Το εκλογικό «άστρο» οδηγεί σε υψηλά ενάμισι έτους το Χρηματιστήριο

Το εκλογικό «άστρο» οδηγεί σε υψηλά ενάμισι έτους το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Έξι συνεδριάσεις πριν από τις κρίσιμες εκλογές της επόμενης Κυριακής και το χρηματιστήριο συνεχίζει να προεξοφλεί θετικά τις εξελίξεις, με κεντρικό «στοίχημα» αναλυτών αλλά και επενδυτών, την επίτευξη αυτοδυναμίας από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Πέρα από την εύλογη κόπωση και την ανάπαυλα των αγοραστών σε πρόσφατες συνεδριάσεις, χθες η αγορά έκλεισε σε νέα υψηλά 18 μηνών, σε μια συνεδρίαση με σημαντική αύξηση της αξίας συναλλαγών, εναλλαγές πρωταγωνιστών και σημαντικές αποδόσεις για αρκετές μετοχές.

Κορυφαία blue chips της πραγματικής οικονομίας έχουν αναρριχηθεί σε νέα πολυετή υψηλά, με φόντο είτε επιχειρηματικές διεργασίες, είτε πίστης για περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, λόγω της προεξόφλησης της αλλαγής πολιτικού σκηνικού.

Η προοπτική πολιτικής αλλαγής, άρα και η ελπίδα σημαντικών διαφοροποιήσεων στην οικονομική και επενδυτική πολιτική, έχει ξυπνήσει τα... αίματα σε ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο, που βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό.

Ένας αναβρασμός που εδράζεται από την πίστη ότι θα ξεμπλοκάρουν επενδύσεις (βλέπε Ελληνικό και Lamda Development), καλύτερους όρους δανεισμού, άνοιγμα της... κάνουλας ξανά για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, πρόσβαση στα διεθνή κεφάλαια και καλύτερη «επικοινωνία» της χώρας με τη διεθνή ρευστότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι δεκάδες μετοχές απ'' όλο το φάσμα του ταμπλό τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές, έχουν δώσει εξαιρετικά σημαντικές αποδόσεις, με αύξηση όγκων, τζίρων και κινητικότητας.

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ξεκινήσει οι αναβαθμίσεις μετοχών τόσο από εγχώριους αναλυτές, όσο και από ξένους οίκους. Οι αναλυτές έχουν ξεκινήσει... γαϊτανάκι αναβαθμίσεων, σε τράπεζες, blue chips, αλλά και μετοχές του μεσαίου χώρου.

Δημιουργείται δυναμική υπέρ του Κυρ. Μητσοτάκη

Κεντρικός καταλύτης για την κινητικότητα και τη θετική προεξόφληση που λαμβάνει χώρα στο χρηματιστήριο αλλά και στα ομόλογα, είναι οι επικείμενες εκλογές την άλλη Κυριακή, που συνεχίζουν να ιντριγκάρουν τους επενδυτές, ενώ ξένοι οίκοι συνεχίζουν τις κρίνουν θετικά τις εξελίξεις.

Το κυριότερο είναι ότι μετά το ξεκάθαρο αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου και τη διαφορά των 9,5 μονάδων, έχει δημιουργηθεί δυναμική υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, με έμφαση σ'' ό,τι αφορά το μεταρρυθμιστικό του προφίλ. Ολοένα και περισσότεροι ξένοι επενδυτικοί οίκοι αλλά και μεγάλα μέσα του εξωτερικού σημειώνουν ευθαρσώς τη σημαντική αλλαγή που επίκειται στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Χθες, η City χαρακτήρισε θετική την προσφυγή στις κάλπες «βλέποντας» αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σημειώνει πως περιορίζεται ο πολιτικός κίνδυνος καθώς η πλειοψηφία θέλει μία σχέση συνεργασίας με τους πιστωτές. Ο οίκος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δέσμη μέτρων που σχεδιάζει να εφαρμόσει η Ν.Δ. και οι μειώσεις φόρων θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των ξένων επενδύσεων, κάτι που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους πιστωτές να δώσουν το πράσινο φως για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, ήτοι τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5%.

