Τα σενάρια για ενδεχόμενη διακοπή τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο στην Ελλάδα

Τα σενάρια για ενδεχόμενη διακοπή τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο στην Ελλάδα

Τουλάχιστον τρία επιπλέον πλοία υγροποιημένου αερίου LNG θα χρειαστεί η Ελλάδα για να καλύψει την ενεργειακή της επάρκεια για το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου, στο χειρότερο σενάριο μιας σύγκρουσης, που θα οδηγήσει σε διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εξετάστηκαν οι κινήσεις που πρεπει να γίνουν ώστε να διασφαλισθεί η επάρκεια εφοδιασμού σε περίπτωση είτε σύγκρουσης στην Ουκρανία, είτε επιιβολής κυρώσεων. Και στις δύο περιπτώσεις είναι πιθανό να διακοπεί η τροφοδοσία ή να έχουμε βλάβες σε υποδομές.

Σε αυτό το σενάριο, η απάντηση της ελληνικής πλευράς είναι να: 

- Εξασφαλίσει ότι η εγκατάσταση υγροποιημένου αερίου στην Ρεβυθουσα θα είναι γεμάτη, κάτι το οποίο ήδη δρομολογείται, καθώς προσεχώς αναμένονται τροφοδοσία του τερματικού με πολλά πλοία.

- Έτερο μέτρο είναι ότι θα ζητηθεί να υπάρχει σε ετοιμότητα ένα πλοίο LNG από Αλγερία, ενώ σε περίπτωση κλιμάκωσης θα χρειασθεί να γίνει το ίδιο κι με την Αίγυπτο.

- Στο κακό σενάριο, που υπάρξει κλιμάκωση ή κρίση μεγάλης διάρκειας, η Ελλάδα θα κληθεί να συμβάλει με τροφοδοσία σε φυσικό αέριο της Βουλγαρίας. Κι αυτό καθώς είναι πιθανό να διακοπεί η τροφοδοσία του Turkish Stream. Αυτό θα μπορέσει να γίνει μόνο με LNg ή με reverse flow του ελληνοβουλαγρικου αγωγού.

- Τέλος, εξεταστηκαν και σενάρια λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αντί για φυσικό αέριο, με ντίζελ, για περιορισμένο χρονικό διαστημα.

Το worst case scenario που εξεταστηκε, μαζί με άλλα στη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με όλους τους εμπλεκόμενους στον ενεργειακό σχεδιασμό, δείχνει ότι η χώρα θα έχει έλλειμμα κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου, γύρω στις 3.000.000 MWh.

Αυτό μεταφράζεται σε τρία επιπλέον πλοία LNG, κάτι που θεωρείται ότι μπορεί εύκολα να αντιμετωπισθεί. Τα πάντα φυσικά θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες, κατά πόσο τυχόν θα ενσκήψει τους επόμενους μήνες κακοκαιρία που θα εκτινάξει τη ζήτηση, και ποια η διάρκεια της κρίσης.

"Δεν υπάρχει ανησυχία για επαρκεια τροφοδοσίας", διαμηνυουν κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος της σύσκεψης.

Σε κάθε περίπτωση, το παραπάνω σενάριο  έχει υπολογιστεί με βάση μια σειρά από παραδοχές, και συγκεκριμένα ότι η Ελλαδα θα χρειάζεται το Φεβρουαριο 250.000 μεγαβατωρες φυσικού αερίου κάθε μέρα. Εξ αυτών, οι περίπου 30.000 MWH αφορούν αζερικο , περίπου 120.000 MWh ρωσικό, 20.000 τουρκικό και 50.000 LNg . 

Σημειωτέον ότι αυτή τη στιγμή, έχει προγραμματιστεί η άφιξη συνολικά 6 πλοίων με LNg για το Φεβρουάριο.

Στο καλό σενάριο πάντως, που επίσης εξετάστηκε στη σύσκεψη, ακόμη και αν ξεσπάσει σύγκρουση, η τροφοδοσία της Ελλάδας μπορει να μην επηρεαστεί. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, δεν θα διακοπεί η ροή αερίου προς κάθε κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα μέσω του Turkish Stream, του αγωγού δηλαδή που προμηθεύει την Ελλάδα με ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι η ίδια διαδρομή με την οποία προμηθεύεται και η Τουρκία.