Τέλος (μιας) εποχής για τις τράπεζες στο Χ.Α.

Τέλος (μιας) εποχής για τις τράπεζες στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια... εφιαλτική για τις τράπεζες και κατ'' επέκταση για το τραπεζοκεντρικό ελληνικό χρηματιστήριο ολοκληρώθηκε, οδηγώντας σε νούμερα και τιμές που ουδέποτε έχουν ξαναγίνει στην ιστορία της αγοράς. Οι τράπεζες κατρακύλησαν δεκάδες θέσεις χαμηλότερα στη σειρά των κεφαλαιοποιήσεων, όντας εξαϋλωμένες, εγκλωβισμένες σ'' έναν πλειστηριασμό ξεπουλήματος άνευ προηγουμένου!

Οι τράπεζες υποχώρησαν έως 40% σε εβδομαδιαίο επίπεδο, με κεφαλαιοποιήσεις που ίσως δε θα ξαναδούν τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, καθώς τα reverse split θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα τους, ανεβάζοντας και την αποτίμησή τους και την επιρροή τους στους δείκτες του Χ.Α.

Τα... ιλιγγιώδη σε εύρος reverse split, 100 παλαιές προς 1 νέα μετοχή για Eurobank και Πειραιώς και 50 παλαιές προς 1 νέα μετοχή για την Alpha Bank (15 προς 1 θα είναι για την Εθνική) απλώς μαρτυρούν ξεκάθαρα την κατάσταση στο χώρο των τραπεζικών μετοχών, που είχαν γίνει φύλλο και φτερό, με τον κλάδο να φτάνει να αριθμοί περί τα 37 δισ. μετοχές!

Το ενδιαφέρον λοιπόν επικεντρώνεται από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και εντεύθεν, καθώς έως τις 14 Δεκεμβρίου θα έχουν κάνει την εισαγωγή τους και οι νέες μετοχές των ΑΜΚ... Πάντως, το μαρτύριο της πτώσης, ασφαλώς δεν έχει τελειώσει ακόμη...

Κατά τα λοιπά, την Παρασκευή είχαμε μια συνεδρίαση τεχνικής συντήρησης και επιμέρους επιλεκτικών κινήσεων στο χώρο του FTSE 25 και του Mid Cap. Η εικόνα – τηρουμένων των αναλογιών – ήταν υποφερτή, καθώς μιλάμε για μια ακραία τραπεζοκεντρική αγορά που έχει «ανατραφεί» πάνω στην δεσπόζουσα κουλτούρα των τραπεζικών μετοχών, οπότε εύλογα παρουσιάζονται ή διογκώνονται οι όποιες αρρυθμίες σε τέτοιες ιδιάζουσες συγκυρίες.

Η απουσία των περισσοτέρων τραπεζών σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εικόνας αρκετών blue chips, έδωσε την ευκαιρία για τεχνικές «ανάσες» στο Γενικό Δείκτη, που φλέρταρε με την επανάκτηση της ζώνης ψυχολογίας των 650 μονάδων, μετά από πολυήμερη «μάχη» για τη διακράτηση της στήριξης των 640 μονάδων.

Σε μια συνεδρίαση ευλόγως ρηχή, καθώς δεν έκαναν πράξεις οι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς που διακινούν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών σε τεμάχια, η αγορά πάτησε στη βελτίωση της εικόνας αρκετών blue chips, κυρίως λόγω απουσίας πωλητών και όχι λόγω αξιοσημείωτων αγορών.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 649,79 μονάδες με άνοδο 1,09%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 641,07 μονάδες και υψηλό στις 652,39 μονάδες. O FTSE 25 έκλεισε στις 192,21 μονάδες με άνοδο 0,68%. Μιας και κράτησαν – προς το παρόν – οι 640 μονάδες για το Γ.Δ. και οι 190 για τον FTSE 15 τις ημέρες που θα λείπουν οι τράπεζες υπάρχει μια μίνι ευκαιρία οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας να «τραβήξουν» λίγο υψηλότερα τους δείκτες.

