To Coinbase δεν πετυχαίνει τις εκτιμήσεις, βλέπει χαμηλότερες επιδόσεις για το 3ο τρίμηνο

To Coinbase δεν πετυχαίνει τις εκτιμήσεις, βλέπει χαμηλότερες επιδόσεις για το 3ο τρίμηνο

Το αμερικανικό ανταλλακτήριο Coinbase δεν κατάφερε να πιάσει την εκτίμηση εσόδων και μείωσε τις προβλέψεις για τον Monthly Transacting Users, δηλαδή των ενεργών χρηστών που πραγματοποιούν συναλλαγές στην πλατφόρμα. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών κατά το δεύτερο τρίμηνο ανήλθε στα 217 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εισηγμένη ανέφερε καθαρή ζημία 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των χρεώσεων απομείωσης κατά το δεύτερο τρίμηνο, διπλάσια από τα 546 εκατομμύρια δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Factset. Παράλληλα το Coinbase μείωσε το εύρος για τις ετήσιες προβλέψεις για τον αριθμό των MTU σε 7 έως 9 εκατομμύρια από την αρχική εκτίμηση των 5 έως 15 εκατομμυρίων. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Factset ανέμεναν 8,74 εκατομμύρια. Ο αριθμός των MTU ήταν 9 εκατομμύρια χρήστες για το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 9,2 εκατομμύρια κατά το πρώτο τρίμηνο.

Τα περιουσιακά στοιχεία που είναι κατατεθειμένα στην πλατφόρμα υποχώρησαν στα 96 δισεκατομμύρια δολάρια από 256 δισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη περίοδο.

Παρά τις αρνητικές προβλέψεις, η εταιρεία αναμένει να ασχοληθεί με τη σύναψη στρατηγικών συμφωνιών, όπως αυτή που ανακοίνωσε με την BlackRock τις προηγούμενες ημέρες.

«Είναι συχνά η καλύτερη επιλογή για εμάς να είμαστε άπληστοι όταν οι άλλοι φοβούνται», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος Λειτουργίας Emilie Choi σε αναλυτές στο πλαίσιο της κλήσης για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου της εταιρείας. «Μπορείτε να περιμένετε ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε στοχευμένες συγχωνεύσεις και εξαγορές».

«Από την πλευρά του εγχειρήματος, συνήθως μας αρέσουν οι επενδύσεις σε αρχικό στάδιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επίσης υπάρχει η τάση να διαβλέπονται οι καινοτομίες σε πρώιμο στάδιο».

Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε σε 217 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό ήταν σημαντικά χαμηλότερο από τα 309 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο δικαιολογείται και από την αισθητή πτώση των αξιών των κρυπτονομισμάτων κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ο όγκος των συναλλαγών από ιδιώτες μετρητές, ένα στοιχείο που παρακολουθούν στενά οι αναλυτές, αντιπροσώπευε 46 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα 74 δισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη περίοδο. Αυτό ήταν χειρότερο από την εκτίμηση των 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Coinbase ανέφερε έσοδα 803 εκατομμυρίων δολαρίων, έναντι εκτίμησης 874 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα έσοδα από συναλλαγές ανήλθαν σε 655,2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι συνδρομές και οι άλλες υπηρεσίες ανήλθαν σε 147 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 1,01 δισεκατομμύρια δολάρια και 152 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα, για το πρώτο τρίμηνο.

Οι αναλυτές περίμεναν 715 εκατομμύρια δολάρια από συναλλαγές και 139 εκατομμύρια δολάρια από συνδρομές και υπηρεσίες. Η καθαρή ζημία ανήλθε σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια και επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την απομείωση στοιχείων. Εάν δεν υπήρχε απομείωση, η καθαρή ζημία θα ήταν 647 εκατομμύρια δολάρια. Το προσαρμοσμένο EBITDA ήταν αρνητικό στα 151 εκατ. δολάρια.

Το Coinbase έκλεισε το τρίμηνο με περίπου 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα, σε σύγκριση με 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο.

Αντιμετωπίζοντας μια πτώση στις τιμές των κρυπτονομισμάτων από τη μία πλευρά και λιγότερα έσοδα από τις συναλλαγές των χρηστών από την άλλη, ο διευθύνων σύμβουλος της Coinbase, Brian Armstrong, δήλωσε ότι η εταιρεία θα στραφεί σημαντικά στην υπηρεσία Staking as a Service- δηλαδή την διαδικασία με την οποία οι χρήστες κλειδώνουν τα κρυπτονομίσματα τους σε ένα πρωτόκολλο για να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση αυτού και να κερδίσουν παθητικό εισόδημα από τα τέλη συναλλαγών που προκύπτουν από ένα blockchain network.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε διάκριση μεταξύ του τι περνά από τον έλεγχό μας και τι είναι εκτός ελέγχου μας.» Ο “χειμώνας” στις αγορές κρυπτονομισμάτων μείωσε το ενδιαφέρον για την επένδυση σε κρυπτονομίσματα τόσο από ιδιώτες όσο και από θεσμικούς επενδυτές. Ο όγκος συναλλαγών στο Coinbase μειώθηκε πάνω από 50% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, στα 217 δισεκατομμύρια δολάρια από 462 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η CFO της Coinbase, Alesia Haas, παραδέχτηκε ότι όταν αντιμετωπίζουν αντίθετους ανέμους, «οι επενδυτές τείνουν να μεταπηδούν από traders σε holders (δηλαδή να διατηρούν τις θέσεις τους χωρίς να πραγματοποιούν ενεργές συναλλαγές)». Ωστόσο, ο αριθμός των μηνιαίων χρηστών που πραγματοποιούν συναλλαγές εξακολουθεί να αυξάνεται κατά 200.000 το πρόσφατο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο από πέρυσι.

Σύμφωνα με την επιστολή προς τους επενδυτές, το ανταλλακτήριο θεωρεί ότι το προϊόν του staking αποτελεί μια «πρώιμη νίκη» για την εταιρεία. Αναφέρει επίσης ότι το staking είναι ένα από τα προϊόντα προτεραιότητας της Coinbase, με μακροπρόθεσμο στόχο να γίνει ο νούμερο ένα πάροχος staking μεταξύ των εταιρειών που ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα.

Το Coinbase προσφέρει ανταμοιβές staking για κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των Ethereum, Algorand, Cosmos και Tezos. Πρόσθεσε τον Cardano σε αυτή τη λίστα τον Μάρτιο και Solana τον Ιούνιο. Κατά το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το Coinbase δήλωσε ότι το 67% των μηνιαίων χρηστών ασχολούνταν με μη επενδυτικά προϊόντα που προσφέρει η εταιρεία, όπως το staking.

Η εταιρεία συνεχίζει να δίνει έμφαση στο staking, και διαβλέπει αρκετές προοπτικές για το staking του Ethereum, καθώς το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονομίσματα με βάση την κεφαλαιοποίηση του, πραγματοποιεί την πολυαναμενόμενη μετάβασή του από ένα σύστημα επικύρωσης απόδειξης εργασίας για συναλλαγές σε απόδειξη συμμετοχής.

«Στις αρχές Αυγούστου, αρχίσαμε να προσφέρουμε το staking Ethereum για θεσμικούς πελάτες για πρώτη φορά», αναφέρει η επιστολή προς τους μετόχους.