Τα ομόλογα «ρίχνουν» τη Wall - 750 μονάδες χάνει ο Dow Jones

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019, 17:03 - Τελευταία ενημέρωση: 23:00
-A +A
Τα ομόλογα «ρίχνουν» τη Wall - 750 μονάδες χάνει ο Dow Jones

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς τα αρνητικά στοιχεία στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ δημιουργούν νέες ανησυχίες για οικονομική ύφεση. 

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από αυτήν του διετούς τίτλου, σε ένα σπάνιο φαινόμενο που ωστόσο αποτελεί δείκτη για επερχόμενες υφέσεις. 

Η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε στο 1,623% κάτω από του 2ετούς που κινήθηκε στο 1,634%. Ουσιαστικά αυτό δείχνει πως οι επενδυτές κερδίζουν περισσότερο αν δανείσουν τις ΗΠΑ με βάθος διετίας παρά δεκαετίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου που υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό και συγκεκριμένα στο 2,02%, πολύ πιο χαμηλά από το προηγούμενο χαμηλό του στο 2,0889% που σημειώθηκε το 2016 αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η αντίστροφη καμπύλη δεν είναι το μόνο πράγμα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο δείκτης της Fed Νέας Υόρκης που δείχνει την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες, βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, σε ποσοστό περίπου 31%. 

Σ' αυτό το κλίμα, απώλειες 2,87% ή 754,27 μονάδες καταγράφει ο βιομηχανικός Dow Jones στις 25.525 μονάδες ενώ σε ανάλογο κλίμα κινείται και ο S&P 500 που υποχωρεί κατά 2,64% στις 2.847 μονάδες.

Τέλος, αρνητικό πρόσημο εμφανίζει και ο τεχνολογικός Nasdaq που χάνει 3,04% στις 7.772 μονάδες.

Οι μετοχές των τραπεζών οδηγούν τις απώλειες καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τον κλάδο να καταγράψει κέρδη σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Η Bank of America και η Citigroup υποχωρούν 4,3% και 5,1% αντίστοιχα, ενώ η J.P. Morgan υποχωρεί επίσης 3,6%. 

Χτες ωστόσο υπήρξε άνοδος των δεικτών μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την επιβολή του μεγαλύτερου μέρους των νέων δασμών στα κινέζικα προϊόντα τον Δεκέμβρη. Απόφαση που, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, αναζωπύρωσε τις ελπίδες ότι μπορεί οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη μπορεί να εξομαλυνθούν.

Παράλληλα, ισχυρό σοκ για τις αγορές έχουν αποτελέσει και τα δυσχερή μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα και αφορούν στην κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, η οποία παρουσίασε συρρίκνωση το β' τρίμηνο του 2019, βάζοντας τέλος σε μια «χρυσή δεκαετία» και ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης οδηγείται σε ύφεση.

Το ακαθάριστο εγχώριο της Γερμανίας προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, καθώς το εξωτερικό εμπόριο επιβράδυνε την ανάπτυξη παρά την ισχυρή εγχώρια κατανάλωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis.  

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 10/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα