Wall Street: Μικτά πρόσημα μετά την «έκρηξη» της ανεργίας

Wall Street: Μικτά πρόσημα μετά την «έκρηξη» της ανεργίας

Μικτό κλίμα επικρατεί στην Wall Street, μετά τις ανακοινώσεις του υπ. Εργασίας των ΗΠΑ σχετικά με τον αριθμό των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, με επιπλέον 5 εκατ. Αμερικανούς να προστίθενται την τελευταία εβδομάδα στα 16 εκατ. των προηγούμενων ημερών, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των αιτήσεων στα 21 εκατ. 

Αναλυτικότερα, 5,245 εκατομμύρια Αμερικάνοι έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Απριλίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τον τελευταίο μήνα υψηλότερα από το επίπεδο των 21 εκατ. και οδηγώντας το ποσοστό ανεργίας κοντά στο 15%. 

Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας έχουν αυξηθεί σε εβδομαδιαία βάση κατά 3,3 εκατ., 6,8 εκατ., 6,2 εκατ. και 5,25 εκατ.

ΑΝΕΡΓΙΑ

Μόλις πριν από έναν μήνα οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας βρίσκονταν στο επίπεδο των 200.000, κοντά σε χαμηλά 50 ετών, ενώ μόλις 1,7 εκατ. Αμερικανοί λάμβαναν επίδομα. 

Επίσης, τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι 12 εκατομμύρια Αμερικανοί έλαβαν επίδομα ανεργίας την εβδομάδα μέχρι τις 4 Απριλίου, που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.

Πριν από την πανδημία του κορονοϊού, ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων για παροχή επιδόματος ανεργίας σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, ήταν 2,7 εκατ., το φθινόπωρο του 1982, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομία, η οποία πιστεύουν ότι βρίσκεται ήδη σε ύφεση, συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,18% και διαμορφώνεται στις 23.461 μονάδες, ενώ άνοδο καταγράφει ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που κερδίζει 0,29% και βρίσκεται στις 2.791 μονάδες, με τον τεχνολογικό τομέα καταγράφει ισχυρή άνοδο άνω του 2%, με οδηγό την μετοχή του Netflix που σημειώνει κέρδη 2,7%, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων της πλατφόρμας για το α' τρίμηνο του έτους.

Τέλος, ανοδικά κατά 1,15% κινείται ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που βρίσκεται στις 8.489 μονάδες.