8ος χρόνος, ημέρα 2401η
Κυριακή, 29 Μαΐου 2022

Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα

Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα
Shutterstock

Η Ελληνική αγορά συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα μιας και ούτε καν κατάλαβε τι συνέβη στο εξωτερικό χτες και σήμερα στο άνοιγμα. Πρώτη αντέδρασε μετά το άνοιγμα των αγορών και βρέθηκε σε θετικό έδαφος με την απροθυμία των πωλητών να είναι ορατή. Ο τραπεζικός κλάδος κατοχυρώνοντας σε κλείσιμο τις 666 μονάδες θα βγάλει νέους αγοραστές με την ΑΛΦΑ και την Εθνική να έχουν το πρώτο λόγο.

Στο τεχνικό σκέλος είδαμε ότι ο ΓΔ δεν μπόρεσε να απειλήσει καν τον 200αρη δίνοντας από το επίπεδο του 911 αντίδραση. Το πολύ σημαντικό νέο δεδομένο είναι ότι πλέον το ημερήσιο stop loss στον ΓΔ να ανεβαίνει στις 911 μονάδες σε κλείσιμο ,γεγονός σημαντικό για την όποια παλαιά ή νέα αγοραστική θέση.

Το 930 επίπεδο που ουσιαστικά ήταν και η διάσπαση της προηγούμενης συσσώρευσης φαίνεται να διατηρείται σε κλεισίματα και ουσιαστικό επόμενο μέλημα είναι οι 960 μονάδες. Τραπεζικός και επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλοι συντηρούν την αγορά, ενώ πολλά χαρτοφυλάκια βρίσκουν ρευστότητα από μείωση θέσεων στον τραπεζικό για να υποστηρίξουν άλλες θέσεις που έχουν βρεθεί σε ελκυστικά επίπεδα τιμών. Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι ο πιο αδύναμος στην παρούσα με ουσιαστική στήριξη στη ζώνη των 2930-40 μονάδων.

Η FED ουσιαστικά μας ανακοίνωσε ότι η αρχή ενός νέου κύκλου αύξησης επιτοκίων ξεκινάει από τον Μάρτιο, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να μειώνει την αγορά περιουσιακών στοιχείων με στόχο τον τερματισμό τους τον ίδιο μήνα. Η ομιλία του Powell χαρακτηρίστηκε επιθετική με τις αγορές να κινούνται έντονα πτωτικά μετά την ανακοίνωση. Ο S&P κάνει προσπάθεια να βρει ισορροπίες στη ζώνη των 4300 αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι μία κίνηση στο 4500-4600 που πλέον έχει γίνει σημαντική αντίσταση.

Η άνοδος του δολαρίου παράλληλα δίνει μετοχικό προβάδισμα την Ευρώπη, ενώ θυμίζουμε ότι πάντα η ΕΚΤ ακολουθεί με χρονική καθυστέρηση τη FED. Όλα δείχνουν ότι η FED έχει μαξιλάρι για την άνοδο των επιτοκίων χωρίς να ενοχλήσει την αγορά εργασίας αλλά όχι και χωρίς να έχει αντίκτυπο στον ρυθμό ανάπτυξης. Η αλήθεια είναι ότι ο γρίφος που πρέπει να λύσει είναι αρκετά δύσκολος μετά από τόσο μεγάλη ποσοτική χαλάρωση και φούσκωμα αποτιμήσεων.

Το ελληνικό περιβάλλον τελείως διαφορετικό περιμένοντας απλά να δει τρίμηνο με τρίμηνο το μέγεθος της ανάπτυξης της οικονομίας και παράλληλα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.