρό αύξηση της συμμετοχής των  ελληνικών μετοχών στον MSCI Greece Standard και είσοδο της Εθνικής Τράπεζας και της Μυτιληναίος. Μένει να φανεί, αν αυτές οι προσδοκίες θα επιβεβαιωθούν.

Πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης δημοσίευσε καλά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η Autohellas, αλλά σημειώνεται πως το πρώτο τρίμηνο είναι χαμηλής βαρύτητας στα αποτελέσματα χρήσης. Ωστόσο, η πορεία του τουρισμού που αναμένεται καλύτερη φέτος έναντι της περσινής, θα ευνοήσει την εταιρεία.

Από νωρίς ξεχώρισαν οι μετοχές των Viohalco από τα βαριά χαρτιά και Intrakat από τα μικρομεσαία, οι οποίες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με αξιόλογη άνοδο. Καλή εικόνα και από Quest, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil ενώ στον αντίποδα η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες κοντά στο 2%. Από τις συστημικές τράπεζες μόνο η Πειραιώς είχε άνοδο.

Η πλειονότητα των μετοχών έκλεισε με άνοδο και εκτός των παραπάνω που αναφέρθηκαν με ισχυρή άνοδο έκλεισαν και οι μετοχές των Κέκροψ, Lavipharm, Cenergy και Παπουτσάνης. Στην τελευταία έγιναν και σημαντικές συναλλαγές σε πακέτα. Για τη συνέχεια τα αυριανά αποτελέσματα αλλά και η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI θα δώσουν τον τόνο.