Θα μου πεις κανένα γρήγορο χαρτάκι στο Χρηματιστήριο;

Θα μου πεις κανένα γρήγορο χαρτάκι στο Χρηματιστήριο;

Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έγιναν σοφότεροι από όσα είδαν ή βίωσαν, από το 2009 μέχρι σήμερα. Αρκετοί από αυτούς πίστεψαν ότι με την ψήφο τους, θα μπορούσαν να εξαφανίσουν τα χρέη τους. Άλλοι νόμιζαν και εξακολουθούν να νομίζουν ότι πίσω από όλα, κρύβονται σκοτεινές δυνάμεις, που κινούν συντονισμένα τα νήματα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Και άλλοι αναζητούν «χαρτάκια» στο Χρηματιστήριο.

Με την ίδια ευκολία, εκτιμούν ότι θα γίνουν πλούσιοι. Εμπιστευόμενοι τρίτους, χωρίς κόπο, χωρίς προετοιμασία, χωρίς σχέδιο και κυρίως, χωρίς σκληρή δουλειά. Μέσα σε αυτή τη λογική, εκινείτο και το μήνυμα που έλαβα στα κοινωνικά δίκτυα, από ένα άγνωστο σε εμένα αναγνώστη.

Το πνεύμα του μηνύματος ήταν, ότι ο συγκεκριμένος επενδυτής δεν είχε πιστέψει στο ανοδικό χρηματιστηριακό κύμα, δεν είχε αγοράσει μετοχές και τώρα που επιθυμεί να επενδύσει, τις βρίσκει ακριβές. Και το τελικό ερώτημα του, ήταν: «Θα μου πείτε κάποια «χαρτάκια» που μόνο εσείς, που είσαστε μέσα στα πράγματα ξέρετε; Τι να αγοράσω έτσι γρήγορα, για να ρεφάρω τις ζημιές;»

Εντυπωσιάζεται κανείς από τον αριθμό των λαθών, που εμπεριέχονται μέσα σε αυτές τις δυο ερωτήσεις.

-Το πρώτο λάθος είναι ότι νομίζει, πως «μόνο εμείς που είμαστε μέσα» ξέρουμε πράγματα.

-Το δεύτερο λάθος είναι ότι νομίζει, πως θα πω «αυτά τα μυστικά» στον πρώτο τυχόντα.

-Το τρίτο λάθος είναι ότι επιθυμεί να αναπληρώσει «ταχύτατα» όσα επιτύχουν οι άλλοι επενδυτές με υπομονή μέσα στους τελευταίους οκτώ μήνες.

-Το τέταρτο λάθος είναι η πίστη του, ότι μέχρι τώρα «έχει ζημιές» τις οποίες «θέλει να ρεφάρει», ενώ απλά δεν έχει κέρδη, αφού δεν είχε αναλάβει το σχετικό ρίσκο.

-Και το πέμπτο και βασικότερο λάθος του, είναι ότι θέλει να αποκομίσει κέρδη από τις αγορές, στερούμενος όλων των χαρακτηριστικών ενός οξυδερκούς επενδυτή, που βασίζει τις κινήσεις του πάνω στις γνώσεις του, στο πλάνο του, στην ενημέρωση του και στο σωστό “timing”, δηλαδή στη χρονική επιλογή των κινήσεων του.

Φυσικά και δεν «υπάρχουν πράγματα που γνωρίζουμε μόνο εμείς που είμαστε μέσα». Τα οικονομικά δεδομένα και η επιχειρηματική πληροφόρηση, ακόμα και η εσωτερική, δεν είναι αγαθά σε ανεπάρκεια. Η εισβολή των κοινωνικών δικτύων στο χώρο των επενδύσεων και η εκτενής κάλυψη των οικονομικών γεγονότων από τα εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης, δεν αφήνουν περιθώρια μυστικών ή αποκλειστικών ειδήσεων. Εξ άλλου όπως λέει η λαϊκή ρήση, όταν κάτι το γνωρίζουν τουλάχιστον δυο άτομα, τότε παύει να είναι μυστικό.

Αν υποθέσουμε ότι υπήρχαν αυτά «τα χαρτιά που μόνο εμείς γνωρίζουμε», για ποιον ακριβώς λόγο θα τα μοιραζόμασταν με κάποιον άγνωστο; Πώς είναι σίγουρος ότι θα του δοθεί «ένα χαρτί» που θα είναι ευκαιρία, εφ’ όσον δε μας δένει μαζί του μια επαγγελματική σχέση με αμοιβαίο όφελος;

Πάντως αυτή η μανία των επενδυτών να κυνηγούν «γρήγορα χαρτάκια», αντί να δένονται με «γνωστές βαρετές μετοχές», χρήζει περαιτέρω αναλύσεως. Οι «γνωστές βαρετές μετοχές» στηρίζουν την ανοδική συμπεριφορά τους στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη τους, στους κλάδους που δραστηριοποιούνται και στις γενικότερες προοπτικές τις οικονομίας. Σε δεδομένα που γνωρίζει όλη η αγορά και που επιβεβαιώνονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Είναι οι μετοχές που πολύ επιτυχημένα ανέφερε χθες στο άρθρο του ο Μάνος Χατζηδάκης, σαν τις «μετοχές για… το μπαούλο». Ή σαν τις μετοχές που συνθέτουν το χαρτοφυλάκιο του Αμοιβαίου Κεφαλαίου που διαχειρίζονται οι «δικοί μας», Ηλίας Ζαχαράκης και Σίμος Μαυρουδής.

Αντίθετα, τα «γρήγορα χαρτάκια», βασίζουν τις πιθανότητες εκτόξευσης τους, σε πληροφορίες από δικηγορικά γραφεία για πιθανά deals, από τραπεζικούς κύκλους για πιθανές ρυθμίσεις δανείων, από χρηματιστηριακά γραφεία για πιθανά πακέτα συναλλαγών, από φημολογούμενες πιθανές δικαστικές αποφάσεις, από πιθανές κινήσεις lobbies και άλλα. Και χρησιμοποιούμε με έμφαση τη λέξη «πιθανά», διότι εννιά στις δέκα φορές τα σενάρια δε βγαίνουν.

Στη μακρόχρονη χρηματιστηριακή ζωή μας, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι τα μόνα σίγουρα δεδομένα είναι όσα απεικονίζονται στους ισολογισμούς και αυτά με επιφύλαξη. Αυτά πάντως αξίζουν την προσοχή μας. Και αυτά θα μας δώσουν αποδόσεις. Όλα τα υπόλοιπα, είναι «ανεμομαζέματα - διαολοσκορπίσματα».

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.