Wall Street: Βουτιά 3,7% στον Nasdaq έφερε η μητρική του Facebook

Wall Street: Βουτιά 3,7% στον Nasdaq έφερε η μητρική του Facebook

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη καθώς η ανανεωμένη αισιοδοξία των επενδυτών για μεγάλα ονόματα εταιρειών στον κλάδο της τεχνολογίας, ωθούμενη από μια σειρά ισχυρών κερδών, υποχώρησε μετά τα  απογοητευτικά τριμηνιαία αποτελέσματα που ανακοίνωσε η μητρική Meta Platforms του Facebook.

Οι απώλειες ενισχύθηκαν από το απόγευμα, με τον Nasdaq να υποχωρεί περίπου 3,7% στις 13.878 μονάδες, έχοντας απωλέσει 538 μονάδες. Ο S&P 500 είχε πτώση 2,4% σταματώντας στις 4.477 μονάδες, μειωμένο κατά 111 μονάδες, ενώ ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 518 μονάδες, ή 1,4% και έκλεισε στις 35.111 μονάδες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην TD Ameritrade JJ Kinahan «το Facebook είναι μια εξαιρετικά ευρέως διαδεδομένη μετοχή και βασικό μέρος πολλών χαρτοφυλακίων, οπότε όταν περνάει τόσο δύσκολες στιγμές, απλώς κλονίζει τη συνολική εμπιστοσύνη. Το ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι, είναι αυτό ένα θέμα που αφορά το Meta ή πρόκειται να είναι ένα γενικό ζήτημα;».

Οι μετοχές της Meta Platforms υποχώρησαν περισσότερο από 26,4% αφού τα τριμηνιαία κέρδη της εταιρείας ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Η εταιρεία εξέδωσε επίσης χαμηλότερη πρόβλεψη από την αναμενόμενη εκτίμηση για τα έσοδα για το τρέχον τρίμηνο. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση που έγινε ποτέ για την μητρική του Facebook, σχολιάζουν Αμερικανοί χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Την πτώση του facebook ακολούθησαν και άλλοι κολοσσοί των μέσω κοινωνικής δικτύωσης με τις μετοχές του Snap να υποχωρούν 23,5% και το Twitter κατά 5,5%. Το Spottify έκλεισε με πτώση  16,7% αφού τα τελευταία τριμηνιαία στοιχεία της εταιρείας έδειξαν επιβράδυνση στην αύξηση των συνδρομητών premium. Το Pinterest και η Amazon, που και οι δύο θα αναφέρουν κέρδη μετά το κλείσιμο, υποχώρησαν 10,3% και 7,8%, αντίστοιχα.

Εκτός τεχνολογίας, οι μετοχές της Dow component Honeywell σημείωσαν πτώση 7,6% αφού η εταιρεία κέρδισε οριακά τα κέρδη, αλλά υστερούσε σε έσοδα και παρείχε προβλέψεις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες.

Νωρίτερα, τα ισχυρά κέρδη από τη Microsoft, την Apple και την Alphabet οδήγησαν τους επενδυτές να επικεντρωθούν στον κλάδο της τεχνολογίας.

Οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 90 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Στο μέτωπο των οικονομικών δεδομένων, οι αιτήσεις για ανεργία στις ΗΠΑ ανήλθαν στις 238.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 29 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη, ελαφρώς λιγότερες από το αναμενόμενο. 

Οι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν τις ανακοινώσεις της Παρασκευής για τα στοιχεία ιδιωτικής μισθοδοσίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις βλέπουν αύξηση 150.000 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τον Dow Jones, αλλά οι προβλέψεις της Wall Street λένε ότι ο πραγματικός απολογισμός θα είναι πολύ χαμηλότερος, με έναν αναλυτή να εκτιμά απώλεια 400.000 θέσεων εργασίας για τον μήνα Ιανουάριο.