Τι μέλλει γενέσθαι στο χρηματιστηριακό «φώτο-φίνις» του 2020

Τι μέλλει γενέσθαι στο χρηματιστηριακό «φώτο-φίνις» του 2020

Εμφανίστηκαν τα πρώτα στοιχεία από την συνεδρίαση της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη. Τι έδειξαν; Έδειξαν ότι στις αγορές κινήθηκαν δυο αντίρροπες δυνάμεις. Εμφανίστηκαν ως αγοραστές οι μικροεπενδυτές και οι λεγόμενοι Robinhood traders, δηλαδή οι χρηματιστηριακοί παίκτες που κινούνται με μηδενικά κόστη συναλλαγών, μέσω ψηφιακών πλατφορμών ή και android apps.

Αντίθετα οι θεσμικοί επενδυτές και τα funds, βρήκαν ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη, ρευστοποιώντας μέρος των κερδών τους, ώστε να επανέλθουν ως αγοραστές σε χαμηλότερα επίπεδα. Η λογική τους είναι απλή. Εκτιμούν ότι οι αγορές λίγο - πολύ είχαν ενσωματώσει στις τιμές τους την πιθανότητα να βρεθεί το εμβόλιο. Οπότε αυτό το είδαμε στο ταμπλό, ήταν μια εκτόνωση.

Οι επενδυτές εστιάζουν σε τρεις κατηγορίες μετοχών: 

σε αυτές που πρωταγωνιστούν στην μάχη κατά της covid-19, που είναι οι μετοχές των φαρμακευτικών και ερευνητικών εταιρειών, σε αυτές που θα ευνοηθούν από τη εξάλειψη της πανδημίας όπως είναι οι αλυσίδες λιανικής, το τουριστικό οικοσύστημα, οι αεροπορικές εταιρίες κλπ, και σε αυτές για τις οποίες μειώνονται οι προσδοκίες περαιτέρω ανόδου, καθώς επηρεάζονταν επί το θετικότερο από τις νέες συνθήκες απασχόλησης και τρόπου ζωής, που προέκυψαν από την πανδημία. Τέτοιες εταιρείες συναντώνται κυρίως στον ψηφιακό κόσμο, όπως για παράδειγμα η μετοχή της Zoom Video Communications (NASDAQ:ZM), της υπηρεσίες της οποίας είχαμε όλη γνωρίσει ήδη από το πρώτο lockdown μέσω του περιβάλλοντος των τηλεδιασκέψεων. H μετοχή της Zoom, υποχώρησε μέσα σε μόλις 2 μόλις συνεδριάσεις κατά -22,6%, από τα $500,11 στα $387,88.

Επομένως το αναδιαρθρωμένο χαρτοφυλάκιο της επόμενης ημέρας, θα διαφοροποιηθεί ως προς την ποικιλία των μετοχών που θα διαθέτει. Ορισμένες θέσεις θα αυξηθούν μέσω αγορών και άλλες θα συρρικνωθούν μέσω ρευστοποιήσεων.

Φυσικά η νέα δομή των χαρτοφυλακίων στη Νέα Υόρκη, θα πρέπει να εμπλουτιστεί και με μετοχικούς τίτλους εταιρειών, που θα ευνοηθούν από το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει το 2021, μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. Δηλαδή, θα πρέπει να προστεθούν εταιρείες που έχουν σχέση με την πράσινη ανάπτυξη και την ανακατασκευή των υποδομών, αφού η νέα αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να διοχετεύσει προς αυτήν την κατεύθυνση το ποσό των $ 3 τρισεκατομμυρίων.

To τελευταίο χρηματιστηριακό τρίμηνο θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, διότι αφενός οι διαχειριστές των μεγάλων θεσμικών επενδυτών θα ενδιαφέρονται να διατηρήσουν τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων τους σε υψηλό επίπεδο, ώστε να εξασφαλίσουν τα bonus που έχουν να λάβουν και αφ’ ετέρου θα συνεχίσουν το rotation των θέσεων τους από τις μετοχές που ευνοήθηκαν από την covid, τις λεγόμενες και «stay at home stocks», στις μετοχές της κυκλικής οικονομίας, που θα ευνοηθούν από τη επαναφορά στην κανονικότητα.

Και ως κανονικότητα, οι αγορές θεωρούν την λήξη του συναγερμού από την αβεβαιότητα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και τις θετικές ανακοινώσεις για την πορεία των εμβολίων. Η επιστροφή στην κανονικότητα, θα οδηγήσει και στην ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου από τη πλευρά των επενδυτών, με τη μεταφορά κεφαλαίων από τα ομόλογα και τα μετρητά σε πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις και συμμετοχές.

Για να έρθουμε και στα δικά μας, τις ίδιες σχετικά κινήσεις πρέπει να ακολουθήσουν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Βέβαια στο Χ.Α. η διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων των επενδυτών, συντελείται εδώ και πολύ καιρό. Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί σε 10-15 μετοχές με καλή διοίκηση, διάφανη εταιρική διακυβέρνηση, ισχυρούς ισολογισμούς και growth stories. Επομένως, η προσοχή όλων θα πρέπει να εστιαστεί κατά πρώτον, στις εταιρείες που παραδοσιακά κινούνται ανοδικά κατά τη διάρκεια του Q4 για να εγγράψουν υπεραξίες οι μητρικές τους εταιρείες και κατά δεύτερον, στις μετοχές εταιρειών που φιγουράρουν στα ξένα χαρτοφυλάκια, αφού και αυτά επιθυμούν να εγγράψουν υπεραξίες και κέρδη στα βιβλία τους.

Όπως λέει και η αλάνθαστη χρηματιστηριακή ρήση : “Think globally, act locally”.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.