UBS: Γιατί η ανοδική τάση του δολαρίου είναι εδώ για να μείνει

UBS: Γιατί η ανοδική τάση του δολαρίου είναι εδώ για να μείνει

H ανοδική τάση του δολαρίου έχει δρόμο ακόμα εκτιμά σε έκθεση της η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS, προβλέποντας την ισοτιμία του έναντι του ευρώ στα $1,15 μέχρι το τέλος της χρονιάς από τα $1,20 σε προηγούμενη εκτίμησή της και στα $1,13 μέχρι τον Ιούνιο του 2022, από τα $1,18 που προέβλεπε νωρίτερα.

Συνδυασμός παραγόντων οδήγησε την ισοτιμία EURUSD να διασπάσει το πρόσφατο εύρος $1.17–$1.23. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη ρητορική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για τον επικείμενο περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης, το λεγόμενο tapering, με τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί μηνιαίως να τελειώνουν έως τα μέσα του 2022 και το ρίσκο μιας πρώτης αύξησης επιτοκίων πολύ πιθανό την επόμενη χρονιά.

«Αντίθετα, εκτιμούμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει σχέδιο μετάβασης από το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων τον Δεκέμβριο αλλά αυτές θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα μετά το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed και οι προοπτικές αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ παραμένουν πολύ μακρινές», εκτιμά η UBS.

Η κορύφωση της ανάπτυξης την παγκόσμιας οικονομίας που επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις ανησυχίες στην Κίνα θα βαραίνει επίσης το ευρώ καθώς εξασθενεί τις προοπτικές για τον εξαγωγικό τομέα της ευρωζώνης.

Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αντιμετωπίζει επίσης ζητήματα λόγω της κατάστασης με την προσφορά ενέργειας. Οι προκλήσεις αυτές δεν επηρεάζουν τόσο πολύ τις ΗΠΑ που είναι μια οικονομία λιγότερο εξαγωγική και παράλληλα ένας μεγάλος παραγωγός ενέργειας.

«Δεδομένων των παραγόντων αυτών, δεν βλέπουμε λόγους για μια ανάκαμψη του ευρώ πριν το τέλος της φετινής χρονιάς. Μια πιθανή αιτία αδυναμίας του δολαρίου βραχυπρόθεσμα μπορεί να είναι η υποχώρηση των ανησυχιών για την αντιπαράθεση με την οροφή χρέους στις ΗΠΑ που θα λυθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η βελτίωση του κλίματος από άποψης ρίσκου αμέσως μετά μπορεί να επιβραδύνει την άνοδο του δολαρίου αλλά εκτιμούμε ότι η αγορά γρήγορα θα στρέψει την προσοχή της στις κινήσεις της Fed προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Με μια ξεκάθαρη απόκλιση ανάμεσα στα επιτόκια της ευρωζώνης και των ΗΠΑ, οι επενδυτές που ψάχνουν για απόδοση θα στρέψουν τις ροές προς το δολάριο και αυτές θα αντισταθμίσουν τους προβληματισμούς που έχουν να κάνουν με μακροοικονομικά θεμελιώδη όπως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ και το δημοσιονομικό τους έλλειμμα, που κάποια στιγμή θα γίνουν μετωπικοί άνεμοι για το δολάριο».

Η ισοτιμία EURUSD προοδευτικά θα εξασθενήσει στο $1,13 μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022.

«Η επόμενη περιοχή στήριξης θα είναι το επίπεδο του $1,14-$1,15 που αν διασπαστεί καθοδικά, το επόμενο επίπεδο θα είναι το $1,12. Η όποια ανάκαμψη προς το εύρος του $1,18-$1,19 θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για πρόσθεση στις θέσεις short».