Το Reddit δημιουργεί χάος στις αγορές - Που να γνωρίσουμε και το 4chan...

Το Reddit δημιουργεί χάος στις αγορές - Που να γνωρίσουμε και το 4chan...

Οι αγορές γίνονται άναρχο «στοίχημα». Reddit και 4Chan αποδομούν τους παραδοσιακούς traders. Κοινωνικά δίκτυα με εκατομμύρια μέλη, όπως το Reddit (ή για τους σκληροπυρηνικούς το 4chan) βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των οικονομικών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. Τα συγκεκριμένα δεν έγιναν δημοφιλή σε μια νύχτα όπως θεωρούν οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές ωστόσο μέχρι τώρα απευθυνόταν σε έναν πιο περιορισμένο κύκλο επενδυτών.

Τι είναι το Wall Street Bets;

Το “wallstreetbets” είναι ένα φόρουμ γνωστό ως subreddit στο προσφιλές κοινωνικό δίκτυο. Το κοινό του απευθύνεται κυρίως σε όσους επενδυτές λαμβάνουν αρκετά ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις με σκοπό το υψηλό και άμεσο κέρδος. Άλλα στοιχεία που απαρτίζουν τις συγκεκριμένες κοινότητες είναι το χιούμορη ειρωνεία, και ένας καταιγιστικός αριθμός memes -δηλαδή σατιρικών εικόνων.

Η κοινότητα αριθμεί σήμερα σχεδόν 3 εκατομμύρια μέλη οι οποίοι αυτοαποκαλούνται ως “degenerates” - αυτοί που θέλουν να αποδημήσουν το παραδοσιακό «σύστημα»- ή να ...το εκφυλίζουν.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών ενδιαφέρεται για αγορές παραγώγων, όπως τα options.

Ένα συμβόλαιο option, σου επιτρέπει να αγοράσεις ή να πωλήσεις μια μετοχή σε μια συγκεκριμένη τιμή για το δικαίωμα να αγοράσεις την μετοχή αυτή σε μια προσυμφωνημένη τιμή στο μέλλον. Για αυτούς που θεωρούν ότι η τιμή θα κινηθεί ανοδικά είναι πιο συμφέρον να αγοράσουν το option, καθώς θα κερδίσουν περισσότερα από το εάν αγόραζαν την ίδια μετοχή και την διατηρούσαν το αντίστοιχο διάστημα. Φυσικά μια τέτοια τοποθέτηση ενέχει υψηλότερο ρίσκο.

Το Wall Street Bets δεν είναι μια οργανωμένη ομάδα με συγκεκριμένη ιεραρχία, αλλά η κοινότητα έρχεται μερικές φορές σε σύγκλιση να τοποθετηθεί σε μια μετοχή ή κρυπτονόμισμα, όταν προβάλλονται πειστικά επιχειρήματα για τις πιθανότητες επιτυχίας.

Η δραστηριότητα και η επιρροή τους μπορεί να είναι αρκετές ώστε οι μετοχές εταιρειών υπό πτώχευση, όπως η Hertz (HTZ), να αυξηθούν κατακόρυφα, πράγμα που οδήγησε την εταιρεία να προσπαθήσει να εκδώσει νέα μετοχές το 2020, παρόλο που ήταν πτώχευση και «τεχνικά» δεν είχε κάποια αξία.

Τι συνέβη στην μετοχή της GameStop και γιατί ανακάλυψαν τώρα όλοι το Reddit;

Ηedge funds - επαγγελματίες επενδυτές με δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση - έλαβαν θέσεις short στοιχηματίζοντας στην πτώση της εταιρείας. Έτσι δημιουργήθηκε ένα άτυπο κίνημα, με σκοπό να ρευστοποιήσουν τις θέσεις των hedge funds, τα οποία θα έπρεπε να αγοράσουν τις μετοχές που είχαν δανειστεί από τους ιδιώτες επενδυτές - και αυτή την φορά να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αύξηση της τιμής διαπραγμάτευσης αυτών.

Έτσι, ενώ οι πωλητές short επένδυσαν στο ότι θα πέσει, η κοινότητα της Wall Street Bets άρχισε να αγοράζει μετοχές του GameStop, παίρνοντας την άλλη πλευρά του στοιχήματος.

