Τι σχεδιάζουν οι G7 για τα κρυπτονομίσματα

Τι σχεδιάζουν οι G7 για τα κρυπτονομίσματα

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η προστασία του επενδυτικού κοινού από πιθανές απάτες συνδεδεμένες με ψηφιακά νομίσματα, αλλά και ένα πιθανώς ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο. Ο Mnuchin χαρακτήρισε την συνάντηση παραγωγική, που σημαίνει ότι δεν είμαστε μακριά από κάποια ενέργεια, δεδομένου ότι μόλις τον Οκτώβριο η ίδια επιτροπή είχε προχωρήσει και σχετική δημοσίευση με προτάσεις.

Θεωρείται δεδομένο ότι η συνεδρίαση δεν είναι καθόλου τυχαία, δεδομένης της έντονης φημολογίας για την κυκλοφορία του ψηφιακού νομίσματος του Facebook -το Diem Dollar. Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο ακόμα και για κυκλοφορία πριν το τέλος του έτους.

Ιδιαίτερα εχθρική χαρακτηρίζεται η στάση της Γερμανίας, με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz, να κάνει αναφορές σε ιστορίες με λύκους και πρόβατα. Μιλώντας τόσο εκ μέρους της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης, δήλωσε πως το νομοθετικό ρίσκο είναι μεγάλο, και ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να επιτρέψει πολιτικές που περιορίζουν τις αρμοδιότητες των κρατών στην νομισματική πολιτική.

Στην αναφορά του Οκτωβρίου, ωστόσο φαίνεται να κρατάνε αποστάσεις δηλώνοντας τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές - όπως μειώνοντας το κόστος των συναλλαγών. Η αναφορά επιβεβαίωσε πως πολλά από τα κράτη μέλη των ισχυρών των G7 εφαρμόζουν πιλοτικές λύσεις για την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες!

Σε γενικές γραμμές, πλέον είναι πολύ αργά για τις αρχές τόσο να απαγορεύουν την κυκλοφορία, οπότε ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει την κυκλοφορία των κρυπτονομισμάτων, και κυρίως των stablecoins.

Οι ΗΠΑ είχαν ακολουθήσει επιθετική πολιτική το τελευταίο διάστημα, με σημαντικές κυρώσεις σε πλατφόρμες παραγώγων με υψηλή μόχλευση όπως το BitMex.

Ορισμένοι εκπρόσωποι του οικοσυστήματος κρυπτονομισμάτων, έχουν προβεί σε δηλώσεις που θέλουν τον Mnuchin (στο τέλος της θητείας του) να ανακοινώνει πολύ σημαντική πολιτική σχετικά με την πρόσβαση στα ψηφιακά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων. Οι συγκεκριμένες πηγές υποστηρίζουν πως θα απαγορευτεί η πρόσβαση σε προσωπικά πορτοφόλια και οι χρήστες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα μόνο από αδειοδοτημένα ανταλλακτήρια. Ωστόσο, είναι σχετικό εάν μια τέτοια πολιτική μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, με αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια και λογισμικό ανοικτού κώδικα που επιτρέπει στον κάθε χρήστη να λειτουργεί το δικό του ψηφιακό πορτοφόλι.

Προς το παρόν, η είδηση δεν έχει επηρεάσει τις αγορές κρυπτονομισμάτων.