Το ΧΑ «επιστρέφει» θεαματικά και κλείνει τον 5ετή κύκλο

Το ΧΑ «επιστρέφει» θεαματικά και κλείνει τον 5ετή κύκλο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Έναν – έντονα πτωτικό αλλά και δραματικό – πενταετή κύκλο με capital controls, κλείσιμο τραπεζών και Χ.Α. αλλά και πολλά αρνητικά ρεκόρ κλείνει το ελληνικό χρηματιστήριο επιστρέφοντας στα επίπεδα που είχε το Δεκέμβριο του 2014, καθώς τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πλησίον των 950 μονάδων, όπως χθες, ήταν στις 8 Δεκεμβρίου του 2014.

Τότε ήταν που η αγορά έχασε με καταιγιστικό τρόπο τα επίπεδα των 1.000 μονάδων, όταν με αφορμή τη μή ψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ της πρότασης του τότε πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά για ΠτΔ τον Σταύρο Δήμα – άρα και την προεξόφληση ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές - ο Γενικός Δείκτης κατρακύλησε από τις 1.035 μονάδες (8/12/14) στις 824 μονάδες (12/12/14)!

Μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις καταγράφηκαν απώλειες 20,35% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τη νεότερη ιστορία του Χ.Α.. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 26% εκείνο το δραματικό 4ήμερο, εν μέσω μεγάλης ανησυχίας των επενδυτών που έβλεπαν ότι αλλάζει το status quo ευρύτερα σε πολιτική και οικονομία, δεδομένου ότι τότε το momentum των δημοσκοπήσεων ήταν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά. Στα μέσα του 2015 είχαμε το ακραία διχαστικό δημοψήφισμα, την «κληρονομιά» των capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών για τρεις εβδομάδες και του χρηματιστηρίου για πέντε, κάτι που έγινε για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης!

To 2015 το ελληνικό χρηματιστήριο απώλεσε το 23,6% της αξίας του με αποτέλεσμα στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 να πέσει στο ιστορικό ναδίρ 29 ετών και τις 420 μονάδες, επίπεδα που ο Γ.Δ. είχε να δει από τις αρχές του 1990. Έκτοτε υπήρξε μερική ανάκαμψη, με το 2017 να κλείνει με άνοδο 24,7%, όμως το 2018 αφαίρεσε όλα τα κέρδη του προηγούμενου έτους, με το Γ.Δ. να χάνει 23,6%.

Το 2019 – μια εκλογική χρονιά που εξ αρχής προεξοφλήθηκε πολιτική αλλαγή – έδωσε άνοδο 49,5% στο Γενικό Δείκτη και 101,34% για τον τραπεζικό, με το έτος να αποδεικνύεται το κορυφαίο της τελευταίας 20ετίας και το καλύτερο μετά το (έτσι κι αλλιώς στρεβλό) 1999.

Τώρα, η ιστορία επαναλαμβάνεται από την... ανάποδη! Η αγορά παίρνει τη... ρεβάνς, «επιστρέφοντας» με θεαματικό τρόπο, ενώ υπάρχει και η σημειολογία της ευρείας αποδοχής που έτυχε η πρόταση του τωρινού πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στο πρόσωπο της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου που ψηφίστηκε με την πρώτη.

Τα γράφουμε όλα αυτά, καθώς ποτέ η αγορά δεν κινείται ανεξάρτητα των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, κάτι που κάνει και στην παρούσα φάση, όπου – παρά τα κέρδη του 2019 – το Χ.Α. κερδίζει ήδη 3,49% (και) το 2020 και μέσα σ' ένα ευνοϊκό διεθνές κλίμα, κλείνει με μεγάλη σημειολογία τον πτωτικό κύκλο της τελευταίας 5ετίας.

Και για άλλη μια φορά θα επαναλάβουμε πως παρά την ισχυρή ανάκαμψη που έχει κάνει η αγορά από τις αρχές του 2019, το Χ.Α. δεν κάνει τίποτα άλλο από μια ανοδική διόρθωση και μερική τακτοποίηση των πτωτικών στρεβλώσεων μετά από χρόνια κρίσης και ισοπέδωσης τιμών και ψυχολογίας, ενώ παρά τη μεγάλη ανάκαμψη του 2019, ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω από τις 1.000 μονάδες!