Σε αυτή τη σύγκρουση, η τιμή της μετοχής άρχισε να αυξάνεται - πολύ γρήγορα. Η μετοχή της GameStop αυξήθηκε κατά 900% τις τελευταίες πέντε ημέρες, σκαρφαλώνοντας στα $380 την Τετάρτη.

Ταυτόχρονα, η άνοδος της τιμής των μετοχών άσκησε σοβαρή πίεση στους πωλητές short. Το Shorting σημαίνει ότι πωλούν τις μετοχές χωρίς να το έχουν στην πραγματικότητα - το δανείζονται - έτσι οι short πωλητές έπρεπε να βάλουν χρήματα ως ασφάλεια (call margin) ή να «καλύψουν» το short τους αγοράζοντας τις μετοχές για πολύ περισσότερα από όσα το είχαν πουλήσει.

Η συγκεκριμένη κατάσταση οδήγησε hedge funds στην χρεοκοπία.

Άλλες μετοχές στις οποίες τα hedge funds έχουν λάβει θέσεις short όπως η BlackBerry (BB) και AMC Entertainment (AMC) έχουν δει τα ποσοστά τους να τριπλασιάζονται τις τελευταίες εβδομάδες. Ακόμα και η Eastman Kodak (KODK) σημείωσε αύξηση 50% και διαπραγματευόταν στα $14.

Επόμενοι στόχοι της κοινότητας φαίνεται να είναι οι Tootise Roll (TR) και National Beverage Corp (FIZZ).

Το Reddit δημιουργεί χάος στις αγορές. Μεγάλες επενδυτικές πλατφόρμες όπως η TD Ameritrade υιοθέτησε περιορισμούς στους πελάτες αναφορικά με την διαπραγμάτευση συγκεκριμένων μετοχών που αποτελούν στόχους της WSB με σκοπό την προστασία των επενδυτών…(ή των ιδίων αναρωτιέται κανείς).

Η CEO του Nasdaq, Adena Friedman, δήλωσε πως η εταιρεία θα παρακολουθεί ενεργά λογαριασμούς σε κοινότητες στα κοινωνικά δίκτυα, και θα επιβάλλει περιορισμούς στην διαπραγμάτευση μετοχών.

Εάν σας φαίνεται περίεργο το Reddit, περιμένετε να ανακαλύψετε το 4chan - που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις κοινότητες κρυπτονομισμάτων.

Το απαρχαιωμένο φόρουμ, με τις μεθόδους αναζήτησης που υπολειτουργούν, λειτουργεί ως τρόπος συντονισμού στοχευμένων επενδύσεων σε stocks & κρυπτονομίσματα. Το φόρουμ 4Chan.org/biz/ παρόλο που κατακλύζεται από περίεργες προσωπικότητες, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε επιτυχημένους traders, ωστόσο χρειάζεται να κάνετε την δική σας έρευνα, και δεν μπορείτε να πάρετε ως δεδομένα συμβουλές που παρέχουν ανώνυμοι χρήστες του διαδικτύου. Τα μέλη της κοινότητας είναι συνήθως φιλικά, και προσπαθούν να βοηθήσουν τους νέους να μάθουν για τα πρότζεκτ ή εταιρείες στα οποία αναφέρονται.

Παρακάτω παρεθέτουμε παράδειγμα κρυπτονομίσματος που βρήκαμε, και παρακολουθήσαμε την διαδικασία «εκτόξευσης». Θα αποκρύψουμε το όνομα του κρυπτονομίσματος, καθώς ο σκοπός του άρθρου δεν αφορά να αξιολογήσει τις επενδύσεις αυτές.

Το κρυπτονόμισμα αυτό μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στην θέση 800+ του πίνακα κεφαλαιοποίησης με (κεφαλαιοποίηση περίπου $2 εκατομμύρια). Πλέον - μόλις μια ημέρα μετά την αναφορά του η κεφαλαιοποίηση ξεπερνάει τα...$10 εκατομμύρια.

Το κρυπτονόμισμα σημείωσε αύξηση 400% σε μόλις μια ημέρα, με όγκο συναλλαγών $1,5 εκατομμύριο την στιγμή που ο όγκος του δεν ξεπερνούσε τις $10.000 ημερησίως. Ο συνολικός αριθμός χρηστών που συμμετείχαν ανέρχονται στους 800+.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.