Wall Street: Ισχυρές απώλειες άνω των 600 μονάδων για τον Dow Jones

Wall Street: Ισχυρές απώλειες άνω των 600 μονάδων για τον Dow Jones

Πτώση κοντά στο 2% καταγράφουν σήμερα οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, καθώς η ανησυχία των επενδυτών αναφορικά με την επιδημία του κορονοϊού στην Κίνα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τις προσπάθειες να εκτιμηθούν και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της εξάπλωσης της επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες της τάξης του 2% και διαμορφώνεται στις 28.253 μονάδες, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 με πτώση 1,85% στις 3.223 μονάδες.

Τέλος, σε αρνητικό έδαφος κινείται και ο Nasdaq, ο οποίος βρίσκεται στις 9,154,00 μονάδες με απώλειες 1,56%.

Η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου ήταν "περιπετειώδης" για τις αγορές παγκοσμίως, καθώς το μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων, οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών αλλά και τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν επιβάρυναν την αυξανόμενη ανησυχία για την επιδημία.

Πετρέλαιο σε ναδίρ τριών μηνών, χρηματιστήρια στο κόκκινο και σενάρια για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, είναι οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις μετά το παγκόσμιο σοκ από την ταχύτατη εξάπλωση του κορονοϊού, τον οποίο χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε παγκόσμια απειλή, σημαίνοντας συναγερμό για την δημόσια υγεία.

Aν συνεχιστεί η έξαρση του κορονοϊού μέχρι και τον Μάρτιο, τότε η κινεζική ανάπτυξη θα υποχωρήσει έως και 1% στο πρώτο τρίμηνο και η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έως 0,3%, εκτιμά η Morgan Stanley. Αν πατήσει φρένο η ανάπτυξη της Κίνας, τότε η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί κατά 260.000 βαρέλια, άρα η τιμή του βαρελιού, που χθες μέσα σε μια ημέρα βρέθηκε από τα 59 ακόμη και στα 57 δολάρια, θα πέσει τουλάχιστον κατά 3 ακόμη δολάρια, προβλέπει η Goldman Sachs.

Τέλος, στο ταμπλό, απώλειες άνω του 2% καταγράφει η μετοχή της Caterpillar, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία των εσόδων της κατά το δ' τρίμηνο του 2019, ενώ «άλμα» 9% σημειώνει η μετοχή της Amazon μετά τις σχετικές ανακοινώσεις για την πορεία της εταιρείας, οι οποίες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Sell off για την μετοχή της Apple

Οι μετοχές της Apple σημείωσαν απώλειες 3,8% οδηγώντας τον τεχνολογικό γίγαντα στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και πέντε μήνες. Η πτώση της τιμής της μετοχής της Apple στα 12,30 δολ. οδήγησε τις απώλειες στον Dow Jones, καθώς "έκοψε" περίπου 83 μονάδες από τον δείκτη, ο οποίος βρέθηκε να χάνει έως και 590 μονάδες. Το selloff της Apple ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά το κλείσιμο σε ιστορικό υψηλό στα $324,34.

Ανησυχεί ο κορονοϊός

Πιο αναλυτικά όσον αφορά στον νέο κορονοϊό, οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 213 (όλοι στην Κίνα), ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αγγίζουν τις 10.000. Παράλληλα, οι αρχές της γειτονικής Ιταλίας κήρυξαν την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν αναφερθεί σε περισσότερες από 20 χώρες (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Αυστραλίας).

Την ίδια στιγμή, η μία αεροπορική εταιρεία μετά την άλλη ανακοινώνει την αναστολή των πτήσεων από και προς την Κίνα μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σχετικά με την εξάπλωση του ιού. Τελευταίο παράδειγμα αποτελούν οι εταιρείες Air France και KLM, οι οποίες ανέστειλαν όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου. Παρόμοιες ανακοινώσεις έχουν προηγηθεί από την British Airways, την Lufthansa και την United Airlines, ενώ σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ σε ανάλογες κινήσεις θα προχωρήσουν και η Delta με την American Airlines. 

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε στην κήρυξη παγκόσμιου συναγερμού με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγιέσους να αναφέρει πως παρά την εξαίρετη και έγκαιρη αντιμετώπιση του ιού από τις κινεζικές αρχές και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θύματα εκτός Κίνας, πρέπει να σημάνει συναγερμό δεδομένου ότι υπάρχουν συστήματα υγείας ανά τον πλανήτη με πολύ λιγότερες δυνατότητές αντιμετώπισης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times τα χιλιάδες νέα κρούσματα στην Κίνα και η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο σε πολλές χώρες δικαιολογεί την επανεξέταση αυτής της απόφασης από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του οργανισμού.

Η απόφαση του ΠΟΥ που χαρακτηρίζεται επισήμως «Έκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος» επισημαίνει σε όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών ότι το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο υγείας στον κόσμο πιστεύει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή.

Οι κυβερνήσεις στη συνέχεια λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με το εάν θα κλείσουν τα σύνορά τους, θα ακυρώσουν πτήσεις, θα θέσουν σε καραντίνα άτομα που θα φτάσουν στα αεροδρόμια ή θα λάβουν άλλα προστατευτικά μέτρα.