Wall Street: Ανέκαμψαν οι δείκτες μετά τις ανακοινώσεις Fed - Πάνω από 300 μονάδες ο Dow Jones

Wall Street: Ανέκαμψαν οι δείκτες μετά τις ανακοινώσεις Fed - Πάνω από 300 μονάδες ο Dow Jones

«Πρασίνισαν» οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της οικονομίας μέσω του προγράμματος αγορά ομολόγων καθ 'όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Dow Jones ανέκαμψε πάνω από 300 μονάδες, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι S&P 500, Nasdaq.

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ανέβηκε κατά 339 μονάδες (1%) στις 34.258,84 μονάδες. Ο S&P 500 ανέκαμψε κατά 0,95% στις 4.395 μονάδες, εν μέσω άλματος 3,2% στον τομέα της ενέργειας, ενώ ο Nasdaq κέρδισε επίσης 1,02% στις 14.896 μονάδες.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζέρομ Πάουελ ανέφερε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι θα συνεχιστεί η στήριξη στην αμερικανική οικονομία έως ότου υπάρξει πλήρης ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και πρόσθεσε πως αν και «πολλά μέλη της Federal Reserve πιστεύουν ότι η απασχόληση στις ΗΠΑ πληροί τα πρότυπα της κεντρικής τράπεζας για "ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο"» η δική του άποψη είναι ότι «η ουσιαστική πρόοδο στην απασχόληση δεν έχει ολοκληρωθεί».

«Εάν η πρόοδος συνεχιστεί σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν, η Επιτροπή κρίνει ότι σύντομα μπορεί να δικαιολογηθεί μια μετριοπαθείς πολιτική στον ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fed μετά τη συνεδρίαση.

Η Fed παραμένει διχασμένη ως προς το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης των επιτοκίων. Το λεγόμενο σχέδιο τελικών σημείων της Τετάρτης έδειξε ότι εννέα από τα 18 μέλη της FOMC αναμένουν αύξηση του επιτοκίου το 2022. 

Ο επικεφαλής στρατηγικός στην Principal Global Investors Global Investors ανέφερε ότι «η αγορά τώρα έστρεψε την προσοχή της στην ημερομηνία της ενδεχόμενης αύξησης των επιτοκίων και στον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων που, αν μη τι άλλο, είναι λίγο πιο συγκρατημένο από ό,τι φοβόντουσαν οι αγορές", δήλωσε ο Seema Shah, επικεφαλής στρατηγικός στην Principal Global Investors.

Στο επίκεντρο της προσοχής της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας συνεχίζει να βρίσκεται η υπόθεση του γίγαντα του κινεζικού real estate Evergrande, η οποία σήμερα κατέληξε σε συμφωνία με κάποιους από τους ομολογιούχους της για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κηρύξει στάση πληρωμών, κατευνάζοντας έτσι ένα μέρος από τις ανησυχίες αν και απέχει πολύ ακόμα από το να επιλύσει τα προβλήματά της.

Οι τιμές μετοχών της Evergrande στο Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν σχεδόν κατά 90% από τον Ιούλιο του 2020, καθώς η Κίνα ασχολείται με την κερδοσκοπία ακινήτων. Οι επενδυτές ανησυχούν για μια υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης εάν η Κίνα επιβραδύνει πολύ την αγορά ακινήτων της ή αφήσει την Evergrande να καταρρεύσει.

Οι μετοχές που σχετίζονται με τα βασικά προϊόντα οδήγησαν την επιστροφή της ανόδου την Τετάρτη, καθώς οι φόβοι μειώθηκαν για τις επιπτώσεις της Evergrande. Η Devon Energy σημείωσε άνοδο πάνω από 7%, ενώ APA, Diamondback Energy και Marathon Oil σημείωσαν κέρδη περίπου 5%. 

Οι μετοχές της FedEx έπεσαν κατά 8% μετά την πτώση των κερδών το περασμένο τρίμηνο λόγω του αυξανόμενου κόστους εργασίας. Η FedEx επίσης μείωσε τις οικονομικές προβλέψεις της για ολόκληρο το έτος.