Το «μυστήριο» πίσω από τις πρόσφατες απώλειες του γουάν

Το «μυστήριο» πίσω από τις πρόσφατες απώλειες του γουάν

Οι συζητήσεις για την είσοδο του κινεζικού νομίσματος στο καλάθι των βασικών αποθεματικών νομισμάτων συνεχίζονται, με την τελική απόφαση να αναμένεται στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 30 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η αναγνώριση του γουάν ως αποθεματικού νομίσματος -μια προσπάθεια του Πεκίνου που στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο και της, σε πιο «επίσημο» επίπεδο, ανάδειξης της χώρας ως οικονομικής υπερδύναμης- δεν οδηγεί, όπως κάποιοι ανέμεναν, στην ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος.

Αντιθέτως, η αξία του γουάν υποχωρεί σταθερά το τελευταίο 10ήμερο, ενώ σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί στο επίπεδο των 6,379 δολαρίων, που αποτελεί χαμηλό 2 περίπου μηνών.

Ξένοι αναλυτές σχολιάζουν πως το Πεκίνο εξακολουθεί να ελέγχει αυστηρά το νόμισμά του, καθώς στο παρελθόν έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να το ενισχύσει. Και ο έλεγχος αυτός παραμένει στενός, παρά το γεγονός πως, ειδικά από τον Αύγουστο και μετά, οι αρχές της Κίνας έχουν επιτρέψει στις δυνάμεις της αγοράς να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στη διακύμανσή του.

Με αυτά τα δεδομένα, μερίδα αναλυτών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, πίσω από την πτωτική κίνηση του κινεζικού νομίσματος να κρύβεται μια προσπάθεια του Πεκίνου να δώσει ώθηση στην -συνεχώς επιβραδυνόμενη- ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, καθώς οι αλλεπάλληλες μειώσεις επιτοκίων αποδεικνύονται, προς το παρόν, αναποτελεσματικές.

Οι ίδιοι αναλυτές υπενθυμίζουν μάλιστα ότι τον Οκτώβριο οι εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και, είναι προφανές, πως ένα πιο αδύναμο νόμισμα θα ενδυνάμωνε την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εξαγωγών.

Στο μεταξύ, όπως εξηγούν, η διεθνοποίηση της χρήσης του γουάν δεν έχει επιτευχθεί και η Κίνα έχει αρκετό μέλλον ακόμα στο να πείσει για τα πλεονεκτήματα απόκτησης στοιχείων του ενεργητικού σε γουάν, όπως σχολίασε, σύμφωνα με το CNBC, ο αναλυτής Louis Kuijs της Royal Bank of Scotland.

Άλλοι αναλυτές επισημαίνουν πως το να καταστεί το γουάν αποθεματικό νόμισμα είναι απλά μια συμβολική κίνηση και πως οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν πρόκειται να αγοράσουν άμεσα. Αντιθέτως, το πιο πιθανό είναι πως θα περιμένουν το weighting του ΔΝΤ, το οποίο και θα καθορίσει τις μελλοντικές αγορές του γουάν. Η ING προβλέπει για το γουάν στάθμιση 9% στα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα ενώ η IG δίνει ανώτατο ποσοστό 10%.

Οι αναλυτές της TD Securities, μάλιστα, εκτιμούν πως στο μεταξύ υπάρχει περίπτωση για ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο γουάν, με παράλληλη άνοδο του δολαρίου, στο πλαίσιο της αποστροφής ανάληψης ρίσκου στις ασιατικές αγορές, εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων στο Παρίσι.