Θετική μεταβολή της βραχυπρόθεσμης τάσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Θετική μεταβολή της βραχυπρόθεσμης τάσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Mε εξαιρετική ανοδική κίνηση ( +1,50% ο ΓΔ) ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου το Χρηματιστήριο Αθηνών, κόντρα στην επιφυλακτικότητα των Ευρωπαϊκών Αγορών. Παρά το γεγονός ότι ο Αύγουστος διέπεται συχνά από χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, την άνοδο ώθησε και ο τζίρος στην χθεσινή συνεδρίαση , που υπερέβη τα 60 δις ευρώ, στέλνοντας τον Γενικό Δείκτη να καταγράψει υψηλό των τελευταίων 36 συνεδριάσεων.

Ο Τραπεζικός Δείκτης ήταν ο απόλυτος θετικός πρωταγωνιστής με επίδοση +5,91% , όπως είχαμε προϊδεάσει την προηγούμενη εβδομάδα στο άρθρο μας Χρηματιστήριο Αθηνών: Πλησιάζει η ώρα των τραπεζικών τίτλων.

Η κίνηση αποτύπωσε τα εξαιρετικά αποτελέσματα της  Eurobank που αναθεωρεί επί τα βελτίω το business plan της για το 2022 αλλά και της Εθνικής που αναβαθμίζει για τη φετινή χρονιά τους στόχους της για τα καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών. Η Jp Morgan χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της Εurobank ως αστρονομική επίδοση ( stellar performance), ενώ τον ίδιο ενθουσιασμό επέδειξε και για τα αντίστοιχα αποτελέσματα της Εθνικής.

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα και άλλων  blue chips όπως ο Μυτιληναίος και ο Τιτάνας τροφοδοτούν την διάθεση ανάληψης κινδύνου των αγοραστών εν αναμονή και των επόμενων αποτελεσμάτων ( σήμερα και αύριο ανακοινώνουν η Αlpha Bank και η Πειραιώς).

Οι επενδυτές  αναγκάζονται να κινηθούν βάσει της διελκυστίνδας μεταξύ των ανησυχιών για το δεύτερο εξάμηνο που τρέχει με άλυτα τα γεωπολιτικά και ενεργειακά προβλήματα, αλλά και των εταιρικών αποτελεσμάτων από την άλλη, που καταγράφουν θετικές προοπτικές για το σύνολο της χρονιάς. 

Το ευχάριστο είναι ότι η οικονομία διατηρεί ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική παρά τα διεθνή προβλήματα στο βαθμό που ακόμα και ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας,  εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανή η αναθεώρηση του στόχου για το ρυθμό Ανάπτυξης του έτους που ήταν στο 3,2%.  Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και  η μεγάλη εκτόνωση των πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να βρίσκεται στο 2,91%  πλέον, μετά την ανακοίνωση από την ΕΚΤ   στις 21 Ιουλίου του νέου μηχανισμού στήριξης Transmission Protection Instrument (TΡI) για τις υπερχρεωμένες χώρες.

Από την άλλη, οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει και υπό τον συνεχή φόβο της διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αν και διαφαίνεται μια κορύφωση των πληθωριστικών πιέσεων  τον μήνα Ιούλιο.  Η συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα και στην Ευρώπη (στο 49,8 τον Ιούλιο, από 52,1 τον Ιούνιο ) και στην Κίνα όπου ο μεταποιητικός ΡΜΙ της Caixin μειώθηκε στις 50,4 μονάδες τον Ιούλιο  από τις 51,7 μονάδες τον Ιούνιο, αποτελούν σαφές δείγμα της υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Ανάλογη εικόνα και στην Ελλάδα  καθώς ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης (Purchasing Managers’ Index – PMI) κατέγραψε 49.1 μονάδες τον Ιούλιο, τιμή χαμηλότερη από τις 51.1 μονάδες του Ιουνίου.  

Σε αυτό το πλαίσιο,  πρέπει να εστιάσουμε στη διαγραμματική εικόνα των μεγάλων δεικτών δεδομένου ότι η βραχυπρόθεσμη τάση έχει μεταβληθεί σε ανοδική και είναι πιθανή η ανίχνευση του τι και σε ποιο βαθμό  έχει προεξοφλήσει η αγορά μας  για τη συνέχεια της χρονιάς, αποτυπώνοντας το σύνολο των παραμέτρων που έχουμε στη διάθεσή μας.

Η ανοδική  υπέρβαση της ζώνης 843-852 μεταβάλλει την βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική με 4 συνεχόμενα gaps και την προσέγγιση του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών.  Επόμενη σοβαρή αντίσταση η ζώνη των 880- 884 μονάδων απ' όπου διέρχεται και ο απλός κινητός 200 ημερών. Τα συνεχόμενα χάσματα θα πρέπει να τα έχουμε υπόψη σε ενδεχόμενο διόρθωσης του δείκτη , καθώς σημαντική στήριξη παρέχουν οι 830 μονάδες. Στις 69 μονάδες ο ταλαντωτής RSI 14 ετοιμάζει να εισέλθει στην υπεραγορασμένη ζώνη, παρέχοντας πάντως περιθώρια  συνέχισης της ανοδικής κίνησης.

Ανάλογης δυναμικής κίνησης και για τον Τραπεζικό δείκτη, που διέσπασε ανοδικά την περιοριστική κατερχόμενη από τα υψηλά της 21ης Απριλίου ΚΑ με εντυπωσιακό τρόπο και οδεύει προς τις 575 μονάδες και το κλείσιμο του καθοδικού χάσματος 575,69-583,66 μονάδων. Σημαντικό εμπόδιο και ο απλός κινητός μέσος 200 ημερών στις 593 μονάδες. Η ζώνη 518-539 μονάδες αποτελεί ανάχωμα στις ενδεχόμενες πιέσεις σε διόρθωση , που θα ενταθούν σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης των 518 μονάδων. Στις 67 μονάδες ο ταλαντωτής Rsi 14 παρέχει την απαραίτητη δυναμική για συνέχιση της κίνησης.