Ξανά πάνω από τις 890 μονάδες το ΧΑ με επιλεκτικές αγορές

Ξανά πάνω από τις 890 μονάδες το ΧΑ με επιλεκτικές αγορές

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Επέστρεψαν οι αγοραστές σε επιλεγμένους τίτλους τραπεζών και blue chips στη συνεδρίαση της Παρασκευής στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να επανέρχεται πάνω από τις 890 μονάδες κρατώντας την επαφή με τα υψηλά των 900 μονάδων, ενώ ευρύτερα καταγράφεται ενδιαφέρον κλίμα με ΑΜΚ, εκδόσεις ομολόγων και ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.

Η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε γόνιμη περίοδο ανασύνταξης και γενικευμένου ανασκουμπώματος, ασχέτως αν – χρηματιστηριακά – υπάρχει και κόπωση, ύστερα από το ράλι που έχει προηγηθεί το 11μηνο του 2019. Οι τράπεζες πλησιάζουν τις τιμές των ΑΜΚ (η Εθνική την ξεπέρασε), το σχέδιο «Ηρακλής» εξακολουθεί να φέρνει κινητικότητα, τα αποτελέσματα είναι γενικά καλά, η Lamda Development προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου στα 6,70 ευρώ, ενώ η Μυτιληναίος «σήκωσε« από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,5%.

Ο ΟΤΕ βρίσκεται σε υψηλά 11ετίας έχοντας κέρδη 45% το 2019, πολλά ακόμη blue chips είναι με άνοδο 40% έως 50% το 11μηνο, ενώ ο ΟΠΑΠ σήμερα επανήλθε πάνω από τα 10 ευρώ για πρώτη φορά από τις 2 του περασμένου Αυγούστου.

Οι διεθνείς αγορές – γενικά και ασχέτως με τις μικροδιορθώσεις – είναι σε εξαιρετικό timing, με τους δείκτες της Wall Street να πιάνουν αυτή την εβδομάδα νέα ιστορικά υψηλά, πριν διορθώσουν μερικώς Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές επανήλθαν ανοδικά σήμερα μετά τη διήμερη διόρθωση.

Μέσα σ'' αυτό το ενδιαφέρον αν μη τι άλλο κλίμα το Χ.Α. κινήθηκε ανοδικά και αυτή την εβδομάδα με το Γ.Δ. να ενισχύεται σε ποσοστό 0,68%, ανεβάζοντας τα κέρδη από την αρχή του 2019 στο +45,33%. Ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 104,88% το 11μηνο, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 38,66%, ενώ ο Mid Cap είναι στο +25%.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 891,30 μονάδες με άνοδο 0,90% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 891,55 μονάδες, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 884,47 μονάδες στο μέσο της συνεδρίασης και λίγο πριν τις 14:00 μ.μ. H αγορά κράτησε το προηγούμενο διορθωτικό διήμερο τις 880 μονάδες, έχοντας την Πέμπτη ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 881,98 μονάδες που ήταν και χαμηλό εβδομάδας.

Η αξία συναλλαγών στη συνεδρίαση της Παρασκευής διαμορφώθηκε στα 66,16 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 23,6 εκατ. ευρώ, ενώ ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ διακινώντας το 1/6 του τζίρου ήτοι 11,51 εκατ. ευρώ με όγκο πάνω από 1,1 εκατ. τεμάχια.

Στις τράπεζες ξεχώρισε η Alpha Bank με άνοδο 4,71% ακολουθούμενη από την Εθνική +2,81%, ενώ αδιάφορη ήταν η εικόνα των Πειραιώς και Eurobank. Στις μη τραπεζικές μετοχές, στήριγμα έδωσαν τίτλοι όπως Coca Cola +2,37%, ΟΠΑΠ +1,52%, Τιτάν +1,74% και Viohalco +1,37%, ενώ υποχώρησαν οι Lamda Development, Jumbo (4η σερί πτωτική συνεδρίαση), Σαράντης και Cenegry Holdings. Αμετάβλητες έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ.

Στο χώρο του Mid Cap με σημαντικές απώλειες 6,79% έκλεισε η MLS που διαγράφεται από το δείκτη από τις 23 Δεκεμβρίου, ενώ πτώση 3,03% είχε και ο τίτλος του ΙΑΣΩ. Στον αντίποδα, κέρδη 4,50% είχε η Νηρέας ενώ αδιάφορη ήταν η κίνηση των υπολοίπων. Στο σύνολο της αγοράς 67 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 36 που υποχώρησαν.

Η ΕΥΔΑΠ επανέρχεται στον FTSE 25 στη θέση της Cenergy Holdings

Επανέρχεται μετά από περίπου μια διετία στην... ελίτ του Χ.Α. και στο δείκτη FTSE 25 η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με απόφαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Δεικτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ υπάρχουν και πέντε προσθήκες στο Γενικό Δείκτη με ισάριθμες διαγραφές.

Πρόκειται για την τακτική εξαμηνιαία αναθεώρηση της σύνθεσης των δεικτών και αφορά το διάστημα Μάιος – Οκτώβριος 2019. Πιο αναλυτικά, η ΕΥΔΑΠ επανέρχεται στον Large Cap και στο δείκτη FTSE 25, παίρνοντας τη θέση της Cenergy Holdings, που πλέον θα μετέχει στο δείκτη Mid Cap. Παράλληλα, επιλαχούσες μετοχές στον FTSE 25 είναι οι Autohellas, ΟΛΘ, Cenergy Holdings, Quest Συμμετοχών και Attica Bank.

Στο δείκτη του μεσαίου χώρου Mid Cap εισάγονται οι Autohellas, ΟΛΘ και Cenergy Holdings, ενώ διαγράφονται οι MLS, Παπουτσάνης και AS Company. Επιλαχούσες μετοχές για τον Mid Cap είναι οι Reds, Intercontinental, Ελτράκ, Παπουτσάνης και AS Company.

Στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη μπαίνουν πλέον οι μετοχές των Ελτράκ, Μοτοδυναμική, Inform Λύκος, Αλουμύλ και Byte Computer, ενώ διαγράφονται οι Κλουκίνας Λάππας, Νηρέας, Παπουτσάνης, Πετρόπουλος και Flexopack. Παράλληλα, η στάθμιση της Τιτάν μειώνεται από 56% στο 53% και της ΓΕΚ Τέρνα ανεβαίνει από το 80% στο 86%.

Οι συντελεστές στάθμισης (Capping Factors) των μετοχών που συμμετέχουν στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη θα υπολογιστούν με βάση το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου. Όλες οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου 2019, δηλαδή θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου.