Το δολάριο παραμένει στο προσκήνιο, οι αγορές υποδέχονται το Μάρτιο με θετικό τόνο

Το δολάριο παραμένει στο προσκήνιο, οι αγορές υποδέχονται το Μάρτιο με θετικό τόνο

Οι αγορές ξεκίνησαν τον Μάρτιο με κάποια αισιοδοξία, αφότου οι φόβοι για τον πληθωρισμό στα τέλη Φεβρουαρίου προκάλεσαν έκρηξη στις τιμές των ομολόγων και ώθησαν το δολάριο, ενώ οι επενδυτές αναμένεται να παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον τη μάχη στη Γερουσία για το πακέτο τόνωσης του Προέδρου Μπάιντεν.

Οι χρηματιστηριακές αγορές κινούνται σε θετικό έδαφος στο άνοιγμα της εβδομάδας και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν - οι αποδόσεις των δεκαετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων είναι περίπου 1,40% κατά τις πρώτες ώρες της Δευτέρας.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αντέδρασε προσωρινά στα επίπεδα του 1,2060 επιστρέφοντας στην περιοχή του 1,21, αλλά η πτωτική δυναμική παραμένει στο προσκήνιο και η πιθανότητα να διασπαστούν νέα επίπεδα στήριξης - οδηγώντας την ισοτιμία χαμηλότερα - παραμένει αυξημένη.

Το ζευγάρι θα μπορούσε να επανεξετάσει το χαμηλό του Φεβρουαρίου στα 1,1952, όπου μπορεί να συμπέσει με τον κινούμενο μέσο όρο 50 εβδομάδων -  ο οποίος επί του παρόντος βρίσκεται στα επίπεδα του 1,1644  –  και  θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική υποστήριξη. Ενώ, αντιστοίχως, απαιτείται κλείσιμο πάνω από το 1,2243 (υψηλό της Πέμπτης) για την επαναφορά της ανοδικής προοπτικής.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πέρασε το πακέτο ανακούφισης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Πρόεδρου Τζο Μπάιντεν, το οποίο τώρα μεταφέρεται στη Γερουσία. Οι δημοκρατικοί έχουν τις πλειοψηφίες στο ανώτερο τμήμα και μια απόφαση κατά της μη αύξησης του ελάχιστου μισθού περιπλέκει τη διαδικασία. Οι αγορές αναμένουν ότι μια μειωμένη έκδοση θα περάσει.

Τόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν όσο και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, προέτρεψαν το Κογκρέσο να εγκρίνει γρήγορα το νομοσχέδιο. Οι μεγαλύτερες δαπάνες θα μπορούσαν να ωθήσουν τις αποδόσεις και το δολάριο υψηλότερα, ενώ μειωμένες  θα οδηγούσαν στην αντίθετη κίνηση.

Χαρακτηριστικό της έκρηξης που παρουσιάστηκε στις τιμές των ομολόγων παγκοσμίως την προηγούμενη εβδομάδα, είναι η κίνηση της κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, η οποία παρενέβη στις αγορές αγοράζοντας κρατικά ομόλογα προκειμένου να διατηρήσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα. Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσιεύει την εβδομαδιαία έκθεσή της σχετικά με την αγορά χρέους αργότερα μέσα στην ημέρα, εν μέσω σχολίων από αξιωματούχους προσπαθώντας να ωθήσουν τις αποδόσεις χαμηλότερα.

Οι αγορές αναμένουν με ενδιαφέρον και κάποια νέα σχόλια  από αξιωματούχους της ομοσπονδιακής κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ οι οποίοι από σήμερα  (με την Λάελ Μπρέιναρντ, κυβερνήτη της Federal Reserve και τον Τζον Γουίλιαμς, πρόεδρο του υποκαταστήματος της Νέας Υόρκης) μέχρι και την Πέμπτη, όταν θα μιλήσει ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ, πιθανόν να δώσουν νέα δεδομένα για την πορεία των επιτοκίων και τον πληθωρισμό.

Παράλληλα, η αμερικανική FDA ενέκρινε το εμβόλιο της Johnson & Johnson και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Η εκστρατεία ανοσοποίησης της Αμερικής συνεχίζεται σε ικανοποιητικούς  ρυθμούς, μετά από μια επιβράδυνση που σχετίζεται με την κακοκαιρία που έπληξε τις ΗΠΑ.