Τεχνική αποφόρτιση, κλείσιμο των gap με μικρό τζίρο στο ΧΑ

Τεχνική αποφόρτιση, κλείσιμο των gap με μικρό τζίρο στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση τεχνικής αποφόρτισης και κλεισίματος των gap που είχαν ανοίξει σε δείκτες και μετοχές μετά το 4ήμερο ράλι της περασμένης εβδομάδας, αλλά το συνολικά το +9,50% που έκανε το ελληνικό χρηματιστήριο στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις από τα μέσα Αυγούστου ήταν η σημερινή, πρώτη του Σεπτέμβρη. 

Το Χ.Α. είχε ένα σερί οκτώ ανοδικών συνεδριάσεων στις δέκα τελευταίες από τις 16 Αυγούστου, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι οδηγός της αντίδρασης κερδίζοντας άνω του 20%, οπότε ήταν λογικό και επόμενο να υπάρξει αποφόρτιση, σε μια συνεδρίαση μάλιστα εξαιρετικά ρηχή και όχι καθοριστική για τη συνέχεια. Άλλωστε, στο φινάλε του Αυγούστου υπήρξαν και κάποιες ωραιοποιήσεις χαρτοφυλακίων, οπότε τώρα η αγορά εύλογα αναζητά τις νέες της ισορροπίες.

Συνολικά ο Αύγουστος βγήκε με απώλειες 3,54% για το Γ.Δ. και 5,58% για τις τράπεζες, με την εικόνα της αγοράς να αλλάζει σημαντικά στις δύο τελευταίες εβδομάδες του μήνα, πάντα σε συνάρτηση με την επίσης βελτίωση του διεθνούς κλίματος.

Μάλιστα, λόγω της εντυπωσιακής κίνησης των δύο τελευταίων εβδομάδων, τα συνολικά κέρδη για το Γενικό Δείκτη σε επίπεδο οκταμήνου 2019 διαμορφώθηκαν στο +41,55% και για τις τράπεζες στο +77,87%, καθιστώντας το ελληνικό χρηματιστήριο στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως!

Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών που από τα 85 εκατ. ευρώ της περασμένης Παρασκευής διαμορφώθηκε μόλις στα 36,18 εκατ. ευρώ. Ο μικρός τζίρος πιστοποιεί ότι δεν βγήκαν κεφάλαια από την αγορά, απλώς δεν υπήρξαν νέες αγοραστικές κινήσεις, οπότε ακόμη και με μικρές πωλήσεις – κάτι που μαρτυράται από τους πενιχρούς όγκους – οι μετοχές υποχώρησαν εύκολα.

Βεβαίως, καταλυτικό ρόλο στη συρρίκνωση των συναλλαγών σήμερα έπαιξε και το γεγονός ότι οι Αμερικανικές αγορές είναι κλειστές λόγω της εορτής της Ημέρας Εργασίας, που πάντα γίνεται στην πρώτη Δευτέρα του Σεπτέμβρη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον ΟΛΠ σ'' όλη τη συνεδρίαση διακινήθηκαν μόλις 1.943 τεμάχια και ήταν ο μικρότερος από τις 15 Ιανουαρίου 2019, δηλαδή οκτώ μήνες πίσω! Μετοχές όπως Coca Cola HBC και Fourlis διακίνησαν όγκους κάτω των 10 χιλ. τεμαχίων, ενώ 12.808 και 13.241 τεμάχια διακίνησαν οι Aegean Airlines και Titan αντίστοιχα.

Παράλληλα, στις τράπεζες διακινήθηκε συνολικός όγκος μόλις 8,8 εκατ. τεμαχίων, που είναι ο μικρότερος του τελευταίου 4μήνου, ήτοι από τις 25 Απριλίου, που ήταν Μεγάλη Πέμπτη, ενώ είναι η τρίτη χαμηλότερη επίδοση για το 2019!

Ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος όλη την ημέρα σε αρνητική τροχιά, έκλεισε στις 860,51 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,87%, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε από το χαμηλό των 855,20 μονάδων έως το υψηλό των 864,44 μονάδων στο άνοιγμα. O FTSE 25 έκλεισε στις 2.120,85 μονάδες με πτώση 1,05%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.358,49 μονάδες με μικρή πτώση 0,27%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε σε ποσοστό 2,46% κλείνοντας στις 762,73 μονάδες.

Στο χώρο του FTSE 25 σήμερα δέσποσε με έμφαση η ΔΕΗ που έκλεισε με ράλι 11,34% ξεπερνώντας τα 3 ευρώ, ενώ διακινήθηκε όγκος 1,94 εκατ. μετοχών. Τα 3,08 ευρώ που έκλεισε ο τίτλος αποτελούν νέο υψηλό περίπου 19 μηνών, καθώς πάνω από αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου 2018!

Το ράλι της μετοχής της ΔΕΗ οφείλεται στην επικείμενη αύξηση των τιμολογίων και στις άλλες κινήσεις για την αναστήλωση των οικονομικών της. Η κίνηση της ΔΕΗ επηρέασε και τον τίτλο του ΑΔΜΗΕ που ενισχύθηκε κατά 1,16%, ενώ σε ήπια θετικό έδαφος έκλεισαν επίσης οι ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Σαράντης και Viohalco.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 4,29%, η Εθνική -3,11%, η Eurobank -1,93% και η Alpha Bank -1,90%. Στις μη τραπεζικές μετοχές του Large Cap, πτώση άνω του 2% είχε η Cenergy Holdings, ενώ πλέον του 1% υποχώρησαν οι Titan, Jumbo, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον Mid Cap, με κέρδη έκλεισαν οι Intrakat +4,02%, Attica Bank +2,66%, ΙΑΣΩ +1,54% και MIG +1,28%, ενώ υποχώρησαν οι AVAX -4,62%, Quest Συμμετοχών -2,08%, Κέκροπας, Ικτίνος, Κρι Κρι, MLS, Intracom Holdings κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 45 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 60 που υποχώρησαν.