Το εργαστήριο του ζωγράφου Χάρη Βογιατζή στον ψηφιακό κόσμο
Αγορά Τέχνης

Το εργαστήριο του ζωγράφου Χάρη Βογιατζή στον ψηφιακό κόσμο

Στη θάλασσα των social media οι καλλιτέχνες προβάλλουν το έργο τους και απευθύνονται σε μια παγκοσμιοποιημένη πλέον αγορά που δεν έχει σύνορα εθνικά. Παρ’ όλα αυτά είναι ελάχιστες οι σελίδες εκείνες που γνωρίζουν στο κοινό το έργο του δημιουργού σε βάθος, παρέχοντας όχι πληροφορίες αποσπασματικά, αλλά δίνοντας επαρκώς το «πορτραίτο» του καλλιτέχνη.

Όταν μάλιστα μιλάμε για ζωγράφο ή γλύπτη του παρελθόντος, η εικόνα περιορίζεται δραστικά γιατί οι σελίδες που αναφέρονται στη ζωή και το έργο της εγχώριας καλλιτεχνικής κοινότητας πηγάζουν κυρίως από τα μουσεία μας. Εκεί, βρίσκουμε εικόνες και στοιχεία δοσμένα εγκυκλοπαιδικά, όχι για να προχωρήσουμε σε ουσιαστική σχέση με το εικαστικό έργο. Ένας ιστοχώρος, λοιπόν, αφιερωμένος στη δουλειά του ζωγράφου, είναι ένα άνοιγμα στο εργαστήριο του καλλιτέχνη μέσα στο χρόνο. Μια τέτοια σελίδα είναι αφιερωμένη στον ζωγράφο Χάρη Βογιατζή (charisvoyatzis.com).

Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενα στα ελληνικά / γαλλικά, ο ιστοχώρος ρίχνει φως στη διεθνή πορεία του Έλληνα καλλιτέχνη. Παρέχει μεστό βιογραφικό, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την εκθεσιακή του διαδρομή με τους πιο σημαντικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα μεταφέρουμε:

«Με καταγωγή από την Εύβοια, ο Χ. Βογιατζής γεννήθηκε το 1924 στην Αθήνα. Από το 1942 έως το 1947 σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και έγινε από τους αγαπημένους μαθητές του Κωνσταντίνου Παρθένη, μετέχοντας στο στενό κύκλο λίγων προσώπων που είχαν πρόσβαση στο ατελιέ του. Αποφοίτησε από τη Σχολή με τρεις τιμητικές διακρίσεις: βραβείο πορτραίτου και τιμητικές διακρίσεις για γυμνό και σύνθεση.

Το 1954 έφυγε για το Παρίσι με κρατική υποτροφία. Τον επόμενο χρόνο συμμετείχε στο Salon d’Automne του Παρισιού. Από το 1957 πίνακές του βρίσκονταν σε μόνιμη έκθεση στη γκαλερί τέχνης του Παρισιού: «Les Arts Plastiques Modernes» (Mouradian & Vallotton), έως το 1974 (έτος κατά το οποίο απεβίωσε ο Aram Mouradian). Στο Παρίσι, ο Βογιατζής είχε ζηλευτή επιτυχία, με έργα του να εκτίθενται δίπλα σε εκείνα των Cézanne, Derain, Modigliani, Ernst, Pascin, Rouault.

Κόκκινο σπίτι κάτω από τα δέντρα

Συμμετείχε επίσης σε πολλές άλλες ομαδικές εκθέσεις στο Παρίσι (σε διάφορες γκαλερί, καθώς και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της πόλης του Παρισιού), στην Αθήνα, στο Λονδίνο («Redfern Gallery»), καθώς και στις Βρυξέλλες, Ντόρτμουντ ( Μουσείο Ostwall), Βερολίνο, Στοκχόλμη, Λιντς, Χάβρη, Θεσσαλονίκη, Μύκονο κ.λπ. Η τελευταία του ατομική έκθεση έγινε λίγο πριν το θάνατό του στο Πνευματικό και Καλλιτεχνικό Κέντρο Ώρα στην Αθήνα το 1980.

Αυγή στο Αιγαίο

Έργα του βρίσκονται σε συλλογές σε Ελλάδα, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ολλανδία, Σουηδία, Γερμανία και αλλού. Το έργο του προσέλκυσε την προσοχή διάσημων κριτικών τέχνης της εποχής του, όπως οι Georges Boudaille, Jean Jacques Levèque, Paul Gauthier, Άγγελος Προκοπίου, Georges Waldemar, R. Barotta, καθώς και του ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη, ο οποίος τον θεωρούσε αδελφό του. Πέθανε στο Παρίσι στις 22 Απριλίου 1981. Το 1989 η Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα οργάνωσε αναδρομική έκθεση του έργου του».

Εστερ

Η αφιερωματική σελίδα παρέχει αλληλογραφία του καλλιτέχνη με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Γιάννη Τσαρούχη, ενώ μας μεταφέρει το ευρύτερο κλίμα από δημοσιεύματα εποχής. Περιηγηθείτε ψηφιακά στο εργαστήριο του Χάρη Βογιατζή και γνωρίστε το ζωγραφικό του έργο από όλες τις περιόδους του στη διεύθυνση charisvoyatzis.com 

Χορευτής