Στηρίξεις σήμερα στο Γ.Δ. έδωσαν μετοχές όπως ΔΕΗ +6,67%, ΟΠΑΠ 6,42%, Aegean Airlines +5,89%, Viohalco +5%, ΕΥΔΑΠ +4,45%, Μυτιληναίος +3,56% και ΕΧΑΕ +3,09%. Η ΔΕΗ ξεχώρισε λόγω του αυξημένου rebalacing καθ'' ότι εισάγεται στο δείκτη MSCI και διακίνησε 943.000 τεμάχια. Ο ΟΠΑΠ καταφεύγει στα διεθνή δικαστήρια για τη φορολόγηση των παιχνιδιών του και έκανε 1.091 εκατ. τεμάχια, που ήταν ο μεγαλύτερος όγκος μετά την Εθνική! Μάλιστα, στον ΟΠΑΠ έγιναν σήμερα και τα μοναδικά (τρία) πακέτα της αγοράς, καθώς άλλαξαν χέρια 100.000, 50.000 και 40.000 τεμάχια στα 6,55 και 6,54 ευρώ αντίστοιχα.

Μερική κινητικότητα στην ευρύτερη αγορά ασχέτως κεφαλαιοποίησης είχαν επίσης μετοχές όπως ΙΑΣΩ +9,87%, Σωλ. Κορίνθου +4,31%, Fourlis +3,56%, Frigoglass +2,39%,

Από τις μεγάλες τράπεζες μόνο η Εθνική διαπραγματεύτηκε σήμερα έχοντας συμπεριφορά... ροντέο, υποχωρώντας αρχικά έως 20%, κατόπιν γύρισε σε άνοδο 9,23%, ενώ στο φινάλε βρέθηκε εκ νέου σε απώλειες χάνοντας 16,49%! Πρόκειται για μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά εν μέσω αβυσσαλέου trading, ενώ διακινήθηκαν 28 εκατ. τεμάχια! Ήταν η τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής πριν την αναστολή διαπραγμάτευσης την προσεχή Δευτέρα, ενώ θα επανέλθει στο ταμπλό την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου.

Από εκεί και πέρα, η αγορά παρουσίασε τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αρρυθμίες με τους πενιχρούς όγκους, τη μονοδιάστατη εικόνα και γενικώς το σκηνικό εγκατάλειψης. Που βεβαίως βγαίνουν πιο πολύ στην επιφάνεια τέτοιες ημέρες που απέχουν οι τράπεζες και βγάζουν τη «γύμνια» και τη ρηχότητα της αγοράς πιο πολύ στο προσκήνιο.

Παθογένειες που οδηγούν μια αγορά με περίπου 190 μετοχές (από 350 περίπου κάποτε) να βλέπει το 1/3 αυτών να μην ανοίγει καν στο ταμπλό, το υπόλοιπο 1/3 κάνει ελάχιστες πράξεις, ενώ μόνο οι τράπεζες και ορισμένα επιλεγμένα «χαρτιά» του FTSE 25 και του Mid Cap απασχολούν αξιοσημείωτους όγκους, τζίρους και ενδιαφέρον. Σήμερα π.χ. στο ταμπλό 62 μετοχές έκλεισαν ανοδικά, 37 πτωτικά, ενώ 82 τίτλοι δεν έκαναν πράξη!

Παράλληλα, οι όγκοι στο χώρο ακόμα και του Large Cap ήταν αποκαρδιωτικοί και μαρτυρούν την απαξίωση. Σε όλη τη συνεδρίαση, στον ΟΛΠ διακινήθηκαν 1.076 τεμάχια (!!), στη ΜΕΤΚΑ 4.895 τεμάχια, στην ΕΥΔΑΠ 13.054 τεμάχια κ.ο.κ. Φυσικά, η εικόνα είναι σαφώς πιο εμφατική όσο χαμηλώνουν οι κεφαλαιοποιήσεις...

Σύμπτωμα που ασφαλώς σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με υπεραπλουστεύσεις, ή με άλλες... διατάξεις υπερρύμισης και υπερελέγχου της αγοράς.