Τρίτη μέρα απωλειών για τη Wall λόγω πετρελαίου

Τρίτη μέρα απωλειών για τη Wall λόγω πετρελαίου

Τρίτη διαδοχική ημέρα απωλειών για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street σε μια συνεδρίαση που ξεκίνησε σε θετικό έδαφος για τους δείκτες, αλλά στη συνέχεια η ρευστοποίηση των μετοχών στους κλάδους της τεχνολογίας και της κατανάλωσης άλλαξε το κλίμα. Παράλληλα οι απώλειες των τιμών του πετρελαίου συνεχίστηκαν παρόλο που νωρίτερα σήμερα το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Πετρελαίου δήλωσε πως τα αποθέματα αργού πετρελαίου μπορεί να έχουν μειωθεί κατά 1,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το κλίμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 76 μονάδες (0,43%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 17.492 μονάδες  και ο τεχνολογικός Nasdaq  κατέγραψε απώλειες 75  μονάδων (1,48%) κλείνοντας στις 5.023 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 16 μονάδες ( 0,76%) και τερματίζοντας τις συναλλαγές στις 2.048 μονάδες.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών μονοπώλησε η συγχώνευση-μαμούθ που βρίσκεται στα σκαριά μεταξύ των Dow Chemical και DuPont που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της χημικής βιομηχανίας και θα σφραγίσει την ισχυρότερη χρονιά στον τομέα των εξαγορών. Η συμφωνία θα συνδυάσει δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα της αμερικανικής βιομηχανίας, με κεφαλαιοποίηση περίπου 60 δισ. δολαρίων η κάθε μία, και θα δημιουργήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία χημικών, μετά την BASF SE, και τη μεγαλύτερη εταιρεία σπόρων και φυτοφαρμάκων, ξεπερνώντας τη Monsanto Co. Επίσης, θα έχει πάνω από 90 δισ. δολάρια σε πωλήσεις, κατέχοντας ισχυρή θέση σε όλους τους κλάδους από πλαστικά έως χημικά και βιομηχανία. Η μετοχή της DuPont''s έκανε άλμα 11,85%.

O αναλυτής της UBS κ. Art Cashin μιλώντας στο CNBC ανέφερε πως οι απώλειες των δεικτών θα ήταν μεγαλύτερες αν δεν υπήρχε η συζήτηση για τις συγχωνεύσεις. Πρόσθεσε πως για τον δείκτη S&P 500 σημαντικό είναι το όριο των 2.042 μονάδων που ήταν το χαμηλό του δείκτη μετά την απογοήτευση των επενδυτών που προκάλεσε η απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική.

Παράλληλα, μετά τα χτεσινά στοιχεία για τις μειωμένες εξαγωγές της Κίνας για πέμπτο διαδοχικό μήνα, σήμερα ανακοινώθηκε πως ο πληθωρισμός αυξήθηκε 1,5% το Νοέμβριο σε σύγκριση με πέρυσι μετά την αύξηση του 1,3% τον Οκτώβριο.  Οι τιμές καταναλωτή για τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο έχασαν 5,9% το Νοέμβριο συγκριτικά με πέρυσι, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο με τον Οκτώβρη.

Σε άλλα εταιρικά νέα, η μετοχή της Kinder Morgan Inc. κέρδισε 6,93 % παρόλο που η εταιρεία κολοσσός στον κλάδο της ενέργειας ανακοίνωσε χθες το βράδυ πως μείωσε το μέρισμά της.

Η Yahoo Inc έχασε 1,29% μετά την επιβεβαίωση δημοσιευμάτων που την ήθελαν να αναστείλει το deal με την κινεζική εταιρεία Alibaba Group Holding Ltd.