Υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές και στη Γηραιά Ήπειρο επηρεάστηκαν από τις δηλώσεις του πρόεδρου της Fed, την Παρασκευή, σχετικά με την «δυναμική» αντιμετώπιση του πληθωρισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.  

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός Stoxx υποχώρησε 0,81%, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,61%, ο FTSE στο Λονδίνο 0,70%, ο γαλλικός CAC 0,83% και ο FTSE MIB 0,24%.

Οι κινήσεις της αγοράς έρχονται καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα σχόλια του Τζερόμ Πάουελ κατά την ετήσια ομιλία στο Τζάκσον Χολ, κατά τη διάρκεια της οποίας επισήμανε ότι η Fed θα «χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία μας» για να επιτεθεί στον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Αναγνώρισε, δε, ότι η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει «κάποιο πόνο» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα σχόλια του Πάουελ επαναλήφθηκαν από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, το Σαββατοκύριακο. Η Σνάμπελ επιβεβαίωσε τη θέση ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ενεργήσουν επιθετικά για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα σύρουν τις οικονομίες τους σε ύφεση.

Την ίδια στιγμή οι επενδυτές στην Ευρώπη βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Γερμανία τα οποία αναμένεται να ανκοινωθούν γύρω στη 1 μ.μ. ώρα Λονδίνου.