Τρίτη ημέρα απωλειών για S&P 500, Nasdaq

Τρίτη ημέρα απωλειών για S&P 500, Nasdaq

Με μικρές μεταβολές και μεικτές τάσεις ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί μετά το ράλι που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών υπερσκίασε τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών που ανακοινώνονται αυτό το διάστημα και ουσιαστικά δίνουν ώθηση στους δείκτες.

Στα ραντάρ των επενδυτών παράλληλα, βρίσκεται οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία και μια ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ της εθνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν ως προς την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 40,07 μονάδες ή 0,15% και έκλεισε στις 26.487 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έχασε 52,50 μονάδες ή 0,67% ολοκλήρωσε στις 7.735 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 1,05 μονάδες ή 0,04% και έκλεισε στις 2.884 μονάδες.

S&P 500 και Nasdaq ''εκλεισαν με απώλειες για τρίτη διαδοχική ημέρα.

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η χειρότερη από τις 23 Μαρτίου και ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στις τάξεις των επενδυτών το άλμα των αποδόσεων του δεκαετούς ομολόγου που έφτασε σε υψηλό σχεδόν επταετίας. Το γεγονός αυτό αυξάνει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και δυσχεραίνει την οικονομική τους θέση.

Ωστόσο όπως σημειώνουν οι αναλυτές το ράλι των αποδόσεων, έρχεται σε αντίθεση με τα βασικά μεγέθη της αμερικάνικης οικονομίας που ευημερούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανεργία που έφτασε σε χαμηλό από το 1969.

Σημειώνεται πάντως ότι σήμερα η αγορά ομολόγων ήταν κλειστή λόγω της αργίας της Ημέρας του Κολόμβου.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Tesla κέρδισε 1,40% μετά τις ανακοινώσεις της εταιρείας ότι κατάφερε να δημιουργήσει το ασφαλέστερο αμάξι που έχει υπάρξει ποτέ.

Νωρίτερα, με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τους τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η διαφαινόμενη σύγκρουση Ρώμης - Βρυξελλών έστειλε στα ύψη τα ιταλικά ομόλογα και οδήγησε σε άσκηση ισχυρών πιέσεων προς τις ιταλικές τράπεζες, εγείροντας έντονες ανησυχίες στους επενδυτές.