Τα στατιστικά

Χθες η αγορά έκλεισε ανοδικά για 8η συνεδρίαση στις εννέα τελευταίες, εν μέσω ανατροφοδοτούμενου αγοραστικού ενδιαφέροντος, με τους πωλητές να υποχρεώνονται σε αναδίπλωση θέσεων, δεδομένου ότι το ανοδικό momentum είναι κυρίαρχο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 948,64 μονάδες με άνοδο 1,01%, έχοντας κινηθεί μόνο σε θετικό έδαφος, με χαμηλό στις 941,47 μονάδες (+0,24%) και υψηλό στις 949,20 μονάδες (+1,07%), ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,24 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.365,84 μονάδες με άνοδο 0,70%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 883,56 μονάδες με άνοδο 0,28%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε με νέο ράλι +2,72% στις 1.298,59 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,54%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,30%, ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε στο +0,45%, ενώ ο Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο 3,44%.

Beta AXE: Βάσεις για υψηλότερα επίπεδα

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης στο εβδομαδιαίο σχόλιό του, «η Αγορά δείχνει δυνατή και ικανή να συνεχίσει την προσέγγιση του ορόσημου των 1.000 μονάδων με εφεδρείες από την μεσαία κεφαλαιοποίηση η οποία στις τρεις πρώτες εβδομάδες του 2020 ξαναπήρε προβάδισμα στις αποδόσεις των δεικτών φθάνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα άνω του 8%.

Οι εισροές συνεχίζονται με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό καθώς ήδη στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού έφθασαν τα 12 εκατ. ευρώ. Το μέγεθος μπορεί να φαίνεται μικρό αποτελεί ωστόσο μια άριστη ένδειξη από τις ροές προς την διαχείριση κεφαλαίων καθώς ανάλογες – αν όχι υπέρτερες- κινήσεις γίνονται και σε επενδυτικά κεφάλαια κλειστού τύπου ή είναι υπό διαχείριση από Χρηματιστηριακές εταιρίες, ασφαλιστικές εταιρίες κλπ.

Οι εισροές αποτελούν την «μεγάλη πλάτη» της αγοράς και ο λόγος που το Χ.Α. παραμένει αλώβητο από την ένταση στα γεωπολιτικά και την μεταβλητότητα των ξένων αγορών».

Ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «φαίνεται ότι εντός των προσεχών ημερών έχουν δρομολογηθεί σημαντικές σε μέγεθος και προέλευση ομολογιακές εκδόσεις που θα ενεργοποιήσουν περισσότερους εμπλεκόμενους και θα… ξεδιψάσουν την ζήτηση για ελληνικές αποδόσεις.

Η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να ανοίξει βιβλίο προσφορών για την έκδοση δεκαπενταετίας στο ξεκίνημα της ερχόμενης εβδομάδας με την Αlpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθούν με εκδόσεις Tier II. Η κινητικότητα αυτή συνάδει με την αισιοδοξία που καταγράφεται στην δευτερογενή αγορά και το ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για ελληνικό ρίσκο», τονίζει ο αναλυτής.

Σε ότι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, ο ίδιος σημειώνει πως «ο Γενικός Δείκτης έφθασε στο τελευταίο οχυρό αντίστασης πριν τις 1.000 μονάδες, όπου τα πράγματα θα δυσκολέψουν από την αύξηση της προσφοράς και θα απαιτήσουν περισσότερες συναλλαγές. Όλο το σύστημα δεικτών που παρακολουθούν την τάση του Γενικού Δείκτη παραμένει προσκείμενο υπέρ της συνέχισης της ανόδου.

Η μόνη ένδειξη που μπορεί να δώσει μια αφορμή διόρθωσης είναι η εβδομαδιαία εικόνα του MACD ο οποίος βρίσκεται σε υπερτιμημένες ζώνες διαπραγμάτευσης. Στο πρόσφατο παρελθόν η δεύτερη εβδομάδα υπερτίμησης του MACD είχε συμπέσει με υπερτιμημένες ζώνες του RSI, δίνοντας μια γρήγορη διόρθωση η οποία αποφόρτισε το εβδομαδιαίο διάγραμμα. Η σύνοδος των δύο δεικτών είναι εκ νέου κοντά και εφόσον συνεχίσει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης οι πιθανότητες μιας διόρθωσης προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα αυξηθούν σημαντικά».