Wall Street: Το βλέμμα στα ρεκόρ με ώθηση από τις λιανικές πωλήσεις

Wall Street: Το βλέμμα στα ρεκόρ με ώθηση από τις λιανικές πωλήσεις

Νέα προσπάθεια να κλείσουν την ψαλίδα από το πρόσφατα ιστορικά υψηλά τους και κινηθούν για νεότερα καταβάλλουν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με την επενδυτική διάθεση να εμφανίζεται ενισχυμένη έπειτα από το άλμα 1,7% που κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα ξεπερνώντας τις ήδη αισιόδοξες προβλέψεις.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με άνοδο 0,55% και βρίσκεται στις 36.284 μονάδες απέχοντας λιγότερες από 300 από το ρεκόρ του, ο διευρυμένος S&P 500 κινείται στις 4.694 μονάδες με άνοδο 0,25% και το δικό του ρεκόρ στις 4.718, ενώ πιο συγκρατημένα με +0,1% στις 15.866 μονάδες διαπραγματεύεται ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ο οποίος θέλει ακόμα 150 μονάδες για το δικό του.

Όπως προαναφέρθηκε, τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις έδειξαν ότι η κατανάλωση στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, καταγράφοντας μάλιστα τον ταχύτερο ρυθμό τους από το 1990.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,7% τον περασμένο μήνα, έπειτα από το +0,8% του Σεπτεμβρίου που είχε προηγηθεί, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έναν ισχυρό ρυθμό μεν αλλά της τάξεως του 1,5%.

Ουσιαστικά πρόκειται για εξέλιξη που μετριάζει σε ένα βαθμό τις ανησυχίες για την εκτίναξη του πληθωρισμού, καθώς δείχνει ότι παρά τις αυξημένες τιμές οι καταναλωτές έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα να συνεχίζουν να κάνουν αγορές.

Επιπλέον, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα τριμήνου δύο από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές της χώρας, η Homedepot και η Walmart, που έδειξαν την πρώτη να έχει καταγράψει άλμα 9,8% στις πωλήσεις της κατά το τρίτο τρίμηνο και η μετοχή της πραγματοποιεί ράλι 3,8% που την φέρνει στην κορυφή του Dow Jones.

Η Walmart ξεπέρασε επίσης τις εκτιμήσεις της αγοράς στο τρίτο τρίμηνο με κέρδη 1,45 δολάρια ανά μετοχή έναντι πρόβλεψης για 1,4 δολ. ενώ αναβάθμισε και την εκτίμησή της για το σύνολο του έτους, ωστόσο δεν έπεισε αρκετά τους επενδυτές και βλέπει τη μετοχή της να σημειώνει απώλειες 1,8%.

Όπως επισημαίνει ο Μάικ Λόουενγκαρτ του E-trade, «με τις ισχυρές λιανικές πωλήσεις και τα συμπαγή αποτελέσματα των λιανοπωλητών, είναι ξεκάθαρο ότι ο πληθωρισμός δεν στέκεται εμπόδιο για τους καταναλωτές».

Σύμφωνα με τον ίδιο «παρά τα κάποια πισωγυρίσματα στην αγορά εργασίας και στο μέτωπο του πληθωρισμού, είναι κάτι που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως η ψήφος εμπιστοσύνης που ήθελαν οι επενδυτές ότι η οικονομία εξακολουθεί να κινείται καλά». 

Καταλήγοντας δε σημειώνει ότι «καθώς πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα το ερώτημα είναι αν τα καλύτερα των εκτιμήσεων νούμερα από τους λιανοπωλητές για το τρίτο τρίμηνο μπορούν να συνεχιστούν και να κλείσουν έτσι το 2021».