Οι παγκόσμιες ανησυχίες κυριεύουν τη Wall

Οι παγκόσμιες ανησυχίες κυριεύουν τη Wall

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη επέστρεψαν στο προσκήνιο, έπειτα από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον μεταποιητικό κλάδο της Κίνας τα οποία απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Ο S&P 500 έχασε 18,06 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,9% στις 2.063,37 μονάδες, και με τους δέκα κλάδους του στο «κόκκινο». Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισε ο ενεργειακός κλάδος, ο οποίος υποχώρησε 2,2%. 

Ο Dow υποχώρησε κατά 140,25 μονάδες (0,8%) και έκλεισε στις 17.750,91 μονάδες. Παράλληλα, ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες 54,37 μονάδων ή 1,1% στις 4.763 μονάδες, μια ημέρα μετά την άνοδο έπειτα από οκτώ συνεδριάσεις.

Ο δείκτης μεταποίησης PMI της HSBC σημείωσε πτώση στις 49,4 μονάδες (εκτίμηση 49,9 μονάδες) έναντι 49,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, με όλους τους επιμέρους κλάδους να σημειώνουν μικρή υποχώρηση. Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας σε μια κίνηση-έκπληξη μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25% στο 1,75%.

Στα εταιρικά νέα, έσοδα που ξεπέρασαν κατά πολύ τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών κατέγραψε η Pfizer στο α'' τρίμηνο και ενισχύθηκαν από τις πωλήσεις νέων θεραπειών για τον καρκίνο καθώς και από την απόκτησή της Hospira.

Τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας αυξήθηκαν στα 67 σεντς ανά μετοχή από τα 51 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ τα έσοδα για το τρίμηνο ανήλθαν στα 13,01 δισ. δολάρια έναντι των περσινών εσόδων ύψους 10,86 δισ. δολαρίων.

Η μετοχή της Pfizer ενισχύθηκε κατά 2,7%. Κέρδη 1,6% σημείωσε και η μετοχή της Apple έπειτα από οκτώ διαδοχικές συνεδριάσεις όπου κατέγραψε απώλειες.

Στις υπόλοιπες αγορές, πτώση κατέγραψε η τιμή του αργού πετρελαίου, κυρίως λόγω των ανησυχιών που ανανεώθηκαν από δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η παραγωγή των κρατών-μελών του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) αυξήθηκε τον Απρίλιο.

Το αργό West Texas Intermediate (WTI), παραδόσεως Ιουνίου, υποχώρησε κατά 2,5% ή 1,13 δολάρια και έκλεισε στα 43,65 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent, παραδόσεως Ιουλίου, μειώθηκε κατά 86 σεντς ή 1,9% στα 44,97 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Απώλειες έπειτα από έξι διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις και για την τιμή του χρυσού, ενώ τις τελευταίες 30 ημέρες έχει ενισχυθεί κατά 5,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού υποχώρησαν κατά 0,3% ή 4 δολάρια στα 1.291,80 δολάρια/ουγγιά.

Το δολάριο υποχώρησε έναντι των κυριότερων νομισμάτων, με το γεν να διευρύνει τα κέρδη του έναντι του αμερικανικού νομίσματος. 

Τέλος, με απώλειες ολοκλήρωσε το σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τη σημερινή συνεδρίαση, υπό το βάρος των αρνητικών εταιρικών αποτελεσμάτων, κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.