Από την πλευρά της, η κορυφαίου κύρους «Wall Street Journal» προεξοφλεί την επικράτηση Μητσοτάκη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα, με την επιλογή του Κ. Μητσοτάκη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου η εξουσία θα περάσει από τα χέρια των λαϊκιστικών «αντισυστημικών» κομμάτων στα χέρια κλασσικών θεσμικών πολιτικών δυνάμεων.

Η εφημερίδα σημειώνει πως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ν.Δ. θα είναι νικήτρια των εκλογών με τουλάχιστον οκτώ μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Επίσης τονίζει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί μείωση των φόρων και της γραφειοκρατίας, ώστε να γίνει η Ελλάδα ελκυστική προς τους επενδυτές. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης και έτσι θα γίνει πιο εύκολη μια επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί για την Ελλάδα.

«Βλέπει» υψηλότερα το χρηματιστήριο

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, οι long εξακολουθούν να διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο, όπως φάνηκε και χθες και μάλιστα με έμφαση. Μετά τη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας, οι αγοραστές οδήγησαν την Τετάρτη το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 850 μονάδες, ενώ χθες Πέμπτη «έδεσαν» ακόμη καλύτερα αυτή την περιοχή.
Βεβαίως, θα απαιτηθούν περισσότερα κλεισίματα σταθερά πάνω από από αυτή την περιοχή για να αλλάξει επίπεδο η αγορά και να κινηθεί με ασφάλεια προς τις 870-880 μονάδες.

Το Χ.Α. συμπλήρωσε δύο συνεδριάσεις με διαδοχικά κλεισίματα πάνω από τις 850 μονάδες κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2018, ενώ κλείσιμο υψηλότερο από το χθεσινό είχε να γίνει από τις 2 Φεβρουαρίου του προηγούμενου έτους, που σημαίνει ότι το Χ.Α. αισίως βρίσκεται σε υψηλά 18 μηνών ή ενάμιση έτους! Η αξία συναλλαγών ήταν πολύ ενισχυμένη και έφτασε στα 108,12 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα τα 100 εκατ. ευρώ.

Ξεχώρισαν τα μη τραπεζικά blue chips αλλά και αρκετές μετοχές του μεσαίου και μικρότερου χώρου. Διακρίθηκαν οι Viohalco (νέα υψηλά τελευταίων ετών με άνοδο 4,15%), Lamda Development +3,25% (νέα υψηλά 11ετίας καθώς προεξοφλεί την έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό), ΟΤΕ +2,06% (κινητικότητα στην πώληση της Telekom Romania όπου σύμφωνα με το Bloomberg ο Βούλγαρος επιχειρηματίας Spass Roussev κατέθεσε πρόταση), ΟΠΑΠ +3,05%, ΕΛΠΕ +2,35%, Σαράντης +6,78%, Fourlis +2%, Cenergy Holdings +3,16%.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισαν οι μετοχές του ομίλου Intracom με τη μητρική στο +8,53%, την Intrakat +7,48% και την Intralot +3,69%, Κρι Κρι σε νέα ιστορικά υψηλά με ράλι +5,56%, Quest Συμμετοχών +3,42% κ.λπ.

Στην ευρύτερη αγορά συνεχίστηκαν οι εξάρσεις με τη Forthnet να ξεχωρίζει με άνοδο 20% με φόντο την είσοδό της στην κινητή τηλεφωνία. Γενικώς, οι όγκοι και οι τζίροι στο μικρομεσαίο χώρο έχουν αυξηθεί σημαντικά, με τις αποδόσεις να κυμαίνονται από 20% έως 100% τον τελευταίο μήνα.