Παύση πωλήσεων και νέα άνοδος στις 820 μονάδες στο ΧΑ

Παύση πωλήσεων και νέα άνοδος στις 820 μονάδες στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Δείχνοντας ότι έχει προεξοφλήσει τις αρνητικές παρατηρήσεις της Κομισιόν για τον κίνδυνο εκτροχιασμού των δημοσιονομικών της χώρας, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βελτίωσε μερικώς την εικόνα της μετά το μεσημέρι, πρωτίστως λόγω μείωσης πωλήσεων παρά λόγω ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Άλλωστε, κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι η κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών καθώς οδεύουμε για την πιο «φτωχή» συνεδρίαση από τις εκλογές και μετά, όπου οι μέσοι όροι ήταν πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Σε ένα ήπια ισορροπητικό διεθνές κλίμα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 821 μονάδες με άνοδο 0,99%, ενώ ο τζίρος φτάνει μόλις στα 52 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες ενισχύονται, με την Alpha Bank να κερδίζει 2,34%, η Εθνική +1,90%, Eurobank +1,77% και Πειραιώς +0,98%.

Στον ευρύτερο FTSE 25 η εικόνα είναι βελτιωμένη, καθώς σε αρνητικό έδαφος παραμένουν μόνο οι ΔΕΗ, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Lamda Development και Fourlis.

Στον αντίποδα, κέρδη άνω του 1% έχουν τίτλοι όπως Coca Cola HBC, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και ΕΛΠΕ, ενώ ηπιότερα θετικά κινούνται οι Viohalco, Motor Oil, Σαράνης, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον Mid Cap υπάρχουν σημαντικές εξάρσεις, καθώς η Κέκροπας έχει κλειδώσει στο +29,75% εν μέσω φημών για θετική έκβαση στο δικαστικό θέμα για τα Τουρκοβούνια, κάτι που συμπαρασύρει
και τις τρεις μετοχές του ομίλου Intracom που έχει σημαντικό ποσοστό στην Κέκροπας.

Η μητρική Intracom Holdings κερδίζει 14%, η Intralot είναι στο +8,82% και η Intrakat στο +5,46%. Παράλληλα, η Κλουκίνας Λάππας ενισχύεται σε ποσοστό 25,45%, ενώ θετικά κινούνται και οι AVAX, AS Company. Στο σύνολο της αγοράς 68 μετοχές ενισχύονται έναντι 51 που υποχωρούν.