Το αδιέξοδο στις συνομιλίες Τραμπ-Κιμ «έριξε» τη Wall Street

Το αδιέξοδο στις συνομιλίες Τραμπ-Κιμ «έριξε» τη Wall Street

Ήπιες καθοδικές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street, με τους επενδυτές να επηρεάζονται περισσότερο από την αποτυχία στις συνομιλίες Τραμπ- Κιμ και λιγότερο από τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Ο Dow Jones έχασε 0,27% και βρέθηκε στις 25.916 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,28% στις 2.784,45 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έχασε 0,29% ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 7.532,53 μονάδες.

Δύο γεγονότα διαμόρφωσαν σήμερα το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε η Wall Street: η αποτυχία των συνομιλιών Τραμπ και Κιμ αλλά και τα στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. 

Λίγο μετά το άδοξο τέλος των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ένας από τους λόγους διαφωνίας ήταν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν συναινεί στην πλήρη αποπυρηνικοποίηση. Έκανε ωστόσο λόγο για «παραγωγικό διάλογο», όμως, κρίθηκε αναγκαίο να μην υπογραφεί τίποτα καθώς οι προθέσεις της άλλης πλευράς δεν ικανοποίησαν τις ΗΠΑ. 

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, αποκαλύπτουν ότι αναπτύχθηκε με τον ισχυρότερο ρυθμό από το 2015. Ειδικότερα, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2018 από 3,4% την περίοδο από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο. Για το σύνολο του έτους το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,9%, ενώ το 2017 είχε αυξηθεί κατά 2,2%. 

Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,6% το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, σε προσαρμοσμένη βάση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.