Θετική πρεμιέρα τον Φεβρουάριο στο Χ.Α. με υψηλά ενάμιση μήνα

Θετική πρεμιέρα τον Φεβρουάριο στο Χ.Α. με υψηλά ενάμιση μήνα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με αθόρυβο τρόπο, χωρίς εντυπωσιασμούς και ακρότητες και χωρίς φυσικά το ποιοτικό στοιχείο του τζίρου που θα έδινε «βάθος» στην όλη κίνηση, το ελληνικό χρηματιστήριο – εν μέσω απόσυρσης των πωλητών - «χτίζει» καλύτερα τεχνικά επίπεδα, ξεκινώντας θετικά στην πρεμιέρα του Φεβρουαρίου.

Παρ'' ότι δεν εισρέουν νέα κεφάλαια στο σύστημα, εντούτοις η απόσυρση των πωλητών επιτρέπει στους long να κυριαρχούν, κάτι που έφερε σήμερα την ένατη ανοδική συνεδρίαση στις έντεκα τελευταίες, ενώ κλείσιμο πάνω από τις 640 μονάδες είχε να γίνει από τις 14 Δεκεμβρίου 2018!  

Η εικόνα της αγοράς βελτιώθηκε σήμερα προς το φινάλε λόγω απόσυρσης των πωλητών στις τράπεζες, ενώ όλη η αγορά επηρεάστηκε θετικά από την έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody''s που σημείωσε πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι πιστωτικά θετική.

Ο οίκος σημειώνει πως η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι θετική για το αξιόχρεο, καθώς αντανακλά τη βελτιούμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών και ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στην πλήρη χρηματοδότησή της από τις αγορές.

Εντός αυτού του σκηνικού ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στις 641,48 μονάδες με άνοδο 1,08%, ενώ είχε χαμηλό ημέρας στις 632,15 μονάδες (-0,39%). Τον Ιανουάριο, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,48%, ο FTSE 25 +4,62%, ο Mid Cap +6,71%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υστέρησε καταγράφοντας απώλειες 13,53%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45,53 εκατ. ευρώ, με τα 4,20 εκατ. σε πακέτα, αυξημένη συγκριτικά με τα 36 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος τον Ιανουάριο. Θυμίζουμε ότι και χθες, τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου, υπήρξε αύξηση συναλλαγών που έφτασαν στα 52,63 εκατ. ευρώ.

Όλοι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, με τον FTSE 25 να κερδίζει 1,37% και να κλείνει στις 1.705,66 μονάδες, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.044,71 μονάδες με άνοδο 0,40%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 384,94 μονάδες με άνοδο 1,26%.

Η Eurobank ξεχώρισε στις τράπεζες κλείνοντας με άνοδο 2,94% ενώ είναι και η μόνη που δεν καταγράφει απώλειες εντός του 2019. Παράλληλα, καλή εικόνα είχε και η Εθνική που ενισχύθηκε κατά 2,30% πιάνοντας το 1 ευρώ ξανά. Παράλληλα, η Πειραιώς εξάλειψε εντελώς τις ενδοσυνεδριακές απώλειες κλείνοντας αμετάβλητη, ενώ η Alpha Bank υποχώρησε κατά 0,34%.

Στον υπόλοιπο FTSE 25 η εικόνα ήταν καλή στο φινάλε, καθώς μόνο οι Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και ΟΠΑΠ έκλεισαν αρνητικά. Ισχυρή στήριξη με άνοδο +2,77% έδωσε η Coca Cola HBC, ενώ άνοδο άνω του 1% είχαν μετοχές όπως Μυτιληναίος, Motor Oil, Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Grivalia Properties, Lamda Development και Fourlis.

Στο χώρο του Mid Cap σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Attica Bank και Ικτίνος, ενώ κέρδη κατέγραψαν οι Κρι Κρι, Πλαίσιο, Intracom Holdings, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Νηρέας και Πλαστικά Θράκης. Στην ευρύτερη αγορά, θετική κινητικότητα είχαν μετοχές όπως Profile, Ιατρικό Αθηνών, ΑΝΕΚ, Inform Λύκος, ΑΕΓΕΚ, Γ.Ε. Δημητρίου, Lavipharm, Μουζάκης και Newsphone, ενώ υποχώρησαν τίτλοι όπως Frigoglass, Ιντερτέκ, ΕΛΒΕ, Unibios, Attica Συμμετοχών, Βιοκαρπέτ, ElvalHalcor, Εβροφάρμα και Προοδευτική. Στο σύνολο της αγοράς, 64 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 31 που υποχώρησαν.

Σημαντικά κέρδη στις διεθνείς αγορές τον Ιανουάριο

Καθ' όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου οι διεθνείς δείκτες, με οδηγό τη Wall Street «επέστρεψαν», σχεδόν ακυρώνοντας τις μεγάλες απώλειες του Δεκεμβρίου και ξεκινώντας παράλληλα το νέο έτος από διαφορετική αφετηρία.

Οι συζητήσεις – σε καλό κλίμα - μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τη λείανση των διαφορών σ' ό,τι αφορά το status quo στους δασμούς και στο εμπόριο ήταν ο κεντρικός καταλύτης που έδωσε ώθηση διεθνώς. Παράλληλα, θετικά συνέδραμαν εταιρικά αποτελέσματα κορυφαίων εταιρειών, ενώ οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής τη Fed φαίνεται να εδραιώνουν ένα νέο καθεστώς συγκράτησης της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Κορυφαίοι διεθνείς δείκτες έχουν «πιάσει» ξανά επίπεδα που θεωρούνται κομβικά για την ψυχολογία των επενδυτών. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 7,2%, ο S&P 500 κέρδισε 7,9% ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 9,70%. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, ήταν ο καλύτερος Ιανουάριος από το 1987 για τους δείκτες Dow Jones και S&P 500.